Terveys

Polymenorrea eli tiheät kuukautiset – lääkäri kertoo, mistä tiheät kuukautiset johtuvat ja pitääkö niistä huolestua

Polymenorrea eli tiheät kuukautiset kuuluu epäsäännöllisiin kuukautishäiriöihin. Mistä polymenorrea johtuu ja voiko siitä olla jotain haittaa? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Polymenorrea kuuluu epäsäännöllisiin kuukautishäiriöihin.

Polymenorrea eli tiheät kuukautiset kuuluu epäsäännöllisiin kuukautishäiriöihin. Mistä polymenorrea johtuu ja voiko siitä olla jotain haittaa? Kysyimme asiantuntijalta.

Ihmisten kuukautiskierrot ovat yksilöllisiä ja kuukautiskierron pituus vaihtelee.

Kuukautiskierto alkaa ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään. Normaaliksi kuukautiskierron pituudeksi lasketaan 24-35 vuorokautta.

Polymenorreaksi kutsutaan kuukautiskiertoa, joka on säännöllisesti alle 23 vuorokautta. Polymenorrea kuuluu epäsäännöllisiin kuukautishäiriöihin.

Tiheiden kuukautisten taustalla voi olla monia syitä.

– Polymenorrea on usein toiminnallinen häiriö, eli se ei johdu yleensä elimellisestä viasta. Yleensä kuukautiskierron säätely aivoista munasarjoihin on niin sanotusti pielessä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Camilla Isaksson lääkäriasema Femedasta.

Välivuotoa vai tiheät kuukautiset?

Kuukautisten välissä voi olla niin sanottuja välivuotoja. Miten sitten erottaa polymenorrean eli tiheät kuukautiset mahdollisista välivuodoista?

– Välivuodon erottaa siitä, että se tulee silloin kun ei pitäisi tulla kuukautisia. Tyypillisesti välivuoto on pientä tiputtelua, joka kestää päivän tai pari, Isaksson kertoo.

Yksittäisestä kierrosta on vaikea sanoa, onko kyseessä oikea kuukautisvuoto vai välivuoto. Osalla kuukautiskierto on erittäin epäsäännöllistä ja kiertojen pituutta voi olla vaikea laskea. Polymenorreaa tutkittaessa käydäänkin ensin perusteellisesti läpi, millainen kuukautiskierto potilaalla on elämänsä aikana ollut.

Polymenorreaa tutkittaessa kysytään muun muassa siitä, milloin kuukautiset ovat alkaneet, miten ne ovat kehittyneet ajan saatossa ja ovatko ne säännölliset, vai vaihteleeko kiertojen väli paljon. Tutkimuksissa käydään läpi myös henkilön perusterveyteen liittyviä asioita, sillä esimerkiksi ylipaino saattaa altistaa polymenorrealle.

Polymenorrea ja raskaus

Tiheät kuukautiset voivat olla inhottava vaiva. Polymenorrea itsessään ei ole vaarallista. Osalla naisista kuukautiskierto on luonnostaan lyhyt, eikä siihen välttämättä liity tiheiden kuukautisten lisäksi muita haittoja.

Polymenorrea voi haitata elämänlaatua, jos kuukautisoireet ovat hankalat ja tiheä vuoto häiritsee.

Tiheä kuukautisvuoto, etenkin jos vuodot ovat runsaita, saattaa laskea hemoglobiinia ja aiheuttaa raudanpuutetta. Tämä on yleensä polymenorrean suurin vaiva, jos sen taustalla ei ole mitään sairautta. Raudanpuutetta voi epäillä, jos on epätavallisen väsynyt, eikä jaksa tehdä samoja asioita kuin yleensä.

– Jos vuoto on maltillista, eikä muuten ole mitään vaivoja, ei ole syytä huolestua. Jos taas vuoto on erittäin runsasta, on väsynyt, kipeä tai on vaikeuksia tulla raskaaksi, kannattaa hakeutua lääkäriin. Polymenorrea ei välttämättä vaikuta raskaaksi tulemiseen, mutta siihen voi liittyä lapsettomuusongelmaa. Jos ongelmana on se, että munasolu ei irtoa, siihen voi saada apua.

Ovulaatio voi tapahtua myös tiheässä kuukautiskierrossa, mutta lyhyt kierto voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Jos kierto vaihtelee niukan ja tiheän tai runsaan ja pitkän välillä, voi taustalla olla munasolun irtoamishäiriö. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, jos yrityksistä huolimatta ei tule raskaaksi.

Syynä voi olla lähenevät vaihdevuodet

Polymenorrea voi olla merkki lähenevistä vaihdevuosista. Vaihdevuosia lähestyttäessä kierron pituus voi muuttua tai vaihdella ennen kuukautisten poisjäämistä. Jos lyhyttä ja niukkaa vuotoa seuraa hyvin runsas ja pitkä vuoto, kertoo se siitä, että munasolu ei ole irronnut munasarjasta.

– On tyypillistä, että vaihdevuosia lähestyttäessä kuukautiset jäävät välillä välistä, sitten tulee pitkiä runsaita kiertoja ja lopussa kierto voi lyhentyä. Runsaat vuodot voivat olla ongelmallisia, ja niihin käytetään yleensä hormonaalisia apukeinoja.

Lue myös: ”Hiki tursuaa joka ihohuokosesta, vesi valuu pitkin kasvoja ja selkää”– näin vaihdevuosien hikoilua voi hoitaa

Voiko polymenorreaa hoitaa?

Polymenorrean taustalla harvemmin on mitään varsinaista vikaa. Tällöin hoitomuotona kuukautiskierron pidentämiseen voidaan käyttää hormonaalista ehkäisyä, kuten yhdistelmäehkäisypillereitä tai keltarauhashormonia sisältävää hormonikierukkaa. Kierron tasoittamiseen voidaan käyttää myös pelkästään jaksottaisesti keltarauhashormonia kerran kuukaudessa, jos ehkäisylle ei ole tarvetta.

Ylipaino saattaa altistaa polymenorrealle, joten laihduttamisesta voi olla apua. Ylipäätään nopeat painonmuutokset voivat vaikuttaa kiertoon. Jos ylipainoisena kuukautiskierto on ollut äärimmäisen pitkä, eli munasolu ei välttämättä ole irronnut oikein eikä ovulaatiota ole tapahtunut, voi kierto lyhentyä laihtumisen jälkeen, kun ovulaatio alkaa laihtumisen seurauksena.

Polymenorrealle ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, jos henkilö ei itse koe tiheitä kuukautisia haitallisiksi ja jos polymenorreaan ei liity muita vaivoja.

X