Terveys

TM: Käsien pesu saippualla ehkäisee koronan leviämistä paremmin kuin käsidesi

Käsidesiin ei kannata turvautua liiaksi, sillä perinteinen saippua ja vesi alentavat parhaiten koronaviruksen riskiä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Käsienpesu on tehokas keino ehkäistä koronaviruksen tarttumista.

Käsidesiin ei kannata turvautua liiaksi, sillä perinteinen saippua ja vesi alentavat parhaiten koronaviruksen riskiä.

20 sekuntia. Aika ei ole pitkä, huomioiden, että käsien pesu noiden sekuntien aikana voi huomattavasti alentaa riskiä sairastua tai levittää maailmalla jylläävää koronavirusta.

Käsienpesun on tieteellisesti todettu ehkäisevän erilaisten infektiotautien leviämistä. Sama pätee myös uuteen COVID-19 tartuntatautiin.

Käsien pesu saippualla tekee viruksesta toimintakyvyttömän

Tekniikan Maailman julkaisemassa artikkelissa saippuan kerrotaan olevan jopa käsidesiä tehokkaampi keino välttää koronaviruksen leviäminen. Syy tähän löytyy viruksen rakenteesta.

Kun käsiä hangataan yhteen tarpeeksi kauan, saippuamolekyylit tekevät viruksesta toimintakyvyttömän repimällä viruksen kappaleiksi.

Lisäksi saippua myös irrottaa virukset kätesi ihon pinnalta ja vesi huuhtoo ne viemäriin.

Virus voi levitä käsidesistä huolimatta 

Toimiiko käsidesi sitten laisinkaan taistelussa koronavirusta vastaan? Tekniikan Maailma kertoo artikkelissaan käsidesin tehon eroavan saippuasta siinä, että alkoholi kylläkin rikkoo viruksen rakenteen, muttei poista likaa tai viruksia ihon pinnalta. Tästä syystä ihminen, joka on käyttänyt käsidesiä, voi tietämättään levittää virusta eteenpäin.

Käsidesistä ei tulisi kuitenkaan luopua kokonaan, sillä sen käyttäminen on hyvä vaihtoehto tilanteessa, jossa käsien pesu saippualla ei ole mahdollista.

Koronaviruksen tarttumisen ehkäisy ei onnistu käsidesillä, käsien pesu saippualla parempi.
Käsidesi ei korvaa saippualla tehtyä käsien pesua. Se on kuitenkin hyvä vaihtoehto silloin, kun mahdollisuutta käsien puhdistamiseen ei ole.

Näin peset kädet oikein

Tärkeintä on huolehtia, että kädet pesee tarvittavan usein. Käsien pesu on itsestäänselyys WC-käynnin jälkeen ja aina ennen ateriaa tai ruoanlaittoa. Kädet kannattaa pestä myös kotiin tullessa. Tämä vähentää mikrobien siirtymistä kotiin.

On hyvä muistaa, että liiallinen käsien pesu voi kuivattaa ihoa ja aiheuttaa jopa ihorikkoja. Käsipesun jälkeen iholle kannattaakin levittää kosteusvoidetta ihon kuivumisen välttämiseksi.

Alla olevilla ohjeilla peset kätesi oikeaoppisesti saippuan avulla:

1. Saippuoi huolellisesti

Kostuta kätesi alkuun haalealla vedellä. Hiero käsiisi sitten mieluiten nestemäistä saippuaa.

Saippuoi käsistä huolellisesti kämmenet, kämmenselät, sormien välit ja ranteiden alueet. Huuhtele kädet lopuksi juoksevan veden alla. Muista sulkea hana koskematta siihen käsin esimerkiksi kyynärpäällä tai paperin avulla.

2. Kuivaa kertakäyttöpyyhkeellä

Kuivaaminen on hyvin tärkeä osa käsien pesua, sillä saippualla ja vedellä peseminen ei yksinään poista kaikkia bakteereita.

Kädet kannattaa kuivata mieluiten kertakäyttöpyyhkeellä. Kotona kädet voi kuivata myös kankaiseen käsipyyhkeeseen, mutta pyyhkeet tulee vaihtaa ja pestä riittävän usein.

3. Käytä käsidesiä

Jos haluat tuhota tehokkaasti ylimääräistä mikrobistoa, käytä käsien pesun ja kuivaamisen jälkeen käsidesiä. Kotioloissa käsidesiä ei tarvitse käyttää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen videossa näet kuvallisena, miten huolellinen käsien pesu tehdään.

Lue myös:

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

Näkökulma: Koronavirus pakottaa sukupolveni uhrautumaan ensimmäistä kertaa yhteisen hyvän eteen

Toimi näin, jos iäkäs läheinen ei ota koronaa vakavasti eikä pysy kotona – psykologi antaa 5 ohjetta

X