Terveys

Poistaako peseminen bakteerit pyyhkeestä? Lääkäri kertoo, kuinka usein pyyhkeet tulisi uusia

Kuuluuko muutaman vuoden vanha pyyhe roskiin? Entä tarttuvatko taudit pyyhkeistä? Ihotautilääkärin mukaan steriiliä elämää ei pidä edes tavoitella.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Kuuluuko muutaman vuoden vanha pyyhe roskiin? Entä tarttuvatko taudit pyyhkeistä? Ihotautilääkärin mukaan steriiliä elämää ei pidä edes tavoitella.

Hurjimpien väitteiden mukaan pyykeet pitäisi vaihtaa kokonaan uusiin 1–3 vuoden välein, jotta ne pysyisivät tarpeeksi hygieenisinä.

Märkä pyyhe on oivallinen kasvualusta bakteereille. Mutta kertyykö pyyhkeisiin todella bakteereja, jotka eivät poistu säännöllisessä pesussakaan?

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo lääkärikeskus Mehiläisestä ei pidä pyyhkeiden uusimista 1–3 vuoden välein välttämättömänä.

– Ihmisen ei tarvitse elää steriilissä ympäristössä. Joka puolella on bakteereja ja mikro-organismeja, eikä niistä kaikista ole haittaa, Vaalamo sanoo.

Vaalamon mukaan pyyhkeiden säännöllinen peseminen riittää ja ne voi uusia siinä vaiheessa, kun sen itse näkee tarpeelliseksi, esimerkiksi jos pyyhkeet ovat kuluneet käyttökelvottomiksi.

Pyyhe kannattaa kuitenkin aina kuivata ilmavasti levitettynä. Jos märän pyyhkeen jättää myttyyn lattialle tai kassiin, siihen alkaa erityisesti lämpimässä herkästi kasvaa bakteereja ja jopa hometta.

Tarvitseeko pyyhkeitä pestä 90 asteessa?

Maarit Vaalamon mielestä pyyhkeiden normaalipesuun riittää 60 asteen lämpötila. Välillä pyyhkeet voi pyörittää 95 asteessa.

Sopiva pesutiheys riippuu siitä, kuinka usein pyyhettä käyttää ja onko iho terve ja ehjä. Päivittäisessä käytössä olevan vartalopyyhe kannattaa vaihtaa kerran viikossa ja kasvopyyhe 2–3 päivän välein. Yhteiskäytössä olevan käsipyyhkeen voi vaihtaa vaikka joka päivä.

Jos iholla on infektioita, kuten märkärupea, tulehtuneita haavoja, herpestä tai muuta, mikä voi tarttua pyyhkeen kautta, pyyhkeitä kannattaa vaihtaa ja pestä tiheämmin kuin normaalisti.

Saako pyyhettä lainata?

Toisinaan kuulee suositeltavan, että omaa pyyhettä ei pitäisi lainata kenellekään toiselle.

– Jos perheen sisällä käyttää vahingossa toisen pyyhettä, ei siitä tavallisesti seuraa mitään haitallista, sanoo Vaalamo.

Tarttuvat taudit kuten vatsatauti, kihomadot tai huuli- ja genitaaliherpes voivat kuitenkin tarttua pyyhkeestä. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää henkilökohtaisia pyyhkeitä.

Monessa perheessä on käytössä yhteinen käsipyyhe. Vaalamon mukaan käsipyyhe voi aivan hyvin olla yhteinen, mutta sitä kannattaa vaihtaa ja pestä usein. Jos perheessä jyllää vatsatauteja tai muita tarttuvia tauteja, on fiksua käyttää omia käsipyyhkeitä.

Lue lisää:

Miten usein pyyhkeet pitäisi vaihtaa? Ihotautilääkäri vastaa

Hierotko sinäkin tietämättäsi suihkussa itseesi bakteereja?

Moni pesee kätensä väärin – jos haluat välttää noroviruksen ja flunssan, pese kädet näin

X