Terveys

Hoida päänsärky ilman lääkkeitä ja haittoja – 10 helppoa kotikonstia

Päänsärkyä hoidetaan usein parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä, mutta särky saattaa lähteä myös luonnollisilla keinoilla.
3.4.2016 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: 123 RF

Päätä särkee. Otatko lääkettä? Lääke on helppo mutta ei aina paras ratkaisu. Kaikilla lääkkeillä on haittoja, ja paradoksaalista kyllä, päänsärkylääkkeiden yleisin haittavaikutus on särkylääkepäänsärky.

Kovin usein tai kovin pitkiä aikoja ei päänsärkyään kannata siksi itsehoitolääkkeillä hoitaa.

Listasimme 10 kotikonstia, joilla päänsärky voi talttua ilman lääkkeitä. Kokeile näitä helppoja niksejä, kun päänsärky seuraavan kerran iskee.

1.  Juo vettä, sitruunamehua tai kahvia

Nestehukka voi aiheuttaa päänsärkyä. Juo siis lasillinen kylmää vettä, kun tunnet päänsäryn lähestyvän. Jos päänsärky johtuu nestehukasta, vedenjuonnin pitäisi poistaa särky muutamissa minuuteissa. Vedenjuonti on tärkeää erityisesti silloin, jos epäilet päänsärkysi johtuvan alkoholista, sillä alkoholi poistaa nesteitä elimistöstä.

Myös sitruunamehulla voi kokeilla hoitaa päänsärkyä. Purista tuoreesta sitruunasta mehua, ja sekoita mehu lämpimään veteen. Sitruunan pitäisi auttaa erityisesti silloin, jos päänsärky johtuu suolistoperäisistä syistä.

Jos olet kahvinjuoja ja päivittäinen kahviannoksesi on jäänyt välistä, päänsärkysi voi johtua myös kofeiinin puutteesta. Kupillinen kahvia voi siis olla paikallaan.

Lue myös: Katkaise särkylääkepäänsärky

2. Syö jotakin pientä

Jos ruokailuhetkestäsi on jo aikaa, syö kevyt välipala, sillä alhainen verensokeritaso voi olla päänsärkysi syy. Esimerkiksi omena nostaa verensokeria hiilihydraattipitoisuutensa takia.

3. Lepää pimeässä huoneessa

Päätä voi särkeä myös univajeen vuoksi. Ota siis päiväunet, jos se vain on mahdollista. Yritä tehdä lepohuoneesta mahdollisimman pimeä ja hiljainen, jotta vältyt turhilta ärsykkeiltä.

4. Lähde kävelylle

Tietokoneen ääressä istuminen voi aiheuttaa pääkipua. Kirkas näyttö rasittaa silmiä, ja huono istuma-asento aiheuttaa jännityksiä niska-hartiaseudulle.

Astu siis raittiiseen ulkoilmaan ja lähde kävelylle. Liikunta on tehokas hoitomuoto särkyyn, sillä liikkuessa stressi unohtuu ja vartalo rentoutuu.

Lue myös: Kärsitkö päänsärystä? Syy saattaa löytyä tietokoneen näytöstä

5. Venyttele niskaa ja hartioita

Niskan ja hartioiden venyttely auttaa laukaisemaan jännityksiä, jotka voivat olla päänsäryn taustalla. Kääntele niskaasi puolelta toiselle, pyörittele hartioitasi tai harrasta joogaa.

Mistä päänsärky johtuu?

Jännityspäänsärky, joka on yleisin päänsäryn muoto, johtuu sekä lihasten jännitystiloista sekä henkisestä kuormituksesta. Sen perimmäistä syytä on kuitenkin vaikea tunnistaa.

Yleisin jännityspäänsäryn oire on puristava tai kiristävä vannemainen särky, joka voi tuntua ohimoilla, päälaella tai takaraivolla. Särky voi olla toispuoleista, vaikka useimmiten se tuntuu pään molemmilla puolilla. Myös repivää ja vihlovaa kipua voi esiintyä.

Suurin osa ihmisistä kärsii päänsärystä joskus elämänsä aikana.

Lähde: Terveyskirjasto

6. Kokeile inkivääriä

Inkivääriteen on kerrottu tehoavan päänsärkyyn jopa yhtä nopeasti kuin tulehduskipulääkkeen. Lisää siis tuoretta inkivääriä esimerkiksi vihreän teen sekaan ja anna hautua.

Inkivääriä käytetään päänsäryn hoitoon, sillä siinä on kipua ja tulehdusta lieventäviä ainesosia, ja sen väitetään myös parantavan verenkiertoa.

Inkivääri ei sovi verenohennuslääke varfariinin käyttäjille.

Lue myös: Inkivääri auttaa flunssaan, nivelvaivoihin, ummetukseen… Pitävätkö uskomukset paikkansa?

7. Testaa akupainantaa tai päähierontaa

Akupisteiden painaminen voi vähentää lihasjännityksiä. Pääkipuun liittyvän akupisteen kerrotaan löytyvän vasemmasta kämmenestä, etusormen ja peukalon välisesta lihaksesta. Paina kohtaa oikean käden etusormella ja peukalolla.

Voit myös kokeilla kevyttä päähierontaa. Hiero kipukohtia pyörivällä liikkeellä noin 15 sekunnin ajan.

Lue myös: Migreeni, unettomuus, selkäkipu, allergia – Akupunktio auttaa moneen vaivaan

8. Jäitä hattuun

Aseta jotain kylmää jomottavalle alueelle, sillä jää puuduttaa ja parantaa verenkiertoa. Pakastevihannespussi sopii tarkoitukseen hyvin.

Keino toimii erityisesti silloin, jos päänsärky johtuu stressistä.

9. Avaa hiukset poninhännältä

Jännityspäänsärkyä voi aiheuttaa myös päänahkaa kiristävä tiukka kampaus. Poninhännän löysääminen ja hiusten avaaminen voi siis lievittää pääkipua.

10. Entäs mielikuvaharjoittelu?

Lontoolainen tubettaja Kamil K. Wawrzyszko on kehittänyt keinon, jolla päänsäryn pitäisi lähteä pelkän ajatuksen voimalla. Hän kertoo niksin videollaan.

Kamilin mukaan itseltään täytyy kysyä kolme kysymystä ja vastata niihin, ja päänsärky poistuu. Jos päätäsi särkee, kysy itseltäsi, missä päänsärkysi sijaitsee, minkä muotoinen se on ja minkä värinen se on. Toista tätä parin minuutin ajan, ja säryn pitäisi olla kadonnut.

Lue myös: Usein toistuva päänsärky – harmiton oire vai lääkärin paikka?

 

Lähteet: PreventDiseaseTerveyskirjasto, WebMD ja WikiHow.

Lue myös

Suosittelemme