Ravinto

Rasvakahvin sanotaan tehostavan rasvanpolttoa ja auttavan painonpudotuksessa, mutta pitääkö väite paikkansa? Nämä 4 asiaa on hyvä tietää rasvakahvista

Aloittaisitko aamusi kahvilla, johon on lisätty nokare voita ja lusikallinen öljyä? Moni korvaa trendijuomalla aamupalan, mutta onko rasvakahvi terveellistä? Kysyimme asiaa ravitsemusterapeutilta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Rasvakahviin lisätään voita ja MCT-öljyä.

Aloittaisitko aamusi kahvilla, johon on lisätty nokare voita ja lusikallinen öljyä? Moni korvaa trendijuomalla aamupalan, mutta onko rasvakahvi terveellistä? Kysyimme asiaa ravitsemusterapeutilta.

Aamupalaksi kahvia voin ja öljyn kera? Rasvakahvi saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta juoma on ollut terveystrendi jo useamman vuoden ajan. Reseptin on kehittänyt yhdysvaltalainen terveysyrittäjä Dave Asprey ja rasvakahvin väitetään polttavan rasvaa, antavan energiaa ja edistävän painonpudotusta.

Mutta onko rasvakahvilla todellisuudessa terveyshyötyjä ja kannattaako sitä ylipäätänsä juoda? Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund listasi neljä asiaa, jotka rasvakahvista tulisi tietää.

1. Aamiaiseksi nautittu rasvakahvi ei tue monipuolista ruokavaliota

Rasvakahvi on nimensä mukaisesti kahvia, johon on sekoitettu voita sekä kookos- ja palmuöljystä valmistettua MCT-öljyä. Aamiaiseksi Englund ei sitä suosittelisi.

– Rasvakahvi on ravintoköyhä aamiainen. Siitä ei saada tärkeitä vitamiineja tai kivennäisaineita, joita on kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, täysjyväviljassa ja maitotuotteissa. Jos monipuolinen aamiainen vaihdetaan rasvakahviin, jää ruokavaliosta aika paljon pois, Englund sanoo.

2. Rasvakahvissa on huonoa, kovaa rasvaa

Tärkeiden ravintoaineiden lisäksi rasvakahvista uupuvat Englundin mukaan myös hyvät rasvahapot. Sekä voi että MCT-öljy sisältävät nimittäin terveyden kannalta huonoa, tyydyttynyttä rasvaa.

– Rasvakahvi ei sisällä laisinkaan hyviä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Sydän- ja verisuonitauteja ajatellen tyydyttyneen rasvan syöminen ei ole taas kovin hyvä idea.

– MCT-öljyssä on sama kuin muissakin rasvoissa: Jos sitä saadaan liikaa, se varastoituu maksaan ja siitä voi seurata rasvamaksa. Aivan ongelmatonta öljyn käyttö ei ole, Englund jatkaa.

3. Rasvakahvi ei yksinään laihduta

Rasvakahvi on suosittu juoma ketogeenisessä ruokavaliossa sen vähähiilihydraattisuuden takia. Rasvakahvin sanotaan myös edistävän painon putoamista, koska se tehostaa rasvanpolttoa.

Englundin mukaan on totta, että kun ruokavaliosta karsitaan kaikki hiilihydraatit, elimistö alkaa ottaa energiaa rasvakudoksesta. Yksinään rasvakahvi ei kuitenkaan laihduta, Englund muistuttaa.

– Rasvakahvin vaikutuksesta painonhallintaan ei ole näyttöä. Laihtumistulos riippuu aina kokonaisesta energiansaannista. Kehon energiankulutuksen lisääntymiseen on vaikea vaikuttaa.

4. Rasvakahvi ei ole paras energianlähde liikkujalle

Sanotaan, että rasvakahvi sopii hyvin liikkujille, koska se antaa nopeasti energiaa. Englund näkee väitteen ongelmallisena, sillä todellisuudessa kehossa lihasten ja maksan hiilihydraattivarastot ovat nopein paikka, josta saamme energiaa.

– Hiilihydraatit ovat niitä, mitä kehomme käyttää luonnollisesti ensimmäiseksi energianlähteeksi. En näe syytä, miksi meidän pitäisi keinotekoisesti ottaa energiaa MCT-öljystä, kun hiilihydraattien vapauttaminen on kehossamme luonnollisesti nopea prosessi.

Muista kuitu, proteiinit ja hyvät rasvat – ravitsemusterapeutin vinkit monipuoliseen aamiaiseen

Rasvakahvi ei siis välttämättä anna tarpeeksi puhtia päivään. Miten monipuolinen aamiainen kannattaisi koostaa? Englundin mukaan aamiaiseksi olisi syytä valita ruokia, jotka pitävät kylläisenä pitkään.

– Syömisessä on hyvä huomioida kylläisyys, vaikka laihduttaisikin. Syömisen jälkeen saa tulla kylläiseksi, jotta jaksaa sen 3–4 tuntia olla ilman nälän tunnetta.

Kätevä nyrkkisääntö aamupalaan onkin seuraava: aamiaisesta tulisi löytyä jotain tuoretta, kuten kasviksia, hedelmä ja marjoja, jotain kuitupitoista viljatuotetta, proteiinia sekä hyviä rasvoja.

– On tosi monia tapoja syödä hyvin. Toisille sopii vähähiilihydraattisempi aamupala, esimerkiksi rahka marjoilla ja hedelmillä. Siihen voi yhdistää halutessaan jotain täysjyväviljatuotetta, kuten puuroa, ruisleipää tai kauraleipää. Mukaan kannattaa ottaa myös proteiinia ja hyviä rasvoja pähkinöistä, siemenistä, leivän päälle laitettavasta levitteestä tai öljystä, joka voidaan sekoittaa esimerkiksi puuron joukkoon, Englund neuvoo.

Aamupala on päivän tärkein asia. Ravitsemusterapeutti kannustaa valitsemaan ruokia, jotka pitävät kylläisenä pitkään.
X