Terveys

Plantaarifaskiitti oireilee usein salakavalasti aamuisin – tunnista piinallisen kantapääkivun syyt ja hoida vaivaa oikein

Plantaarifaskiitti eli kantapään kiputila vaatii pitkäjänteistä hoitoa. Fysioterapeutti Lari Lautamäki neuvoo, kuinka opit tunnistamaan plantaarifaskiitin ja miten kantaapääkipu kannattaa hoitaa.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Plantaarifaskiitti eli luupiikki on piinallinen kiputila.

Plantaarifaskiitti eli kantapään kiputila vaatii pitkäjänteistä hoitoa. Fysioterapeutti Lari Lautamäki neuvoo, kuinka opit tunnistamaan plantaarifaskiitin ja miten kantaapääkipu kannattaa hoitaa.

Mikä on plantaarifaskiitti?

Plantaarifaskiitilla tarkoitetaan kantapäässä tuntuvaa kiputilaa, mikä johtuu kantapohjasta päkiään kulkevan kantakalvon tulehduksesta. Nykyään käytetään myös termiä plantaarifaskioosi tai faskiopatia eli kantakalvon rappeuma, koska kyseessä ei ole niinkään tulehduksellinen kiputila, vaan pitkittynyt oireyhtymä.

Jopa 10 prosenttia ihmisistä sairastaa plantaarifaskiittin elämänsä aikana.

Mistä plantaarifaskiitti johtuu?

Syitä plantaarifaskiitin syntyyn on monia ja usein vaiva syntyy eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Toistuva ja pitkäkestoinen jalkaterän rasitus – kuten seisominen tai juokseminen – on yleisin plantaarifaskiitin syy. Jalkaterän virheasennot sekä ylipaino altistavat oireilulle.

Miten plantaarifaskiitin tunnistaa?

Kipu paikallistuu kantapään etupuolelle tai sisäsyrjälle ja lisääntyy rasituksessa. Kipu on usein voimakkaimmillaan aamuisin sekä liikkeelle lähtiessä pitkän istumisen jälkeen.

Kantapääkipu eli plantaarifaskiitti.
Plantaarifaskiitti eli kantapääkipu saattaa johtua toistuvasta ja pitkäkestoisesta jalkaterän rasituksesta kuten seisomisesta tai juoksemisesta. Myös jalkaterän virheasennot sekä ylipaino altistavat oireilulle.

Miksi plantaarifaskiitin kipu on pahimmillaan aamulla?

Kantakalvo on saanut yön aikana olla lepotilassa. Aamulla kantakalvon pitää taas venyä, kun lähdemme kävelemään: tämän takia ensimmäiset askeleet tuntuvat niin kivuliailta. Kantakalvo kuitenkin tottuu kuormitukseen ja usein kantapääkipu vähenee askel askeleelta.

Miten plantaarifaskiittia voi hoitaa itse?

Keinoja on monia. Ensisijainen hoito on vähentää kipua lisäävää rasitusta. Lisäksi plantaarifaskiitista kärsivä voi tehdä kotiharjoittelua, joka voi sisältää muun muassa kantakalvon-, pohkeen- sekä akillesjänteen venytyksiä ja kylmähoitoa. Ammattilaisilta kannattaa pyytää neuvoja optimaalisen kengän valinnassa, teippausohjeita sekä kävelyasennon arviointia. Jotkut saattavat hyötyä yksilöllisistä tukipohjallisista.

Milloin kantapääkipu on sellaista, että on syytä hakeutua hoitoon?

Jos kivun voimakkuus ei vähene kotiharjoittelulla kahdessa viikossa, on syytä hakea vaivaan apua. Hoitoon voi hakeutua aikaisemminkin, jos kipu on alkanut vamman seurauksena tai jalka ei kestä painonvarausta.

Plantaarifaskiitti ei ole nopea hoidettava, vaan kyseessä on usein pitkäkestoinen prosessi, joka edellyttää pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista harjoitteluun.

Asiantuntijana Lari Lautamäki, fysioterapeutti, Jyväskylän kaupunki.

Lue myös:

Miten elää kroonisen kivun kanssa? 6 ohjetta

Pistelyä, kihelmöintiä ja puutumista jaloissa? Jalat voivat paljastaa alkavan 2 tyypin diabeteksen – näin testaat omat jalkasi

Kantapäät kuntoon kesän jäljiltä – kotihoidon 4 vaihetta

Testasimme jalkavoiteet: kuivat kantapäät ja jalkojen hikoilu kuriin

Lähteet: Terveyskirjasto, Yths.fi

X