Terveys

Ovatko useiden huulirasvojen sisältämät mineraaliöljyt haitallisia? Kysyimme asiantuntijalta

Monet suosituimmat huulirasvat sisältävät mineraaliöljyjä. Raakaöljystä jalostetun raaka-aineen käyttöä on kritisoitu sen mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. Pitäisikö mineraaliöljyjä välttää?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Huulirasvoissa käytetään mineraaliöljyjä, koska ne kosteuttavat ja hoitavat huulia sekä ovat edullisia.

Monet suosituimmat huulirasvat sisältävät mineraaliöljyjä. Raakaöljystä jalostetun raaka-aineen käyttöä on kritisoitu sen mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. Pitäisikö mineraaliöljyjä välttää?

Mineraaliöljyt ovat yleisiä ainesosia huulivoiteissa. Huulirasvan tuoteselosteessa mineraaliöljyn voi tunnistaa muun muassa nimestä microcrystallinen wax, cerecin, paraffinum liquidumparaffin oil tai synthetic wax.

Mineraaliöljyjä käytetään, koska ne ovat edullisia ja niissä on huulirasvalle hyviä ominaisuuksia: ne kosteuttavat ja hoitavat huulia.

Mineraaliöljyt ovat kuitenkin herättäneet kritiikkiä mahdollisten terveyshaittojen sekä ympäristövaikutustensa vuoksi: mineraaliöljy on raakaöljystä jalostettu raaka-aine.

Mineraaliöljyihin otettiin tiukka linja myös Kuluttaja-lehden huulirasvavertailussa, jossa testin ulkopuolelle rajattiin monet klassikkomerkit, kuten Labello, Blistex, Carmex ja Vitalis niiden sisältämien mineraaliöljyjen takia.

Onko mineraaliöljy sellainen ainesosa, jota pitäisi välttää?

– Mineraaliöljyjä on käytetty huulirasvoissa todella kauan, ja niitä on myös tutkittu paljon. On totta, että on saatu alustavia tuloksia siitä, että mineraaliöljyjen tietyt yhdisteet mahdollisesti voivat aiheuttaa terveydelle haittaa. Lisää testejä ja näyttöä kuitenkin tarvitaan, sanoo kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

– Ymmärrän, että kuluttaja voi miettiä asiaa, mutta se, että huulirasva sisältää mineraaliöljyä, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö huulirasvaa uskaltaisi käyttää.

Huulirasvat kuuluvat kosmetiikkalainsäädännön piiriin ja Suomessa myynnissä olevia huulirasvoja koskee EU:n kosmetiikka-asetus. Ennen kuin tuote pääsee markkinoille, kosmetiikan valmistajalla on velvollisuus varmistaa sen turvallisuus. Huulirasvoille on siis tehty turvallisuusarviointi, jossa on arvioitu tuotteen ja kaikkien sen sisältäminen ainesosien turvallisuutta.

Halpishuulirasva testivoittajaksi

Kuluttaja-lehden huulirasvavertailuun huolittiin vain huulirasvat, jotka eivät sisällä mineraaliöljyjä. Huulirasvatestissä arviotiin muun muassa tuotteiden kosteuttavuutta, käyttökokemusta ja pakkausmerkintöjä.

Laboratoriomittauksien ja sokkotestaajien avulla tehdyn vertailun kärkikolmikko oli seuraava:

  1. Cien: Batom hidratante care. Lidlin oman merkin huulirasva sai kehuja tehokkuudestaan, edullisesta hinnastaan ja hyvästä levittyvyydestään.
  2. Lavera: Basis sensitiv. Luonnonkosmetiikkamerkin huulirasvaa kehuttiin kosteuttavuudesta ja hajusteettomuudesta.
  3. Favora: Pehmentävä huulivoide. Apteekeissa myytävä ja allergiatunnuksella varustettu Favoran huulirasva kosteuttaa testaajien mukaan huulia kohtuullisesti eikä tahmaa.

 

X