Terveys

Polvikipu liikunnan aikana: 3 tyypillistä syytä, oiretta ja ratkaisua

Kipu polvessa voi kertoa niin rustovauriosta, liiallisesta rasituksesta kuin vammastakin. Kysyimme lääkäriltä, mitä liikkuessa kannattaa ottaa huomioon ja mitä lajeja voi harrastaa, jos polviongelmat ja -kivut vaivaavat.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Nivelkierukan vaiva aiheuttaa polvessa terävää kipua, rustovaurio puolestaan polven turvotusta ja jäykistymistä.

Kipu polvessa voi kertoa niin rustovauriosta, liiallisesta rasituksesta kuin vammastakin. Kysyimme lääkäriltä, mitä liikkuessa kannattaa ottaa huomioon ja mitä lajeja voi harrastaa, jos polviongelmat ja -kivut vaivaavat.

Polvikipu liikunnan aikana on melko yleinen vaiva. Jotta kipu ei estä liikunnan harrastamista tai vaikeuta normaalia elämää, sen syy kannattaa selvittää.

Kysyimme Mehiläisen ylilääkäri Jari Salolta, mistä liikunnan aikana esiintyvä polvikipu aikuisella useimmiten johtuu. Selityksiä löytyi kolme.

1. Liikunta on ollut liian raskasta

Jos aikuisen ihmisen polvi alkaa kipuilla liikunnan aikana, syynä voi olla se, että liikunta on ollut omalle keholle liian kuormittavaa.

– Se, että aloitetaan liikuntaharrastus liian nopeasti tai lisätään liikunnan määrää yhtäkkiä rajusti, on yksi syy polvikipuihin, Jari Salo kertoo.

Vaaditaan malttia ja pitkäjänteisyyttä, mikäli liikunnan harrastamisesta on ollut taukoa.

– Aloittelijan kannattaa kuunnella kehoaan ja kokeilla, mitä omat polvet kestävät. Kuormitusta voi sitten lisätä asteittain.

Aktiivisen liikkujan polvikipu voi puolestaan johtua siitä, että harjoittelu on jollain tavalla muuttunut.

– Kipuja voi tulla, jos on tottunut harjoittelemaan tietyllä tavalla ja sitten esimerkiksi ulkopuolinen ohjaaja sanoo, että lisätään mukaan uusia harjoitteita. Sinällään monipuolisuus on hyväksi, mutta rauhassa lisäten.

Hoito:

Polvikipu voi poistua levolla ja omaa harjoitteluaan keventämällä.

2. Polvessa on jokin sisäinen vaiva

Polvikivun syy voi olla myös polven sisäinen. Tyypillisiä syitä kipuun ovat rustovauriot ja nivelkierukan ongelmat.

– Rustoperäiset ongelmat lisääntyvät 30 ikävuoden jälkeen. Polvi ei vain enää kestä rasitusta. Nivelrustoihin alkaa tulla ongelmia ja ne voivat esimerkiksi revetä, ylilääkäri Salo sanoo.

Rustovaurion oireita ovat nivelen turvotus ja jäykistyminen rasituksen seurauksena. Polvi voi turvota ja tuntua jäykältä esimerkiksi juoksulenkin jälkeen ja vaivata vielä seuraavana yönäkin.

Nivelkierukan vaiva puolestaan aiheuttaa terävää kipua.

Hoito:

Jos polvikipu ei poistu parissa viikossa, kannattaa lähteä näyttämään polvea lääkärille.

3. Polvikipu johtuu vammasta

Polvivammat aiheuttavat usein kipua. Polven vääntymiset ja muljahtelut ovat melko yleisiä urheiluvammoja.

Hoito:

Jos polveen tulee vamman takia liikerajoite, kannattaa hakeutua saman tien lääkäriin. Mikäli polvi on vain vähän nitkahtanut ja aristelee, voi odottaa 2–3 päivää, josko kipu lähtisi itsestään pois. Mikäli kipu ei poistu, on syytä mennä lääkäriin.

Mitä lajeja polvivaivainen voi harrastaa?

Polviongelmista kärsivän kannattaa olla varovainen lajeissa, joissa on paljon suunnanvaihtoja. Palloilulajit kuten jalkapallo, salibandy ja sulkapallo, voivat joutua rajoitettavien listalle.

– Liikuntasalien lattiat ovat nykyään niin korkeakitkaisia, että tossu tarttuu lattiaan kiinni ja polvi joutuu vääntymään, Jari Salo huomauttaa.

Myös iskuttava rasitus voi aiheuttaa polviongelmaiselle kipuja. Juoksua ja laskettelua voi siis olla syytä välttää.

Polvivaivaiselle sopivia lajeja on kuitenkin onneksi monta.

– Uinti, vesijuoksu, pyöräily, rullaluistelu ja hiihto ovat esimerkiksi sellaisia lajeja, joita polviongelmista kärsiväkin pystyy usein harrastamaan.

Polviongelmia voi ehkäistä liikunnalla

Polvikivun sisäisiin syihin, kuten rustovaurion syntyyn, voi olla itse mahdotonta vaikuttaa. Sen sijaan harjoittelusta johtuvia polviongelmia voi ehkäistä. Esimerkiksi takareisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Takareisien lihasheikkous on hyvin merkittävä polvikipujen syy. Jos treenataan kuntosalilla vain etureisiä ja tehdään kyykkyjä ja jalkaprässiä, syntyy epäsuhtaa, Salo sanoo.

Myös takareisien venyttelyn unohtaminen voi johtaa polvikipuun.

– Etenkin miehillä takareisikireys on syynä polviongelmiin. Polven kannalta on tärkeää, että jalan saa ongelmitta suoraksi.

Takareisien lisäksi kannattaa pitää huolta siitä, että oma vartalonhallinta on kunnossa. Polven eturistiside voi katketa juostessa vain siksi, että polvi lähtee suunnanvaihdossa liikkeelle, kun lantion lihasten hallinta ei ole riittävän vahvaa.

– Lantionhallintaa parantavia liikkeitä kannattaa katsoa yhdessä esimerkiksi fysioterapeutin kanssa.

Lue myös:

Painon tunnetta tai kipua oikean kyljen alla? Taustalla usein yllättävältä tuntuva syy

Älä hanki rasitusvammaa – Näin ehkäiset yleisimmät urheiluvammat

Avaa kireät takareidet – 5 tehokasta venytystä

X