Terveys

Osteoporoosin oireet: Kivulias ensioire jää usein hoitamatta – tunnista 3 hälytysmerkkiä

Osteoporoosin oireet ovat moninaiset, mutta nikaman murtuma on usein niistä ensimmäinen. Maailmanlaajuisesti yksi uusi nikamamurtuma tulee joka 22. sekunti. Jopa 70 prosenttia nikamamurtumista jää diagnosoimatta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Nikamamurtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen ilmentymä ja oire.

Osteoporoosin oireet ovat moninaiset, mutta nikaman murtuma on usein niistä ensimmäinen. Maailmanlaajuisesti yksi uusi nikamamurtuma tulee joka 22. sekunti. Jopa 70 prosenttia nikamamurtumista jää diagnosoimatta.

Osteoporoosin oireet ovat yleisiä. Osteoporoosi-diagnoosin on saanut noin 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman.

Ensimmäiset osteoporoosin oireet

Ensimmäiset osteoporoosin oireet jäävät usein huomaamatta ja hoitamatta. Nikamamurtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen ilmentymä ja oire. Nikamamurtuma on selkärangan osan eli selkänikaman luunmurtuma.  Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia nikamamurtumista jää diagnostisoimatta ja samalla myös osteoporoosi hoitamatta.

Jos osteoporoosi jää hoitamatta, seuraavan murtuman riski kasvaa moninkertaiseksi. Siksi nikamamurtuman oireiden tunnistaminen ja siihen viittaavien vaivojen vuoksi hoitoon hakeutuminen on erittäin tärkeää.

Nämä ovat nikamamurtuman varoitusmerkit:

1. Yllättävä selkäkipu

Osteoporoosin oireet liittyväy usein selkään. Äkillisesti ilman syytä ilmaantunut selkäkipu, joka ei helpotu muutamassa päivässä eikä säteile jalkoihin, voi olla nikaman murtuma.

2. Pituuden lyhenemä

Nikaman murtuessa nikaman solmu luhistuu etureunastaan, koko leveydeltään ja harvemmin takareunasta. Samalla henkilön pituus lyhenee. 3–4 sentin pituuden lyhenemä on jo vahva nikaman murtuman oire. Pituus voi lyhentyä kuitenkin myös huomattavasti enemmän.

Kannattaa siis mitata itsensä säännöllisesti, sillä pituuden lyheneminen on osteoporoosin oire.

3. Kumara ryhti

Nikamamurtumat aiheuttavat lyhenemisen lisäksi kumaraa ryhtiä, kyfoosia.

Osteoporoosi näkyy röntgenkuvissa.
Osteoporoosi voi näkyä myös röntgenkuvista.

Nikamamurtuma vaikuttaa terveyteen ja elämänlaatuun

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun, joten nikamamurtumaa epäillessä on tärkeää hakeutua lääkärin pakeille.

Nikamamurtumat rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja uhkaavat itsenäisyyttä. Murtumien seurauksina voivat olla

  • selkärangan epämuodostuma ja pituuden lyheneminen,
  • liikkumista rajoittava selkäkipu tai liikkumattomuus,
  • itsenäisyyden menettäminen,
  • masennus,
  • hengitysvaikeudet,
  • monet ruoansulatuskanavan oireet
  • virtsankarkailu
  • ja laitoshoidon tarve.

Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

Arvioi osteoporoosin oireet testin avulla

Luustoliiton luustotestin avulla voit arvioida murtumien ja osteoporoosin todennäköisyyttä sekä tarvettasi elintapamuutoksiin. Lisäksi testi antaa tietoa siitä, olisiko sinun hyvä keskustella lääkärin kanssa osteoporoosin todennäköisyydestä ja tarkemmista luustotutkimuksista.

Lähteet: Luustoliitto, Osteoporoosiyhdistys

Lue myös: Kalsiumia saa muistakin kuin maitotuotteista – lue 32 ruoka-aineen lista

X