Terveys

Rasitusmurtuma voi syntyä yllättävän helposti – näin peruskunto ja rasituskohta vaikuttavat: ”Voi olla kiltti tai ikävä vamma”

Rasitusmurtuma, jota kutsutaan myös marssimurtumaksi, ei välttämättä vaadi syntyäkseen kovinkaan paljon kuormitusta. Olennaista on se, että luun kuormitus lisääntyy äkillisesti aikaisempaan verrattuna.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jalkaterä on tyypillinen paikka, jossa esiintyy rasitusmurtumia.

Rasitusmurtuma, jota kutsutaan myös marssimurtumaksi, ei välttämättä vaadi syntyäkseen kovinkaan paljon kuormitusta. Olennaista on se, että luun kuormitus lisääntyy äkillisesti aikaisempaan verrattuna.

Rasitusmurtuma ei ole ainoastaan urheilijoiden vaiva, eikä sen syntymiseksi vaadita viikkojen tai kuukausien kuormitusta.

Rasitusmurtuma, joka tunnetaan myös nimellä marssimurtuma, voi syntyä esimerkiksi yhden pitkän kävelyrupeaman jälkeen.

– Vastaan on tullut tapauksia, että on esimerkiksi lähdetty Lappiin lomalle, jossa on kävelty enemmän kuin tavallisesti arjessa, ja jalkaan on syntynyt rasitusmurtuma, kertoo Tampereen Pihlajalinnan Urheiluklinikan vastaava lääkäri, ortopedi ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Heidi Haapasalo.

– Vanhemmilla ihmisillä, joilla luun tiheys on alentunut, rasitusmurtumia voi syntyä myös vähäisemmästä kävelystä.

Rasitusosteopatioita, jotka ovat rasitusmurtuman esiasteita, voi esiintyä myös, jos istumatyö on vaihtunut seisomatyöhön ja kuormitus on yhtäkkiä kasvanut.

Lue myös: Katjan, 41, osteoporoosin ensioire oli lenkillä yllättäen murtunut lonkka

Miten rasitusmurtuma syntyy?

Terve luu on elävää kudosta, joka uudistuu jatkuvasti ja tarvitsee uudistuakseen kuormitusta. Mitä enemmän luuta kuormittaa, sitä enemmän se vahvistuu.

Jos yksittäinen luu tai kohta luussa kuitenkin kuormittuu liikaa, luun sietokyky voi ylittyä ja seurauksena olla rasitusmurtuma.

Rasitusmurtuman esiaste on rasitusmuutos eli rasitusostepatia.

– Jos liikaa kuormittunutta luuta kuvataan magneettikuvalla, luussa näkyy turvotusta.

Jos rasitus jatkuu, luuhun voi tulla oikea murtumalinja, joka näkyy magneettikuvan lisäksi röntgenkuvassa.

Rasitusmurtuman hoito ja paraneminen riippuu murtumakohdasta

Rasitusmurtumia esiintyy tyypillisesti jaloissa, kuten jalkaterässä ja sääriluussa. Kasvuiässä olevilla nuorilla rasitusosteopatioita tai -murtumia esiintyy myös lannerangassa, aikuisilla ei juurikaan.

Rasitusmurtuman oireena on rasituksen aikana tuntuva kipu, joka helpottaa, kun rasitus loppuu. Rasitusmurtumiin liittyy harvoin leposärkyä.

– Rasitusmurtuma voi olla kiltti tai ikävä vamma riippuen sen sijainnista. Todella ikäviä ovat reisiluun, sääriluun etuosan ja jalkaterän veneluun rasitusmurtumat.

Veneluu on jalkaterän keskiosan päällimmäisiä luita sisäsyrjällä.

Luu paranee aina, kun sille antaa aikaa. Murtuman sijainti kuitenkin vaikuttaa siihen, millainen paranemisprosessi on.

