Terveys

Punoitusta, kutinaa ja vuotamista – 10 helpottavaa vinkkiä kuivien silmien hoitoon

Kutisee, kirvelee ja rähmii? Syy kuiviin silmiin voi olla huonossa sisäilmassa tai jatkuvassa näytön tuijottamisessa, mutta myös ikä pahentaa oireita. Kysyimme asiantuntijalta, miten ongelmaa voi hoitaa.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Istock

Jos silmä on ärtynyt, kannattaa käyttää pipettiin pakattuja tippoja, sillä ne eivät sisällä säilöntäaineita.

Kutisee, kirvelee ja rähmii? Syy kuiviin silmiin voi olla huonossa sisäilmassa tai jatkuvassa näytön tuijottamisessa, mutta myös ikä pahentaa oireita. Kysyimme asiantuntijalta, miten ongelmaa voi hoitaa.

1. Tunnista oireet

Kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien polttelu, punoitus, kutina, kirvely, rähmiminen ja vuotaminen. Etenkin silmien vuotaminen ulkoilmassa voi olla merkki ongelmasta. Myös silmien väsyminen sekä näön sumeneminen ja vaihtelu voivat kertoa kuivasilmäisyydestä. Yleensä oireet pahenevat työpäivän aikana. Välillä todella kuivatkin silmät voivat silti oireilla vain lievästi.

2. Tiedä riskitekijät

Ikä lisää oireita. Kyynelnesteen laatu ja määrä muuttuvat iän myötä usein niin, että neste voitelee huonommin silmän pintaa. Naisilla kuivasilmäisyys on tavallisempaa kuin miehillä. Se on yleistä etenkin vaihdevuosien jälkeen. Nuoremmilla piilolinssien käyttö voi pahentaa kuivasilmäisyyttä.

Kuivasilmäisyydestä kärsivällä on usein jokin ominaisuus, vaikkapa jokin allergia, joka altistaa kuivasilmäisyydelle. Oireet voivat nousta pintaan, kun ympäristötekijät kuormittavat lisää: esimerkiksi näyttöpäätetyö tilassa, jossa on koneellinen ilmastointi ja huono sisäilma.

3. Tarkista sairaudet ja lääkkeet

Kyynelnesteen laatuun vaikuttavat myös ihotyyppi ja eräät ihosairaudet. Esimerkiksi ruusufinnipotilailla on usein heikkolaatuinen kyynelneste. Myös atooppiseen ihoon voi yhdistyä silmäongelmia.

Etenkin reumasairauksiin liittyy usein kuivasilmäisyyttä. Myös verenpainelääkitykset, uni- ja psyykenlääkkeet, aknelääke isotretinoiini, beetasalpaajat sekä nesteenpoistolääkkeet ja antihistamiinit voivat kuivattaa silmiä.

Silmäsairauksista etenkin glaukooma ja sen hoitoon käytettävät silmätipat kuivattavat ja ärsyttävät silmiä.

4. Aloita tipoilla

Kostuttava silmätippa on kuivasilmäisyyden perushoitoa. On tärkeää, että tippa on säilöntäaineeton.

Sopiva merkki ja koostumus löytyvät kokeilemalla. Jos yksi tippa kirvelee, toinen voi sopia paremmin. Päätetyöläistä auttaa usein kevyt ja kirkas tippa. Jos kasvojen iho on punakka tai rasvoittuva, on peruskostutukseen hyvä valita hieman voitelevampi tippa. Lisäksi tarvitaan usein luomireunan säännöllistä hoitoa.

5. Muista säännöllisyys

Yleisin virhe on kostuttaa silmiä vain silloin, kun ne oireilevat. Kostuta säännöllisesti ja lisää tippoja riittävän usein, 3–4 kertaa päivässä. Pahenemisvaiheita voi ehkäistä, kun kostuttaa silmiä vieläkin useammin. Valitse mieluummin tavalliset silmätipat kuin suihke: silmään tiputettu tippa löytää paremmin perille ja auttaa pidempään. Se ei myöskään kirvele.

Suihketta voi käyttää ensiapuna tai jos silmätippojen laittaminen tuntuu hankalalta. Jos luomireunat ovat ärtyneet ja hilseilevät, pelkkä kostutus ei riitä. Luomireunan tehokkaat hoito-ohjeet saat omalta silmälääkäriltäsi.

6. Apua ravinnosta

Monipuolinen ruokavalio kosteuttaa silmiä sisäisesti. Käytä runsaasti kasvi- ja kalaöljyjä. Myös tyrniöljykapseleita voi kokeilla parantamaan kyynelnesteen laatua. Tyrniöljyn sisältämät omega 7 -rasvahapot auttavat silmien, limakalvojen ja ihon kuivuuteen. Ravinnon lisäksi kannattaa tarkastaa muut elintavat: esimerkiksi tupakointi lisää kuivasilmäisyyden riskiä.

7. Suojalaseista apua?

Silmälaseihin on mahdollista hankkia optikkoliikkeissä Blue blocker -pinnoite, joka suojaa sinivalolta. Lasien vaikutuksesta kuivasilmäisyyteen ei ole kiistatonta tutkimusnäyttöä, mutta niiden avulla ruudun katsominen voi tuntua miellyttävämmältä. Pinnoite estää sinisen valon ja UV-säteilyn pääsyn verkkokalvolle. Sen luvataan parantavan verkkokalvolle piirtyvän kuvan kontrastia, jolloin kuvan näkee kirkkaammin ja terävämmin. Tärkeämpää on kuitenkin pitää huoli siitä, että näyttöpäätelasien vahvuudet ovat ajan tasalla. Jos oireilet, vältä piilolinssien käyttöä päätetyössä.

Kuivia silmiä voi hoitaa laseilla myös yöllä. Yöllä pidettävien suojalasien luvataan muodostavan kosteuskammion silmien päälle, jolloin kosteus säilyy silmissä paremmin.

8. Säädä näyttöä

Näyttöpääte on hyvä olla sellaisella tasolla, jossa sitä voi katsoa hieman alaviistoon. Tarkasta myös fontin koko, jotta näytön katsominen on vaivatonta ja miellyttävää. Kun tilaat näyttöpäätelaseja, näytön etäisyys otetaan automaattisesti huomioon. Laseista on hyötyä, kun päätteelle tarvitsee erivahvuisen linssin tai paremman katselualueen kuin tavallisilla laseilla. Lasit määrätään yleensä noin 45 ikävuoden jälkeen, mutta ajankohta riippuu myös silmien taittovoimasta.

9. Sijoita työpiste oikein

Jos mahdollista, ota etäisyyttä ilmastointiin. Valitse työpiste niin, ettei ilmastointi käy eniten juuri siihen. Ilmastointia ei kuitenkaan kannata ottaa kokonaan pois päältä, sillä se saattaa huonontaa sisäilmaa ja kuivattaa silmiä vielä lisää. Pidä työpäivän aikana välillä silmien rentoutus- ja räpsyttelytaukoja.

10. Milloin lääkäriin?

Itsehoidolla pärjää, jos oireet pysyvät poissa käyttämällä nestemäisiä kostutustippoja maksimissaan 3–4 kertaa päivässä tai kostutusgeeliä 1–3 kertaa päivässä. Jos tuntuu, että tippoja tarvitsisi enemmän tai useammin tai oireiluun liittyy esimerkiksi näön sumeutta tai silmien kipua, on hyvä käydä silmälääkärillä.

Vinkit antoi silmätautien erikoislääkäri Taru Hakala. Lähteenä käytetty myös Terveyskirjasto.fi-palvelua.

X