Terveys

Pitkät kynnet voivat olla hygieniariski, vaikka kädet pesisikin huolellisesti – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia

Huolletut ja nätisti laitetut kynnet ovat arjen luksusta. Kauniista ulkomuodostaan huolimatta pitkät kynnet keräävät puoleensa likaa ja mikrobeja.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kynsilakka ja pitkät kynnet keräävät herkemmin mikrobeja.

Huolletut ja nätisti laitetut kynnet ovat arjen luksusta. Kauniista ulkomuodostaan huolimatta pitkät kynnet keräävät puoleensa likaa ja mikrobeja.

Kauniisti lakatut, pitkät kynnet ilahduttavat ja tuovat arkiseen tyyliin ripauksen glamouria. Huolitellusta näöstä huolimatta pitkillä kynsillä on kuitenkin varjopuolensa: Pitkät kynnet keräävät lyhyitä herkemmin likaa, ja siksi kynnet voivat myös olla hygieniariski. Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin, jos työskentelee hoito-, hoiva- tai elintarvikealoilla, joissa kynsissä piilevät mikrobit tarttuvat herkästi toisiin henkilöihin tai valmistettavaan ruokaan.

– Näkyvässä liassa on paljon mikrobeja, ja on mahdollista, että kynsien alle jää mikrobikantaa. Usein pitkissä kynsissä kynnen sisäpinta ei ole täysin sileä. Kun se on hiukankin röpelöinen, siihen jää herkästi mikrobeja, vaikka käsiä pestäisiin tai desinfioitaisiin oikeaoppisesti, huomauttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija ja hygieniahoitaja Dinah Arifulla.

Pitkät kynnet, kynsilakka ja kynsiliimat nostavat käsihygieniariskiä

Pitkät kynnet eivät ole ainoa käsiin ikäviä mikrobeja keräävä tekijä. Arifullan mukaan myös kynsilakka voi nostaa käsihygieniariskiä.

– Kynsilakka estää hyvää käsihygieniaa toteutumasta, jos lakassa on pieniä railoja tai lakan reunat ovat epätasaiset. Silloin lakkaan jää mikrobeja.

Nainen lakkaa kynsiään sängyllä. PItkät kynnet voivat olla epähygieeniset.
Epätasainen kynsilakka toimii herkästi kasvualustana mikrobeille.

Lisäksi geeli- ja rakennekynsissä käytetään liima-aineita, jotka ovat hyvää ravintoa mikrobeille. Sama pätee rakennekynsissä käytettyihin koruihin, kuten renkaisiin tai muihin koristeisiin.

– Kynsikorujen kohdalla puhdistaminen vaatii hieman enemmän tarkkuutta. Mikrobit tykkäävät kaikesta erilaisuudesta kynsissä, Arifulla sanoo.

Voivatko pitkät kynnet levittää viruksia ja bakteereita?

Entä voivatko flunssapöpöt tarttua arjessa pitkien kynsien kautta? Jos kynnenaluset ovat näkyvästi likaiset, niissä piilee Arifullan mukaan aina riski.

Varsinaisia tutkimustuloksia kuitenkaan siitä, lisäävätkö pitkät kynnet riskiä sairastua erilaisiin infektiotauteihin, ei ole.  Sairastumisen ehkäisemiseksi paras keino onkin huolehtia käsien puhtaudesta.

– Tärkeintä on, että kädet pestään riittävän usein nestesaippualla ja vedellä. Sillä pystytään vähentämään sairastumisen riskiä – oli kyse sitten mistä taudista tahansa.

– Ylipäätänsä on tärkeä huolehtia, että kädet ovat siistit, Arifulla tiivistää.

Näin huolehdit hyvästä käsihygieniasta arjessa

Käsihygienian kannalta tärkeintä on pitää iho puhtaana sekä kynnet lyhyenä ja paljaana. Tämä on tärkeää etenkin sellaisissa töissä, joissa edellytetään hyvää käsihygieniaa.

Parhaiten käsihygienia toteutuu näin:

  • Pese kädet nestesaippualla ja vedellä aina ennen ja jälkeen aterioiden, käsien ollessa näkyvästi likaiset sekä silloin, kun saavut ulkoa sisälle. Kynnenalusia ei tarvitse erikseen putsata.
  • Huolehdi, että käden iho on ehjä. Mitä kuivemmat kädet, sitä enemmän käsiin tulee myös ihorikkoja ja niihin pesiytyy mikrobeja, jotka voivat levitä.
  • Kiinnitä erityistä huomiota huolelliseen ja tarkkaan käsien putsaukseen, jos rakennekynsissä on kynsikoruja tai muita koristeita: ne keräävät herkästi mikrobeja puoleensa.
  • Suojaa kädet puutarhatöissä suojakäsineillä, kuten esimerkiksi puutarhahanskoilla. Multainen iho on hankalampi puhdistaa.
X