Terveys

Pekoni ja saunominen heikentävät spermaa – 6 miehen hedelmällisyyttä vahingoittavaa tapaa

Moni ihan tavallinen asia heikentää sperman laatua. Jos haaveissa on vauva, miehen ei esimerkiksi kannata saunoa tuntikausia ja herkutella grillimakkaralla. Kuumuus ja prosessoitu liha voivat nimittäin häiritä spermantuotantoa. Onko saunominen lopetettava kokonaan, ja millaista on hedelmällinen sperma?

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Yllättävän tavalliset asiat saattavat heikentää miehen sperman laatua.

Moni ihan tavallinen asia heikentää sperman laatua. Jos haaveissa on vauva, miehen ei esimerkiksi kannata saunoa tuntikausia ja herkutella grillimakkaralla. Kuumuus ja prosessoitu liha voivat nimittäin häiritä spermantuotantoa. Onko saunominen lopetettava kokonaan, ja millaista on hedelmällinen sperma?

Sperman laadulla tarkoitetaan siittiöiden määrää ja nopeutta. Listasimme miehen hedelmällisyydelle haitalliset tavat ja selvitimme, miten siemennesteen laatua mitataan.

1. Pekonilla ja makkaralla herkuttelu

Prosessoitu liha heikentää sperman laatua. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan paljon käsiteltyä, lisä- ja säilöntäaineita sisältävää lihaa, kuten pekonia, makkaraa ja leikkeleitä. 

Harvardin yliopiston työryhmä tutki lihajalosteiden vaikutusta 156 miehen sperman laatuun. Tutkimuksen mukaan punainen liha, ja etenkin pekonin kaltaiset lihajalosteet, heikentävät sperman laatua. Kalan syöminen taas lisää miesten hedelmällisyyttä.

Punaista lihaa suositellaan syötäväksi korkeintaan 500 grammaa viikossa eli noin 70 grammaa päivässä. Tutkimuksen mukaan jo yksi päivittäinen liha-annos heikensi sperman laatua. Sperman hedelmällisyys oli parempi miehillä, jotka söivät lihaa korkeintaan puolet suositellusta päiväannoksesta.

2. Rasvaisten maitotuotteiden runsas käyttö

Harvardin yliopistossa on tutkittu myös maitotuotteiden vaikutusta sperman laatuun. 155 miehelle tehty tutkimus osoitti, että päivittäinen vähärasvaisten maitotuotteiden nauttiminen lisää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta. Sen sijaan rasvaisten maitotuotteiden, kuten kovien juustojen syöminen heikentää sperman laatua.

Maitotuotteet kannattaa siis vaihtaa vähärasvaisiin, mutta miehen ei tarvitse aloittaa maidotonta dieettiä parantaakseen hedelmällisyyttään. Kolmen rasvaisen juustosiivun sijaan on terveellisempää juoda parin desin lasillinen rasvatonta maitoa.

3. Viikoittainen saunominen ja paljuttelut

Ahkera saunominen voi vähentää spermantuotantoa ja siittiöiden määrää. Saunan tuhoisa vaikutus spermaan on todistettu vieläpä suomalaismiehillä.

Italialaisessa Padovan yliopistossa tutkittiin kymmentä noin 30-vuotiasta suomalaismiestä, jotka saunoivat normaalisti harvoin. Kokeen aikana he alkoivat saunoa kaksi kertaa viikossa, 15 minuuttia kerrallaan.

Vaikka saunasessiot eivät olleet pitkiä, miesten spermantuotanto ja siittiöiden määrä vähentyivät selvästi kolmessa kuukaudessa. Helpottava uutinen on se, että spermantuotanto palautui entiselleen puolen vuoden kuluttua kokeen lopettamisesta.

Kivesten tehtävä on pitää kuumalle arka siemenneste viileänä. Jos suunnitelmissa on vauva, miehen kannattaa välttää saunamaratoneja ja pitkiä kylpyjä lämpimässä paljussa. Saunanystävien ei silti kannata säikähtää liikaa. Pelkkä siittiöiden ja sperman määrä ei vaikuta hedelmällisyyteen – myös siittiöiden liikkuvuus on tärkeää.

