Terveys

Palelu voi tuntua jatkuvalta ja selittämättömältä – tietyssä tilanteessa kyse voi olla varoitusmerkistä ja kannattaa käydä lääkärissä

Palelu ei aina johdu siitä, että ihmisellä olisi fyysisesti kylmä. Palelemiselle on myös lukuisia sisäisiä syitä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Palelu on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Palelu ei aina johdu siitä, että ihmisellä olisi fyysisesti kylmä. Palelemiselle on myös lukuisia sisäisiä syitä.

Palelu on lämmönsäätelyyn liittyvä ilmiö. Ihminen kokee palelevansa, kun fyysiset olosuhteet ovat viileät tai kun sisäiset syyt – kuten hormonien toiminta tai sairaus – aiheuttavat palelemisen tunnetta.

Palelun tunteminen on myös hyvin yksilöllistä. Toiset ovat jo geneettisestikin herkempiä palelemaan kuin toiset.

Erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta vastasi kymmeneen kysymykseen palelemisesta.

1. Millaiset asiat saavat ihmisen palelemaan?

Lista on pitkä. Esimerkiksi ulkolämpötila, kuukautiskierron vaihe, hormonaaliset tekijät, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, matala verenpaine, väsymys ja kuumeen laskeminenkin voivat aiheuttaa palelua.

Palelu voi johtua myös vähäisestä fyysisestä aktiivisuudesta. Esimerkiksi tietokoneen ääressä istuessa sormet voivat alkaa palella. Kun liikkuu ja käy hakemassa vaikka kahvia tai teetä, veri alkaa kiertää paremmin koko kropassa ja sormetkin tuntuvat todennäköisesti taas lämpimämmiltä.

2. Vaikuttaako paleluherkkyyteen se, millaisiin lämpötiloihin ihminen on tottunut?

Kyllä, kylmyyteen voi sopeutua. Tyypillinen esimerkki tästä on se, että Suomeen alkusyksystä saapuvat italialaiset pukeutuvat toppatakkiin ja pipoon, kun taas joku suomalainen tarkenee vielä sortseissa.

3. Onko palelu yleisempää hoikilla ihmisillä?

Rasva eristää, joten hoikka menettää herkemmin kehostaan lämpöä. Jos hoikalla ihmisellä ei juuri ole myöskään lihasmassaa, hänellä ei ole kauheasti mitään, mikä tuottaisi lämpöä. Lihakset tuottavat lämpöä levossakin.

4. Palelevatko naiset miehiä herkemmin?

Kyllä. Tähän vaikuttavat niin ruumiinrakenne, lihasmassan määrä kuin hormonaaliset tekijätkin.

5. Voiko väsymys aiheuttaa palelua?

Se on mahdollista. Etenkin, jos nukkuu kovin huonosti monta päivää, voi palella herkästi. Hermosto reagoi väsymykseen niin, että aivoissa syntyy kylmäaistimus ja ihmistä alkaa paleltaa.

6. Sanotaan, että palelu on yleistä ruokailun jälkeen, koska veri menee vatsaan. Onko tämä totta?

Vatsan alueella on muutenkin paljon verenkiertoa, mutta kyllä se saattaa jonkin verran lisääntyä vatsassa ruokailun jälkeen. Myös sokeriaineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia, ja sekin voi vaikuttaa. Eli on mahdollista, että ruokailun jälkeen paleltaa.

7. Miksi ihmiset alkavat iän myötä palella herkemmin?

Tähän vaikuttavat muun muassa hormonaaliset syyt, aineenvaihdunnalliset syyt, iän myötä häviävä lihasmassa ja se, ettei ikäihmisillä välttämättä ole fyysistä puuhaa niin paljon kuin nuoremmilla.

Iän myötä lämmönsäätely voi myös heikentyä. Kehon termostaatti ei siis enää toimi optimaalisesti. Esimerkiksi kuume ei välttämättä nouse, vaikka henkilö olisi kuinka kipeä.

Myös verenkierto heikkenee ihmisen vanhetessa, ja etenkin kädet ja jalat voivat tuntua helposti kylmiltä.

8. Milloin palelu on voi olla syy lähteä lääkäriin?

Jos henkilö on koko elämänsä ajan ollut herkkä kylmälle ja tilanne on pysynyt samana, se on todennäköisesti hänen ominaisuutensa. Mutta jos palelu ei ole koskaan aikaisemmin ollut ongelmana ja nyt paleltaa joka paikassa, paleleminen voi olla sairaudenkin oire. Palelu voi liittyä esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan, raudanpuutteeseen ja vakavaan anemiaan.

Eli jos palelu on uusi oire, voi olla syytä käydä lääkärissä.

9. Voiko mielentila saada ihmisen palelemaan?

Se on mahdollista. Esimerkiksi masentunut ihminen voi tuntua olonsa palelevaksi. Asiaan vaikuttaa myös se, kuinka paljon ihminen liikkuu ja puuhailee, miten hän syö ja kuinka hänen aineenvaihduntansa toimii.

10. Jos kylmällä säällä ei käytä pipoa, aiheuttaako se  todennäköisesti palelua?

Aivot käyttävät paljon energiaa, ja pään alueella on runsaasti verenkiertoa. On arvioitu, että 20 asteen pakkasella ihmisen lämmöstä haihtuu pään kautta ilman lakkia jopa 80 prosenttia. Pipo vähentää merkittävästi lämpöhukkaa. Palelu on siis myös pukeutumiskysymys.

Lue myös Kotilieden juttu: Älä palelluta käsiä ja jalkoja pakkasella! Paleltunut raaja palelee jatkossa herkemmin

X