Terveys

Rasvaluomi vai melanooma? Lääkäri kertoo, miten tunnistat ihomuutoksen ja milloin on syytä mennä lääkäriin

Rasvaluomi on vaaraton ihomuutos, mutta paljain silmin sitä on joskus vaikea erottaa melanoomasta. Rasvaluomet yleistyvät ikääntyessä.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Rasvaluomi on vaaraton ihomuutos.

Rasvaluomi on vaaraton ihomuutos, mutta paljain silmin sitä on joskus vaikea erottaa melanoomasta. Rasvaluomet yleistyvät ikääntyessä.

Apua, yhtäkkiä sellainen paistattelee silmäluomessa. Joku toinen saa sen ikävään paikkaan, jossa se hankaa vaatteita vasten. Joskus se kutisee niin vietävästi. Kutsumaton vieras on rasvaluomi.

Kysyimme Mehiläisen ihotautien ja ihoallergologian erikoislääkäri Risto Oksmanilta, mikä on rasvaluomi ja miten siitä pääsee eroon.

Miltä rasvaluomi näyttää?

Rasvaluomi on usein pinnalta karhea, joskus pintarasvainen ja joskus hyvin kuiva. Rasvaluomi voi olla vaalea, rusehtavansävyinen mutta myös ihan pikimusta. Musta rasvaluomi voi muistuttaa erehdyttävästi melanoomaa.

Perinnölliset syyt vaikuttavat siihen, miten pigmentaatio ihmisellä kehittyy. Jos altistuu paljon auringonvalolle, sekin saattaa tummentaa rasvaluomien väriä.

Rasvaluomi vaihtelee ulkonäöltään. Tässä se on tumma ja karheapintainen.

Kuka saa rasvaluomia?

Siihen vaikuttaa perimä. Rasvaluomet esiintyvät perheittäin ja suvuittain. Elintavoilla ei voi vaikuttaa siihen, tuleeko niitä vai ei. Esimerkiksi auringonottaminen saattaa vaikuttaa rasvaluomen väriin, mutta se ei vaikuta niiden määrään.

Lue lisää: Luomitarkastus tulee tehdä säännöllisesti

Miten ikä vaikuttaa niiden ilmaantuvuuteen?

Rasvaluomia rupeaa ilmantumaan 40 ikävuoden jälkeen. Nuoremmilla voi olla yksitäisiä rasvaluomia. Niitä alkaa kuitenkin ilmaantua joillekin hyvinkin paljon eläkeikää lähestyessä. Melkein jokaisella 75-vuotiaalla on ainakin yksi rasvaluomi. Siinä iässä ne ovat jo hyvin tavallisia.

Mihin rasvaluomia tyypillisesti tulee?

Rasvaluomia tulee selvästi eniten kylkiin ja selkään, mutta niitä voi olla myös vatsassa ja rinnassa. Niitä tulee myös kasvoihin, erityisesti kasvojen sivuosiin. Ei ole mitään selitystä sille, miksi niitä tulee näihin paikkoihin.

Miten rasvaluomen poisto kotikonstein tapahtuu?

Jos rasvaluomi on kuiva ja helpohkosti rapiseva, sitä voi liottaa lämpimässä vedessä ja raaputtaa pois kynnellä tai pienellä työkalulla, esimerkiksi veitsen kärjellä. Jos haluaa poistaa rasvaluomen kunnolla, sitä täytyy rapsuttaa niin, että sen pohjasta tulee vähän verta. Sen takia työkalu on hyvä etukäteen desinfioida käsidesillä tai kiehuvalla vedellä.

Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Yleisin syy tulla näyttämään rasvaluomia, on huoli. Moni miettii, onko kyseessä harmiton luomi vai melanooma. Jotkut tulevat lääkäriin, koska rasvaluomi on hankalassa paikassa, jossa se hankautuu rikki tai repeytyy, esimerkiksi taivepaikassa tai sellaisessa kohdassa, jossa vaatteet hankaavat sitä. Joskus rasvaluomi saattaa kutista. Aika moni tulee kosmeettisten syiden takia.

Miten luomen poistaminen tapahtuu lääkärissä?

Lääkäri voi poistaa rasvaluomen tai -luomia raaputtamalla. Pienen luomen poistoon ei välttämättä tarvita edes puudutusta, mutta aika usein kyseinen alue puudutetaan ja sitten raaputetaan luomi pois rengasveitsellä. Siihen ei mene montaakaan minuuttia. Yleensä luomen pohja vuotaa verta, joten päälle laitetaan sidos.

Lääkäri voi myös jäädyttää luomen, mikä on myös nopea toimenpide. Sen jälkeen odotetaan, että luomeen tulee rupi ja se tippuu pois. Odottaminen kestää viikon tai pari.

Hoitotoimenpide valitaan sen mukaan, mikä potilaalle sopii parhaiten. Myös lääkäri saattaa olla mieltynyt jompaankumpaan toimenpiteeseen.

Onko rasvaluomi vaikea poistaa silmäluomesta?

Silmäluomesta rasvaluomen poistaminen on teknisesti vähän vaativampaa, koska silmää pitää varoa ja silmäluomen iho on ohut. Mutta kyllä sen poistaminen sieltäkin onnistuu, ja rasvaluomi silmäluomessa on aika yleinen paikka.

Tulevatko rasvaluomet poistamisen jälkeen takaisin?

Kyllä niitä tulee. Karvatupon sisällä alkaa kasvaa solukkoa, ja näin ihomuutos alkaa kehittyä uudestaan. Puhutaan kuitenkin vuosista ennen kuin niitä alkaa taas tulla. Niitä ei kuitenkaan välttämättä tule enää yhtä paljon.

Mistä tietää, onko kyseessä rasvaluomi vai melanooma?

Jos rasvaluomi on musta, sitä on vaikea arvioida paljaalla silmällä. Jos iholla on paljon samanlaisia muutoksia, silloin on mitä todennäköisemmin kyse hyvälaatuisista muutoksista. Jos on kyse yksittäisestä, tummasta ja epämuotoisesta ihomuutoksesta, joka poikkeaa muusta ihon kartasta, silloin sitä kannattaa tulla näyttämään lääkärille.

Lue lisää: Lähes joka toinen melanooma saa alkunsa ruskeasta pigmenttiluomesta 

Kannattaako rasvaluomi poistattaa?

Ihotautilääkäreiden käsitykset tästä asiasta vaihtelevat. Jotkut ovat sitä mieltä, että niiden poistaminen on turhaa, koska niitä tulee koko ajan lisää. Itse edustan kantaa, että jos ne haittaavat jollain tavalla, ne kannattaa ottaa pois. Rasvaluomia saa kerralla poistettua aika paljonkin.

X