Terveys

Omega-3 on tie kauneuteen ja terveyteen – Mutta mistä sitä saa?

Moni tuskailee riittävän ja oikeanlaisen rasvan saannin kanssa. Mitä rasvaa kannattaisi syödä ja kuinka paljon?

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
123Rf

Aivopähkinäksikin sanottu saksanpähkinä on erinomainen hyvien rasvojen lähde.

Moni tuskailee riittävän ja oikeanlaisen rasvan saannin kanssa. Mitä rasvaa kannattaisi syödä ja kuinka paljon?

Ihmiselle välttämättömistä rasvahapoista puhutaan nyt kaikkialla. Omega kolmoset ja yhdeksiköt tuntuvat olevan avain terveyteen, kauneuteen ja nopeisiin hoksottimiin. Mistä niitä omegoita oikein saa ja mitä tavallisen ihmisen pitäisi rasvahapoista ymmärtää? Kysyimme asiaa erikoistutkija Heli Kuusipalolta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Mistä omega-rasvahappoja saa?

”Hyvälaatuisia, pehmeitä rasvoja saa pääasiassa kolmesta eri lähteestä: kalasta, kasviöljyistä sekä pähkinöistä ja siemenistä.

Kaikissa edellä mainituissa on kaikkia omega-rasvahappoja. Eniten omega-3-rasvahappoja on kalassa. Sitä pitäisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Pähkinöitä kannattaa nauttia kourallinen päivässä.”

Lue lisää: Rypsiä, oliivia, voita vai kookosta? Lue 10 vinkkiä rasvojen fiksuun käyttöön

Kuinka paljon rasvaa päivässä pitäisi syödä?

”Suositus on, että rasvaa pitäisi saada 60 grammaa vuorokaudessa. Määrällisesti se vastaa neljää ruokalusikallista öljyä. Keskimäärin suomalaiset syövät sopivan määrän rasvaa, mutta rasvan laatu on väärä. Suomalaiset saavat puolet ravinnon rasvasta piilorasvana. Sen lisäksi ruokaan pitää lisätä noin kaksi ruokalusikallista hyvää öljyä. Ylimääräinen – hyväkin – rasva varastoituu kehoon ihrana. Ihramahaksi päätyy myös syömällä liikaa hiilihydraatteja tai proteiinia.”

Lue lisää: Syö rasvaa ja laihdu

Mistä tietää, että rasvahappoja saa tarpeeksi ja oikeassa suhteessa?

”Syömisistään voi pitää ruokapäiväkirjaa vähintään kolmen päivän ajan. Sellaista voi pitää maksutta esimerkiksi Finelin sivuilla.

Rasvahappojen lisäksi keskusteluissa nousee nykyään esiin se, mikä olisi rasvahappojen oikea suhde. Se keskustelu on niin tieteellinen, että se avautuu lähinnä kemisteille. Keskustelu oikeasta suhteesta on mielestäni tavallisen ihmisen kannalta aivan toissijainen.”

Lue lisää: Lievän ylipainon laihduttaminen – Pudota pari kiloa

Milloin omega-3-rasvahappoja kannattaa ottaa purkista?

”Viralliset ravitsemussuositukset eivät kannusta ottamaan rasvahappoja purkista, vaan ne tulisi saada ruoan mukana.”

Lue lisää: Parempi muisti helposti – Katso 10 vinkkiä!

X