Terveys

Pitäisikö suihkussa käydä aamulla vai illalla? Lääkäri vastaa

Onko suihkussa käymisen ajankohdalla väliä? Väestöliiton lääkäri Miila Halonen kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii, suuntaako suihkuun illalla vai aamulla.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos kärsit yöhikoilusta, aamuinen suihkuhetki on luultavasti mieleesi.

Onko suihkussa käymisen ajankohdalla väliä? Väestöliiton lääkäri Miila Halonen kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii, suuntaako suihkuun illalla vai aamulla.

Suihkussa iholta pestään pois hiki, tali, vaatenukka, ilmansaasteet ja muu lika. Mutta pitäisikö suihkussa käydä illalla vai aamulla?

Likaisena ei kannata sujahtaa lakanoiden väliin bakteereita viljelemään. Mutta jos päivän aikana on pysynyt puhtaana, ei ole juuri hionnut ja olo on edelleen raikas, voi Väestöliiton lääkäri Miila Halosen mukaan suihkussa käymisen hyvin jättää aamuun.

– Luulen, että se, kannattaako suihkussa käydä mieluummin illalla vai aamulla, on enemmän mukavuus- ja tottumus- kuin lääketieteellinen tai ihonhoidollinen kysymys. En keksi mitään terveysperustetta, miksi jompikumpi vaihtoehto olisi parempi. Pääasia on, että iho tulee puhtaaksi, Halonen sanoo.

Iltasuihku rentouttaa, aamusuihku piristää

Iltasuihkuja mielellään ottavat kertovat usein käyvänsä suihkussa iltaisin, koska on miellyttävämpi mennä nukkumaan puhtaana. Iltasuihku myös rentouttaa.

Aamulla suihkussa käymistä pidetään yleensä piristävänä ja virkistävänä. Suihkun jälkeen onkin mukava lähteä raikkaana päivän askareisiin.

Kaikki eivät kuitenkaan saa ilta- ja aamusuihkuista samoja tuntemuksia. Siksi omaa kehoa kannattaa kuunnella suihkuhetkeä valitessa. Jos esimerkiksi illalla otettu suihku tuntuukin piristävän ja vaikeuttaa nukahtamista, kannattaa suihkuun mennä vasta aamulla.

Hikoilu kannattaa kuitenkin ottaa huomioon suihkun ajankohtaa valitessa. Jos esimerkiksi kärsii yöhikoilusta, voi aamuiselle suihkuhetkelle todella olla tarvetta.

Elämäntilanne voi vaikuttaa suihkurytmiin

Halonen muistuttaa, että myös elämäntilanne voi vaikuttaa paljon siihen, kannattaako suihkussa käydä aamulla vai illalla. Elämäntilanteen vaihtuessa suihkurytmi saattaa kääntyä yllättäen aivan toisenlaiseksi kuin aiemmin.

Esimerkiksi lasten ollessa pieniä voi ainoa mahdollinen hetki suihkulle koittaa illalla, kun lapset ovat nukkumassa. Iltavuorojen tekemisen aloittanut taas saattaa huomata käyvänsä suihkussa aina aamuisin, vaikka ennen olisikin nauttinut rentouttavista iltasuihkuista.

– Varmaan lähes jokaisella on kokemus siitä, että elämäntilanteen tai työn vaihtuessa myös suihkurytmi muuttuu, Halonen arvioi.

Mitä jos kävisikin suihkussa kaksi kertaa päivässä?

Suurin osa ihmisistä on luultavasti tottunut käymään suihkussa kerran päivässä tai kerran kahdessa päivässä. On kuitenkin myös ihmisiä, jotka käyvät suihkussa useamman kerran päivässä. Onko tällainen suihkussa ravaaminen järkevää?

– En näe, että siihen olisi mitään erityistä syytä, ellei iho sitten tarvitse erityistä hoitoa esimerkiksi ihosairauden takia. Tavalliselle, terveihoiselle ihmiselle kaksi kertaa päivässä suihkussa käyminen on ehkä enemmänkin vedenkulutuskysymys, joten runsas vedenkulutus tekee siitä vähemmän järkevän tavan. Yksi kerta päivässä kyllä riittää, jos ihosairauksia ei ole.

Lue myös:

Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Aina kiire aamuisin? Nämä 10 aamurutiinia helpottavat arkeasi

Aikavarkaat kuriin

X