Terveys

Päänsäryn syynä bruksismi? Näin eroon hampaiden narskuttelusta

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on ikävä vaiva, jota havaitaan enimmäkseen naisilla ja alle 50-vuotiailla. Narskuttelu on vahvasti perinnöllistä, mutta sille altistavat myös kova stressi, kahvinjuonti sekä tupakointi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Narskuttelu eli bruksismi on monisyinen vaiva. Se voidaan todeta helposti hampaiden tarkastuksen yhteydessä.

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on ikävä vaiva, jota havaitaan enimmäkseen naisilla ja alle 50-vuotiailla. Narskuttelu on vahvasti perinnöllistä, mutta sille altistavat myös kova stressi, kahvinjuonti sekä tupakointi.

Kärsitkö päänsärystä? Tuntuuko suusi aamuisin jäykältä? Valittaako kumppanisi yöllä pitämästäsi äänestä? Saatat olla niin sanottu narskuttelija. Hampaiden narskuttelu eli bruksismi tarkoittaa Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Sanna Kartanon mukaan tahdosta riippumatonta hampaiden yhteen puremista. Vaiva on naisilla yleisempi ja ilmenee yleensä alle 50-vuotiailla.

– Narskuttelua esiintyy sekä valveilla että unessa. Unen aikana tapahtuvaa narskuttelua voidaan todeta kaikissa unen vaiheissa, mutta yleisemmin narskuttelua esiintyy vilke- eli REM-unen aikana.

Bruksismi aiheuttaa hampaiden kulumista, päänsärkyä sekä kiputiloja

Mistä sitten tietää, että itse narskuttelee hampaitaan? Kartanon mukaan tyypillisin narskuttelun oire on hampaiden kuluminen. Hampaita saattaa myös aristaa ja vihloa.

– Paikat saattavat lohkeilla itsestään. Potilaista osa on kertonut, että he ovat syöneet esimerkiksi pehmeää vehnäleipää, ja sen seurauksena täyte on hampaasta lohjennut.

Joskus puoliso tai perheenjäsen voi olla ensimmäinen, joka huomaa narskuttelun, koska herää yöllä siitä syntyvään ääneen.

– Osa narskuttelijoista ei kuitenkaan pidä mitään ääntä, vaan ennemminkin narskuttelu on kovaa hampaiden yhteen puremista.

Narskuttelu voi näyttäytyä myös puremalihasten, leukojen sekä pään seudun kiputiloina. Suun avaaminen voi tuntua hankalalta ja kivuliaalta.

– Joskus leukanivel saattaa purressa naksahdella ja rahista. Useimmiten narskuttelijoilla on leukojen väsymistä, kipua ja puremalihasten aamujäykkyyttä. Osa saattaa vaistonvaraisesti suosia pehmeämpää, helposti pureskeltavaa ravintoa.

Bruksismi voi oireilla myös niska- ja hartiaseudun särkyinä, korvien tinnituksena sekä lukkiutumisena. Usein hampaiden narskuttelu havaitaankin joko hammaslääkärin toimesta tai potilaan hakeutuessa itse lääkäriin oireidensa vuoksi.

Suun tarkastuksessa lääkäri tutkii muun muassa leukanivelen toiminnan, puremalihakset ja ääriavausliikkeet toiminnallisten häiriöiden varalta. Narskuttelijalla on usein myös kuluneita kiiltopintoja hampaissa.

– Narskuttelu synnyttää hampaisiin hyvin kiiltävän pinnan, jota normaalin ravinnon pureminen ei aiheuta. Purentalihakset tuntuvat usein erittäin jäykiltä ja leuassa saattaa näkyä liikehäiriöitä.

Lisäksi suussa voi näkyä pehmytkudosvaurioita, kuten piparkakkureunoja kielessä ja puruvalleja posken limakalvoilla.

Hampaiden narskuttelu voidaan saada loppumaan

Narskuttelun syntymekanismia ei täysin tiedetä, joten sen hoitomuodot ovat moninaiset. Eräs tapa on stressinlievitys ja -hallinta.

Mikäli narskuttelu on vain lyhytkestoisesta, voidaan hoitomuotona käyttää erilaisia rentoutusmenetelmiä. Myös liikunnan lisääminen saattaa helpottaa.

– Kotioloissa tehdyt liikeharjoitukset ja hieronta voivat helpottaa narskuttelun oireilua. Toiset hoitavat narskuttelua kylmä- ja lämpöhoidoilla, kun taas osa potilaista on hyötynyt akupunktiosta. Lyhytkestoisessa narskuttelussa voidaan määrätä myös kipulääkkeitä.

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi: hoitokeinona on usein purentakisko.
Bruksismi on hoidettavissa oleva vaiva. Tyypillisimpänä hoitomuotona hampaiden narskutteluun potilaalle tehdään purentakisko, jota käytetään useimmiten yön aikana.

Hammaslääkärin puoleen kannattaa Kartanon mukaan kääntyä, jos narskuttelu on pitkäkestoista, hampaat lohkeilevat ja pään sekä niskojen seuduilla esiintyy hankalampia särkytiloja.

– Hammaslääkärillä on isompi arsenaali vaikuttaa oireiluun. Tyypillisimpänä hoitomuotona tehdään potilaalle purentakisko, jota käytetään useimmiten yön aikana. Päiväkäyttöiset kiskot ovat harvinaisempia.

Vaikka narskuttelu ei tutkimusten mukaan johdu purentaviasta, Kartanon mukaan osa potilaista kokee purennan hionnasta olevan kuitenkin apua.

– Purennan hiontaa käytetään, jos havaitaan, että tietty hammaspari ottaa vastaan ja pahentaa narskuttelun oireilua.

Bruksismi on perinnöllistä, mutta syntyperä on vielä tuntematon

Nykytutkimuksen perusteella narskuttelun syntyperää tai aiheuttajaa ei tiedetä. Narskuttelun uskotaan Kartanon mukaan olevan kuitenkin vahvasti perinnöllistä.

– Aiemmin arveltiin, että purentavirheet olisivat merkittävä syy narskutteluun. Nykytutkimustieto on kuitenkin antanut siitä vähäisesti näyttöä.

Tällä hetkellä narskuttelun arvellaan olevan keskushermoston säätelemä tapahtuma. Sille altistavia tekijöitä ovat muun muassa stressi, runsas tupakointi, alkoholi sekä huumeiden käyttö.

–Narskuttelu voi olla myös sairauden, kuten Parkinsonin taudin tai refluksitaudin aiheuttama vaiva.

Myös tiettyjen lääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden, sivuoireena voi esiintyä Kartanon mukaan narskuttelua.

Tarkennettu sitaatti ”Suurin osa narskuttelijoista ei kuitenkaan pidä mitään ääntä, vaan ennemminkin narskuttelu on kovaa hampaiden yhteen puremista.” muotoon ”Osa narskuttelijoista ei kuitenkaan pidä mitään ääntä, vaan ennemminkin narskuttelu on kovaa hampaiden yhteen puremista” 28.1.2019. ja haastateltavan nimen kirjoitusasu 31.1.2019.

X