Terveys

Pelottaako listeria? Näin vältät listeriabakteerin aiheuttaman listerioosin ja tunnistat oireet

Mikä listeria on ja mitä se aiheuttaa? Listerian aiheuttama listerioosi ei ole yleinen sairaus, mutta erityisesti riskiryhmien kannattaa kuitenkin suojautua siltä huolella.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Listeria tarttuu yleisimmin elintarvikkeiden, kuten vakuumipakatun kalan, välityksellä.

Mikä listeria on ja mitä se aiheuttaa? Listerian aiheuttama listerioosi ei ole yleinen sairaus, mutta erityisesti riskiryhmien kannattaa kuitenkin suojautua siltä huolella.

Listerian sallittu määrä elintarvikkeissa on erittäin tiukka. Silti listeriabakteeri aiheuttaa vuosittain listerioosi-tartuntoja. Keräsimme tietopaketin listeriasta, listerioosista ja listeriabakteerin tarttumisen ehkäisemisestä.

Mikä listeria on?

Listeria on Listeria monocytogenes -bakteeri, joka voi aiheuttaa listerioosi-nimisen taudin bakteeria runsaasti sisältävien elintarvikkeiden välityksellä. Tauti ei tartu suoraan henkilöstä toiseen. Bakteeri voi kuitenkin päästä istukan läpi äidistä sikiöön ja äidin synnytyskanavasta syntyvään lapseen.

Ketkä ovat erityisesti vaarassa sairastua listerioosiin?

Listerioosiin sairastuvat helpoiten henkilöt, joilla on heikentynyt vastustuskyky, vanhukset, raskaana olevat naiset ja vastasyntyneet.

Kuinka pitkä listerioosin itämisaika on?

Aika tartunnasta oireiden alkamiseen on muutamia viikkoja, keskimäärin kuukausi.

Mitkä ovat listerioosin oireet?

Perusterveillä ja vastustuskyvyltään normaaleilla henkilöillä tartunta aiheuttaa suolisto-oireita, kuten vatsakipuja, pahoinvointia, kuumetta, lihaskipuja tai päänsärkyä. Tartunta voi olla myös täysin oireeton.

Raskaana olevilla listerioosi ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavanomaista influenssaa, jonka oireita ovat kuume, päänsärky ja lihaskivut. Heikon vastustuskyvyn omaavilla henkilöillä listerioosi voi ilmetä vakavana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena.

Miten listerioosi todetaan?

Listeriabakteeri voidaan viljellä verestä, selkäydinnesteestä tai muusta infektiopesäkkeestä. Vastasyntyneellä bakteeria voidaan lisäksi viljellä iholta, äidin istukasta tai lapsivedestä.

Miten listerioosia hoidetaan?

Listerioosia hoidetaan antibiooteilla. Raskauden aikana hoito aloitetaan yleensä jo pelkän epäilyn perusteella, koska varhain aloitetulla hoidolla pyritään estämään sikiön ja vastasyntyneen infektio.

Onko listerioosi yleinen?

Listerioosi on harvinainen sairaus. Normaalisti Suomessa todetaan 20–50 sairastapausta vuodessa. Raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan Suomessa vain muutamia vuosittain.

Onko listerioosi vaarallinen?

Listerioosiin sairastuneista 25 prosenttia menehtyy. Vaarassa ovat erityisesti iäkkäät ja henkilöt, joilla on vaikeita perustauteja. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu harvoin vakavasti. Raskaana olevilla listerioosi voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Lähteet: Duodecim, Duodecim-lehti, Evira, HUS, THL

X