4. Läppärin sylikäyttö ja auton penkinlämmitin

Miesten ei kannata pitää läppäriä jatkuvasti sylissään. Fertility and Sterility -lehdessä julkaistu tutkimus nimittäin väittää, että kannettavan tietokoneen sylikäyttö heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja aiheuttaa spermaan haitallisia dna-muutoksia.

Tutkijoiden mukaan koneen lämpö ja langattoman internet-yhteyden aiheuttama säteily selittävät tulosta. Näyttö elektronisten laitteiden säteilyn terveysvaikutuksista on kuitenkin ristiriitaista. Sen sijaan lämmön on todettu vahingoittavan spermaa.

Läppäriä voi siis käyttää turvallisesti, kunhan konetta ei haudo sylissään tuntikausia. Miesten ei myöskään kannata pitää auton istuimenlämmitintä päällä pitkiä aikoja, jotta kivekset eivät lämpene.

5. Hyönteismyrkyille altistuminen

Runsaille hyönteismyrkyille altistumisen on osoitettu aiheuttavan useita terveysriskejä, esimerkiksi syöpää. George Washingtonin yliopistossa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan hyönteismyrkyt vähentävät myös siittiöiden määrää spermassa.

Hankkeessa vertailtiin 17 tutkimusta, jotka selvittävät sperman laadun ja torjunta-aineille altistumisen välistä yhteyttä. Näistä tutkimuksista 15 osoitti, että hyönteismyrkyt heikentävät sperman laatua. Yleisin haittavaikutus oli siittiöiden määrän vähentyminen. Joissakin mittauksissa myös siittiöiden liikkuvuuden huomattiin vähentyneen.

Kokeissa tutkittiin pyretriinejä ja organofosfaatteja, jotka ovat yleisiä tuholaismyrkkyjä. Krysanteemikasveissa luonnostaan esiintyvän pyretriinin käyttö on ollut sallittua myös luomuviljelyssä, mutta aineen käyttö pyritään lopettamaan Suomessa vuoden 2016 aikana.

Suomalaismiesten ei kuitenkaan kannata ahdistua tuloksista. Omaa kemikaalikuormaansa voi vähentää suosimalla kotimaisia kasviksia ja viljoja. Hyönteismyrkkyjä käytetään Suomessa huomattavasti vähemmän kuin lämpimissä maissa. Myös hedelmien ja kasvisten huolellinen huuhtelu poistaa tehokkaasti torjunta-ainejäämiä.

6. Kova stressi

Stressi vaikuttaa haitallisesti miesten hedelmällisyyteen. California-Davisin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan stressaava elämäntilanne vähensi sekä sperman että siittiöiden määrää ja siittiöiden liikkuvuutta. Tutkimukseen osallistui 193 miestä, ja kokeessa tarkasteltiin työn ja muun elämän luomia paineita.

Helpottava uutinen on se, että kohtuullisen työstressin ei havaittu vaikuttavan sperman laatuun. Sen sijaan miesten henkilökohtaiseen elämään liittyvät paineet heikensivät selvästi siittiöiden määrää.

Kova stressi voi heikentää miehen hedelmällisyyttä myös näivettämällä seksihalut. Stressi häiritsee unta, alentaa vastustuskykyä ja elimistön testosteronitasoa.

Lue myös:

Miehen siittiöt kuntoon!

Siittiöiden DNA-testi – apu lapsettomuuden syiden selvitykseen

Lapsettomuus huolestuttaa? Näin selvität, onko lapsen hankkimista syytä kiirehtiä

Suunnitelmissa raskaus? Terveysvinkit talteen!

Lähteet: Fertility and Sterility, Live Science, Luomuliitto, Medical Daily, NCBI, Terveyskirjasto, THL

X