
Osa ihmisistä on jatkuvasti flunssassa, toiset eivät koskaan – mistä ilmiö johtuu? Lääkäri vastaa
Normaalisti ihminen sairastaa vuoden aikana kolmesta viiteen ylähengitystieinfektiota, lapset jopa kymmenen. Infektiot kestävät tavallisesti 1–2 viikkoa. Lomalta töihin mentäessä erilaiset taudit liikkuvat herkemmin ihmisten keskuudessa, sama tapahtuu lasten mennessä kouluun tai aloittaessa päiväkodin. Tästä syystä talvella saattaa helposti tuntua siltä, että on jatkuvasti vuoteen omana.
– Jos sairastaa viisi flunssaa vuodessa, on kipeänä noin 2,5 kuukautta vuodesta. Se on pitkä aika, mutta silti täysin normaalia, yleislääkäri Toni Vänni huomauttaa.
Omalla käyttäytymisellä voi selkeästi vaikuttaa sairastumiseen. Tämä on huomattu konkreettisesti koronapandemian aikana: hengitystieinfektiot ovat selkeästi vähentyneet muun muassa ihmisten huolellisen käsihygienian, maskinkäytön ja turvavälien ansiosta.
– Flunssavirukset tarttuvat hengitysilmasta, mutta esimerkiksi norovirus pinnoilta.
Lue myös: Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa
Yksilöllisiäkin eroja
Toisin kuin monesta muusta asiasta, flunssakierteestä ei geenejä useinkaan voi syyttää. Sen sijaan se, kuinka usein sairastit erilaisia tartuntatauteja lapsena, vaikuttaa vastustuskykyysi aikuisena.
– Myös huonossa kunnossa olevat limakalvot saattavat olla yksi tekijä siihen, miksi flunssakierteeseen joutuu, sillä limakalvot ovat ihmiskehon puolustusmuuri. Jos ne ovat huonossa kunnossa esimerkiksi aiemmin sairastetun flunssan takia, ne eivät suojele bakteereilta ja viruksilta niin tehokkaasti, ja henkilö saattaa sairastua uudestaan.
Kortisonipohjaisten lääkkeiden käyttö ja erilaiset sairaudet, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes tai keuhkoahtaumatauti, altistavat nekin flunssalle.
– Monet saattavat myös sekoittaa allergiaoireilun flunssaan. Pitkittyneen flunssan kohdalla onkin aina hyvä tarkastaa, ettei taustalla ole allergiaa tai muuta vakavampaa sairautta, Vänni huomauttaa.
Lue myös: Flunssakausi tulee – 10 konstia, joiden avulla vahvistat vastustuskykyäsi
Terveelliset elintavat vaikuttavat vastustuskykyyn
Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö heikentävät vastustuskykyä. Myös stressi altistaa flunssalle, joten kehoa ja mieltä olisi hyvä pyrkiä rentouttamaan säännöllisen vuorokausirytmin, mieluisten harrastusten ja riittävän unen avulla. Myös kevyt päivittäinen liikunta ja tasapainoinen ruokavalio auttavat parantamaan vastustuskykyä.
– Monet syövät flunssakaudella valkosipulia ja inkivääriä, mutta jos muuten syö normaalisti, niillä ei ole vastustuskyvyn kannalta merkitystä, Vänni sanoo.
Myöskään ylimääräisiä vitamiineja ei tarvitse nappailla purkista. C- ja D-vitamiinin sekä sinkin on todettu vähentävän flunssaoireilun kestoa, mutta kokonaan ne eivät sairauksia poissa pysty pitämään. Ennemminkin kyse on perusterveellä, hyvinvoinnista huolta pitävällä ihmisellä arpaonnesta.
Lue myös:

D-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja voi estää ylähengitystieinfektioita – lääkäri kertoo, kuinka paljon sitä pitäisi syödä korona-aikana

Vastustuskyky vahvaksi – tankkaa näitä vitamiineja ja ravintoaineita talven varalle

Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous