Terveys

Punatäplähilseily eli joulukuusi-ihottuma ilmestyy iholle yhtä mystisesti kuin häviääkin

Punatäplähilseilyn hyvä puoli on, että se ei useinkaan kutia, on vaaraton ja häviää itsestään. Arvellaan, että viruksilla voi olla osuutta taudin puhkeamisessa. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Punatäplähilseily kestää tyypillisesti parisen kuukautta.

Punatäplähilseilyn hyvä puoli on, että se ei useinkaan kutia, on vaaraton ja häviää itsestään. Arvellaan, että viruksilla voi olla osuutta taudin puhkeamisessa. 

Punatäplähilseily on kaksivaiheinen ihotauti: sen ensi vaiheessa ylävartalon alueelle ilmaantuu iholle soikeanmuotoinen, lohenpunainen läiskä, joka on läpimitaltaan noin 3–5 senttiä.

Tätä ensi vaiheen ihottumaa kutsutaan primaarimedaljongiksi.

Viikon tai parin kuluttua, kun primaarimedaljonki mahdollisesti alkaa jo vähän haalistua, iholle puhkeaa useita samannäköisiä mutta pienempiä, noin sentin kokoisia läiskiä. Niitä voi tulla runsaastikin ylävartalon alueelle, mutta käsiin ja jalkoihin punatäplähilseily ei yleensä ulotu –poikkeuksena olkavarsien alkuosa ja reiden yläosa.

Ihottumaläiskät kuin joulukuusen pallot oksilla

Punatäplähilseilyn erikoisuus on, että primaarimedaljongin jälkeinen läiskäihottuma asettuu keskivartalolla usein kylkiluiden suuntaisesti siten, että läiskät ovat ikään kuin joulukuusen palloja. Tästä syystä punatäplähilseilyä kutsutaan joskus myös joulukuusi-ihottumaksi.

Verrattuna esimerkiksi ekseemaan, johon punatäplähilseily joskus sekoitetaan, punatäpläläiskät eivät yleensä juurikaan kutia. Läiskät viipyvät iholla noin 6–10 viikkoa ja häviävät sen jälkeen itsestään. Läiskät ovat myös selkeästi läiskiä, eivät näppylöitä.

Lue myös: Näistä merkeistä voit epäillä atopiaa, jos iho tuntuu kuivalta – hoida oikein atooppista ihoa

Punatäplähilseily näyttää ilmestyvän yhtä mystisesti kuin se katoaakin. Hilseilyn puhkeamisen syytä ei varmuudella tiedetä. Vahvasti epäillään, että se liittyy joihinkin viruksiin, kuten erilaisiin herpesviruksiin.

Punatäplähilseily kouluikäisellä pojalla.
Punatäplähilseily kouluikäisellä pojalla.

Toisaalta myös jokin lääke tai rokote voi olla osallisena punatäplähilseilyn puhkeamisessa.

– Ihottuma käyttäytyy viruksen aiheuttamille ihosairauksille tyypillisesti eli on säännöllinen, esiintyy iholla tietyn ajan ja häviää itsestään, huomauttaa ihotautien erikoislääkäri Håkan Granlund Suomen Ihosairaalasta.

Punatäplähilseily on etupäässä nuorten tauti

Toisinaan punatäplähilseilyä voi olla vaikea tunnistaa sen vuoksi, ettei ensiksi iholle ilmaantuvaa primaarimedaljonkia huomaa, jos se sijaitsee vaikkapa selässä tai muussa huomaamattomassa paikassa.

Osalla potilaista hilseily myös aiheuttaa kutinaa, jolloin ihottuman tunnistaminen vaikeutuu entisestään. Punatäplähilseilyn ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sietämätöntä, raapimistarvetta aiheuttavaa kutiamista.

– Kutinaa voi lieventää apteekista ilman reseptiä saatavilla miedoilla kortisonivoiteilla, Granlund neuvoo.

Punatäplähilseily ei tavallisesti uusiudu, mutta ei uusiutuminen tavatontakaan ole. Enimmäksi osaksi ihottuma on lasten ja nuorten tauti, mutta esiintyy sitä myös 30–40-vuotiailla tai sitä vanhemmillakin.

– Se että hilseily on yleistä nuorten ihmisten keskuudessa, joiden immuunivaste ei ole vielä niin kehittynyt kuin aikuisilla, myös viittaa viruksen, ehkäpä myös jonkun bakteerin aiheuttamaan tautiin, Granlund sanoo.

Punatäplähilseilyn kukkein esiintymisaika ajoittuu talveen ja kevääseen eli tavanomaiseen vilkkaaseen flunssakauteen, mikä osaltaan vahvistaa arvelua taudin yhteydestä viruksiin.

– Potilaisiin törmään työssäni aika ajoin ja melko tasaisesti ympäri vuoden, kevättalvella ehkä hieman muita ajankohtia enemmän.

Muiden virusten ohella myös covid voi olla aiheuttamassa punatäplähilseilyä.

– Ei voi kuitenkaan sanoa, että tauti olisi covidin myötä yleistynyt, Granlund huomauttaa.

X