Jalkapöydän rasitusmurtuma voi parantua neljässä viikossa juoksemista ja hyppyjä välttämällä, kun taas veneluun rasitusmurtuma vaatii kunnolla kuorman kevennystä: jalan kipsauksen ja kepit.

”Sääriluun etupinta on kovinta luuta, jota ihmisestä löytyy.”

Haapasalon mukaan kaikkein hitain paranemaan on sääriluun etupinnan rasitusmurtuma.

– Sääriluun etupinta on kovinta luuta, jota ihmisestä löytyy. Jos siihen tulee murtuma, paraneminen voi viedä puoli vuotta.

Paranemisen kanssa ei kannata kiirehtiä. Jos sääriluun rasitusmurtuma ei ehdi parantua kunnolla, se uusiutuu helposti.

– Pahimmillaan seurauksena voi olla luun läpi menevä murtuma, joka pitää hoitaa leikkauksella.

Usein rasitusmurtumat eivät kuitenkaan ole akuutteja vammoja, jotka vaatisivat välitöntä lääkäriin lähtemistä.

– Jos tavallinen kuntoilija epäilee rasitusmurtumaa ja kipu poistuu rasitusta välttämällä, magneettikuvausta ei yleensä tarvitse kiirehtiä. Hän voi ottaa rennommin kuukauden ajan, ja jos vaiva jatkuu, sitten tutkitaan tarkemmin ja kuvataan, Haapasalo sanoo.

Riskiryhmässä erityisesti tytöt ja naiset

Rasitusmurtumien riskiryhmää ovat tytöt ja naiset, joiden luuntiheys on geneettisesti alempi kuin miehillä.

Jos energiansaanti on jostain syystä niukkaa, se kasvattaa riskiä entisestään, kun keholla ei ole tarpeeksi energiaa korjaamaan luuta. Toisaalta liiallinenkin energiansaanti lisää rasitusmurtuman riskiä, sillä ylipaino lisää luun kuormitusta.

Rasitusmurtuman riskiä lisäävät myös kuukautishäiriöt. Estrogeeni on tärkeää luustolle, ja jos kuukautisia ei ole, luu alkaa haurastua.

Juokseminen on omiaan aiheuttamaan rasitusmurtuman.

Myös kasvuiässä olevat nuoret ovat riskiryhmää.

– Kiivaan kasvun vaiheessa on hetki, jolloin luu on heikompaa ja voi pienemmästäkin kaatumisesta napsahtaa poikki. Tytöillä vaihe ajoittuu 12–13 ikävuoteen. Pojilla vaihe tulee hieman myöhemmin ja kestää vähän kauemmin.

Juokseminen, iskut ja hypyt ovat omiaan kuormittamaan luita. Mikään yksittäinen urheilulaji ei kuitenkaan erityisesti lisää rasitusmurtuman riskiä.

– Kaikki lajit, joissa ollaan jalkojen päällä, voivat aiheuttaa rasitusmurtumia, Haapasalo toteaa.

Rasitusmurtuman ehkäisy

Koska rasitusmurtumat voivat syntyä yllättävän helposti, niiden ehkäiseminen ei välttämättä ole täysin omissa käsissä.

Äkillinen kuormituksen lisääntyminen kuitenkin altistaa rasitusmurtumille, joten harjoitusmäärien maltillinen kasvattaminen ja lepo kannattaa muistaa, jos on tullut aloitettua uusi liikuntaharrastus.

– Jos yhden viikon kuormitus ylittää yli 1,5 kertaisesti edellisten viikkojen – esimerkiksi kolmen edellisen viikon – keskimääräisen kuormituksen, vammariskin on todettu kasvavan yli kaksinkertaiseksi.

Murrosikäisten, kiivaan kasvun vaiheessa olevien urheilijoiden on myös syytä välttää juoksun tai hyppyjen määrien merkittävää lisäämistä harjoitteluun.

– Keskivartalon lihasten hyvä tuki ja oikea tekniikka kuntosaliharjoittelussa myös vähentävät selän kuormitusta ja siten lannerangan rasitusmurtumien riskiä.

X