Terveys

Pitäisikö gynekologinen ultraäänitutkimus tehdä vuosittain? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen gynekologisesta ultrasta

Monet käyvät gynekologin pakeilla säännöllisesti kerran vuodessa. Mutta pitäisikö gynekologista ultraäänitutkimusta pyytää tehtäväksi joka vuosi gynekologikäynnin yhteydessä? Esitimme asiantuntijalle 10 kysymystä gynekologisesta ultraäänitutkimuksesta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Gynekologinen ultraäänitutkimus on gynekologisen tutkimuksen yhteydessä tehtävä lisätutkimus.

Monet käyvät gynekologin pakeilla säännöllisesti kerran vuodessa. Mutta pitäisikö gynekologista ultraäänitutkimusta pyytää tehtäväksi joka vuosi gynekologikäynnin yhteydessä? Esitimme asiantuntijalle 10 kysymystä gynekologisesta ultraäänitutkimuksesta.

Synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta vastasi kysymyksiimme gynekologisesta ultraäänitutkimuksesta:

Mikä gynekologinen ultraäänitutkimus on?

”Gynekologinen ultraäänitutkimus on gynekologisen tutkimuksen yhteydessä tehtävä lisätutkimus.

Ultraäänilaite on gynekologin vastaanottohuoneessa tutkimuspöydän vieressä. Sitä käytetään tutkimuksen yhteydessä, jos tarvitaan lisätietoa oireesta tai muussa tutkimuksessa havaitusta löydöksestä.

Tutkimus voi antaa lisätietoa esimerkiksi alavatsakivun tai poikkeavan verisen vuodon syistä. Joitakin gynekologisia sairauksia voidaan seurata ultraäänitutkimuksen avulla, esimerkiksi myoomien kasvua ja munasarjakystia.

Ultraäänitutkimuksella seurataan raskautta: ensin sitä, onko raskaus oikeassa paikassa, sitten sikiön kasvua, rakennetta ja tarvittaessa myös sikön hyvinvointia. Lapsettomuuden syiden tutkimisessa ja hoidossa tarvitaan myös ultraäänitutkimusta.”

Mitä asioita gynekologisella ultraäänitutkimuksella voidaan nähdä?

”Tutkimuksella nähdään kohdun ja munasarjojen rakenne, esimerkiksi kohdussa mahdollisesti olevat myoomat ja polyypit sekä munasarjakasvaimet. Vatsaontelossa oleva poikkeava neste voidaan myös nähdä ultraäänitutkimuksessa.

Ultraäänitutkimuksella nähdään kohdun sisäiset muutokset, jotka ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa vuotohäiriöitä. Ultraääni on todella hyvä työkalu juuri vuotohäiriöiden tutkimisessa.”

Mitä asioita gynekologisella ultraäänitutkimuksella ei nähdä?

”Gynekologisella ultraäänitutkimuksella ei tutkita muita kuin kohtuun ja munasarjoihin liittyviä asioita, kun taas suolistoa sillä ei voi tutkia. Esimerkiksi vatsakalvon pinnan endometrioosipesäkkeet ja kohdunsuun solumuutokset eivät näy gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa.”

Voidaanko joitain sairauksia todeta pelkän gynekologisen ultraäänitutkimuksen avulla?

”Kyllä, hyvin monet kohtuun ja munasarjoihin liittyvät sairaudet todetaan juuri ultraäänitutkimuksen avulla. Aina todetun muutoksen pahanlaatuisuus ei selviä ultraäänitutkimuksella, vaan voidaan joutua ottamaan kudosnäytteitä tai tekemään muita lisätutkimuksia.”

Voidaanko gynekologinen syöpä poissulkea pelkän gynekologisen ultraäänitutkimuksen avulla?

”100 prosentin varmuudella ei mitään syöpää voi poissulkea ultraäänitutkimuksella. Pahanlaatuinen kasvain on aluksi pieni tai voi alkaa solumuutoksesta, jota ei pysty näkemään millään muulla tutkimuksella kuin kudosnäytteellä ja mikroskooppitutkimuksella.

Jos oireita ei ole ja kohdun limakalvo on normaali, on kohdun runko-osan syöpä kuitenkin epätodennäköinen. Samoin munasarjasyöpä on mahdollinen mutta epätodennäköinen, jos munasarjat ovat normaalit eikä oireita ole.”

Tekeekö gynekologi ultraäänitutkimuksen aina sisäkautta?

”Gynekologinen ultraäänitutkimus tehdään tavallisimmin sisäkautta eli emättimen kautta. Tutkimus voidaan tehdä myös vatsan päältä, mutta emättimen kautta kohtu ja munasarjat nähdään tarkemmin.”

Gynekologinen ultraäänitutkimus alkamassa
Gynekologinen ultraäänitutkimus tehdään tavallisimmin emättimen kautta.

Pitäisikö gynekologinen ultraäänitutkimus tehdä vuosittain?

”Gynekologista ultraäänitutkimusta ei tehdä aina gynekologikäynnin eikä raskauden seurannan yhteydessä. On gynekologin asia haastatella potilasta ja tehdä gynekologinen tutkimus sekä näiden kahden asian perusteella päättää, onko syytä tehdä ultraäänitutkimus.”

Onko potilaan otettava ultraäänitutkimus puheeksi vastaanoton aikana?

”Ei ole potilaan vastuulla pyytää ultraäänitutkimuksen tekemistä. Potilaan kannattaa kuitenkin kertoa mahdollisista aiemmista tehdyistä ultraäänistä ja niissä tehdyistä mahdollisista löydöistä.

Jos menee uudelle lääkärille, vanhat lausunnot ja kuvat kannattaa ottaa mukaan.”

Milloin gynekologisen ultraäänitutkimuksen tekeminen ei ole tarpeen?

”Jos poikkeavia oireita, tutkimuslöydöksiä tai riskitekijöitä ei ole ja gynekologinen tutkimus tehdään esimerkiksi ehkäisyn tai vaihdevuosien hormonilääkityksen seurannan takia, ei ultraäänitutkimus tavallisesti ole tarpeen.

Papakokeen ottamisen yhteydessäkään ultraäänitutkimusta ei tarvita, jollei ole tarpeen selvittää potilaan oireita tai muissa tutkimuksissa tehtyjä löydöksiä.”

Voiko ultraäänitutkimuksella korvata papakokeen?

”Ei voi. Ne tutkivat eri asioita. Papakokeella seulotaan kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Toki kookkaaksi kasvanut kohdunkaulan syöpä  näkyy ultraäänessäkin, mutta papakokeella tutkittavia solumuutoksia, syövän esiasteita ja varhaisvaiheen syöpää  ei voi ultraäänellä todeta.”

Lue myös:

Täytyykö gynekologilla käydä vuosittain? 10 syytä, miksi käyntiä ei kannata jättää väliin

Käytkö papakokeissa turhaan? Asiantuntija kertoo, milloin papakoe on tarpeellinen

Miten munasarjasyöpää voi ennaltaehkäistä? Asiantuntija vastaa 11 kysymykseen munasarjasyövästä

X