Terveys

Liikahikoilu voi olla syövän oire – näissä tilanteissa hikoilun takia pitää mennä lääkäriin

Runsas hikoilu voi olla monen vakavan sairauden ensioire. Diabetes, sydänsairaudet ja syövät voivat aiheuttaa liikahikoilua etenkin öisin. Lue, mistä voimakas hikoilu johtuu ja milloin on syytä mennä lääkäriin.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Jos heräät aamulla hikisenä ja uupuneena

Nielun tukkeutumisesta johtuva uniapnea aiheuttaa kuorsausta ja yöllisiä hengityskatkoksia. Hengityskatkokset häiritsevät unta, ja pitkistä yöunista huolimatta olo on päivällä ärtyisä ja uupunut. Myös runsas yöhikoilu on sairauden tyypillinen oire.

Uniapnea kannattaa tutkituttaa, jos heräät usein hikisenä etkä virkisty pitkästä unesta huolimatta. Hoitamaton uniapnea kasvattaa sydän- ja verisuonisairauksien, aivoinfarktin ja 2-tyypin diabeteksen riskiä.

Lue myös: Mitä unen laatu kertoo terveydestä? Kysyimme asiaa unitutkijalta

Jos hikoilu iskee yllättävinä aaltoina

Voimakkaat, aaltoina iskevät ja laantuvat hikoilukohtaukset liittyvät usein vaihdevuosiin. Vaihdevuodet alkavat keskimärin 51 vuoden iässä, mutta oireiden alkaminen on yksilöllistä. Jopa alle 40-vuotiaan naisen oudot hikoilukohtaukset voivat olla alkavien vaihdevuosien merkki.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan munasarjojen estrogeenituotannon heikentymistä. Vaihdevuosiin liittyvien kuumien aaltojen syy ei ole selvä. Hikoilu on yleistä mutta vaaratonta. Siihen liittyy usein sydämentykytystä ja kasvojen punoitusta. Hikoilukohtauksen jälkeen iho voi olla nahkea ja viileä.

Vaihdevuosioireilu voi kestää jopa 2–5 vuotta. Pahimmillaan hikoilukohtauksen ja niiden jännittäminen voivat johtaa sosiaalisten tilanteiden välttelyyn. Jos kuumat aallot häiritsevät elämääsi, hikoilusta kannattaa puhua lääkärille, sillä oireita voidaan helpottaa estrogeenilla.

Lue myös: ”Oho, kuuma aalto!” Vaihdevuosiin liittyvästä häpeästä on syytä luopua

Jos hikoiluun liittyy laihtumista ja levottomuutta

Voimakas hikoilu voi olla kilpirauhasen liikatoiminnan oire. Kilpirauhasen liikatoiminta johtuu yleensä Basedowin taudiksi ja Gravesin taudiksi kutsutusta autoimmuunisairaudesta. Sairaus saa kilpirauhasen tuottamaan liikaa tyroksiinihormonia.

Liikatoiminta aiheuttaa usein monia epämääräisiä oireita, ja sairauden diagnosoiminen voi olla vaikeaa. Kilpirauhasarvot kannattaa tutkituttaa, jos hikoiluun liittyy levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia, sydämentykytystä, selittämätöntä laihtumista ja ulosteen vetisyyttä.

Lue myös: Kilpirauhasen vajaatoiminta on elinikäinen sairaus

Jos hikoilet makuuasennossa

Sydämen vajaatoiminnassa sydän joutuu koetukselle etenkin makuulla. Heikentynyt sydänlihas joutuu työskentelemään vaaka-asennossa entistä enemmän pumpatakseen verta. Makuuasennossa alkava hikoilu ja tukala olo voivat siis olla sydämen vajaatoiminnan merkkejä.

Sydämen vajaatoimintaa edeltää usein sepelvaltimoiden ahtautuminen. Alkava sepelvaltimotauti oireilee joskus vain yöhikoiluna. Hikoilun syy kannattaa tutkituttaa nopeasti, jos kärsit myös rintakivuista tai hengenahdistuksesta ja väsyt nopeasti fyysisen rasituksen yhteydessä.

Lue myös: 10 faktaa: naisen sydän on lujilla

Jos sinua huimaa ja jalkasi oireilevat

Matala verensokeri aiheuttaa hikoilua, huimausta ja nälkää. Toistuvat verensokerin romahdukset voivat olla piilevän diabeteksen oireita. Jos hikoiluun ja kuvotukseen liittyy jalkojen puutumista, pistelyä tai ihon herkistymistä, kyseessä voi olla diabeteksen aiheuttama hermovaurio.

Diabetes voi vaurioittaa sekä aisteja ja lihaksia säätelevää ääreishermostoa että sisäelimiä säätelevää autonomista hermostoa. Autonominen hermosto säätelee myös hikirauhasten toimintaa. Sen vaurioituminen lisää etenkin ylävartalon ja pään yöhikoilua sekä ruokailun yhteydessä iskeviä hikoilukohtauksia.

Lue myös: Pistelyä, kihelmöintiä ja puutumista jaloissa? Jalat voivat paljastaa alkavan 2 tyypin diabeteksen – näin testaat omat jalkasi

Jos luitasi kolottaa ja imusolmukkeesi turpoavat

Yöhikoilu on yksi verisyövän eli leukemian ja imusolmukesyövän tyypillisimpiä oireita.

Akuutti eli nopeasti syntyvä leukemia voi aiheuttaa myös luukipuja, verenvuotoa ja väsymystä. Krooninen leukemia taas syntyy hitaasti, eikä oireita osata aina yhdistää syöpään. Yöhikoilun lisäksi krooninen leukemia voi turvottaa kaulan, kainaloiden ja nivusten imusolmukkeita.

Myös imusolmukesyöpä turvottaa imusolmukkeita ja aiheuttaa yöhikoilua. Sairauteen liittyy myös väsymystä ja yleiskunnon heikentymistä.

Lue myös: Turvonneet imusolmukkeet kaulassa – mistä patit kaulalla johtuvat ja onko niistä syytä huolestua?

Lähteet: Kilpirauhasliitto, Terve.fi, Terveyskirjasto, Uniapnea.fi, Web MD

X