Terveys

Punkkirokote kannattaa ottaa jo kevättalvella – moni ottaa liian myöhään, harmittelee asiantuntija

Puutiaisaivotulehdusrokote pitäisi ottaa hyvissä ajoin kevättalvella ennen kuin punkkikausi alkaa huhti–toukokuussa. Moni kuitenkin lähtee ostamaan ensimmäistä rokoteannosta vasta, kun hän on lähdössä oleilemaan punkkialueelle. – Se on harmi, koska parasta mahdollista suojaa ei silloin enää ehdi saada, sanoo asiantuntija.

Teksti:
Maria Tojkander

Punkkien niin ikään levittämältä borrelioosilta punkkirokote ei suojaa. Rokotetunkin on siksi syytä suojautua punkeilta.

Puutiaisaivotulehdusrokote pitäisi ottaa hyvissä ajoin kevättalvella ennen kuin punkkikausi alkaa huhti–toukokuussa. Moni kuitenkin lähtee ostamaan ensimmäistä rokoteannosta vasta, kun hän on lähdössä oleilemaan punkkialueelle. – Se on harmi, koska parasta mahdollista suojaa ei silloin enää ehdi saada, sanoo asiantuntija.

Tiesitkö, että puutiaisaivokuumetta vastaan suojautuminen kannattaa aloittaa jo ennen punkkikauden alkua? Punkkirokote kannattaa siis ottaa jo kevättalvella.

– Moni herää puutiaisaivotulehdusrokotteen ottamiseen liian myöhään keväisin, sanoo viestintäproviisori Elina Aaltonen Suomen Apteekkariliitosta.

TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotteen perussarja sisältää kolme rokotetta, joista kaksi ensimmäistä tulee ottaa 1–3 kuukauden välein talvella, ennen huhti–toukokuussa alkavaa punkkikautta. Kiireellisissä tilanteissa toinen annos voidaan antaa kaksi viikkoa ensimmäisen jälkeen.

Kolmas annos suositellaan otettavaksi 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Täysi suoja saavutetaan vasta kahden viikon kuluttua toisesta annoksesta, joten ensimmäinen punkkirokote kannattaa ottaa ajoissa.

– Olen kuitenkin usein nähnyt, että asiakas tulee ostamaan reseptillä ensimmäistä rokoteannosta vasta, kun hän on lähdössä oleilemaan punkkialueelle. Se on harmi, koska parasta mahdollista suojaa ei silloin enää ehdi saada.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua ja toinen iän ja terveydentilan mukaan 3–10 vuoden kuluttua.

Lue myös: Miten punkki poistetaan oikein, ja mitä sen jälkeen on tehtävä? Lue lääkärin neuvot

”Tauti on hankalin ikääntyneillä”

Korkeimmilla puutiaisaivotulehduksen riskialueilla asuville tai pitkään oleileville punkkirokote on ilmainen. Heitä ovat ahvenanmaalaiset sekä Paraisilla ja Simossa asuvat tai kesäaikaan alueilla neljä viikkoa oleilevat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan riski on korkea ja rokotus suositeltava myös esimerkiksi Kotkan saaristossa, Sammonlahdessa Lappeenrannassa ja Maaningassa Kuopiossa.

Alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on alle 1 tapaus 100 000 asukasta kohden, riski on hyvin pieni eikä rokotusta kannata ottaa.

Riskialueet voi tarkistaa THL:n sivuilta.

– Tauti on hankalin ikääntyneillä eli erityisesti heidän kannattaisi kiinnittää huomiota asiaan, Aaltonen huomauttaa.

Onko punkkirokote turvallinen?

Vain 10–30 prosenttia tartunnan saaneista saa THL:n mukaan oireita, ja heistä noin kolmannekselle kehittyy varsinainen aivotulehdus, joka oireilee esimerkiksi päänsärkynä, niskajäykkyytenä, valonarkuutena, pahoinvointina ja mahdollisina muina neurologisina oireina kuten kouristuksina, tajunnanhäiriöinä ja halvauksina. Kuolleisuus tautiin on hyvin pieni, mutta osalle varsinaiseen aivotulehdukseen sairastuneista jää pitkäkestoisia tai jopa pysyviä keskushermosto-oireita, kuten muisti- ja keskittymishäiriöitä.

THL:n mukaan rokote ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta kymmenestä.

Entä onko punkkirokote turvallinen?

– Se on ollut pitkään käytössä, ja sitä on annettu 10 miljoonia annoksia. Neurologisiin haittoihin liittyneet epäilyt ovat olleet hyvin harvinaisia. Hermostohaittoja on epäilty yhdellä rokotetulla miljoonasta, Aaltonen sanoo.

Punkkien niin ikään levittämältä borrelioosilta rokote ei suojaa. Rokotetunkin on siksi syytä suojautua punkeilta: kun liikut alueilla, joilla on punkkeja, käytä pitkähihaisia paitoja ja vedä sukat housunlahkeiden päälle. Tee jokailtainen punkkisyyni.

X