Terveys

Rautaa raskaana oleville naisille

Teksti:
Anna.fi

Lisää voimaa ruokavaliosta.

Jotkut naiset kärsivät jo raskauden alkuvaiheessa raudan puutteesta. Raudan puute havaitaan alhaisissa veriarvoissa, ja se ilmenee väsymyksenä, hengästymisenä, sydämentykytyksenä, kalpeutena, päänsärkynä, huonona ääreisverenkiertona – pahimmillaan jopa pyörtymisenä. Raudan puute alentaa myös vastustuskykyä, jolloin nainen on alttiimpi saamaan tartuntoja ympärillään riehuvista viruksista.

Tällaista lievää anemiaa saattaa ilmetä äideillä, jotka ovat syöneet epäterveellistä ruokaa ennen raskaaksi tulemistaan tai ovat muuten olleet aliravittuja. Myös alkuraskauden voimakkaasta pahoinvoinnista kärsivät naiset kuuluvat riskiryhmään, koska he yleensä syövät tavallista vähemmän. Riskiryhmää ovat myös monta lasta peräkkäin synnyttäneet äidit ja ne äidit, joilla on monisikiöraskaus.

Yleensä naiset alkavat kärsiä raudan puutteesta vasta raskauden myöhemmässä vaiheessa. Kahdenkymmenen raskausviikon jälkeen veren volyymi lisääntyy ja raudan tarve kasvaa. Tällöin monet alkavat syödä rautatabletteja.

Rauta imeytyy parhaiten c-vitamiinin kanssa, joten pillerit kannattaa huuhtoa alas esimerkiksi vastapuristetulla appelsiinimehulla tai mustaviinimarjamehulla. Maitovalmisteita ei tulisi ottaa neljään tuntiin ennen tai jälkeen raudan nauttimisen. Myös kahvi heikentää raudan imeytymistä.

Mistä kaikesta saa rautaa?

Rautaa voi hakea muualtakin kuin purkista. Tarpeeksi rautapitoinen ruokavalio on tärkeä erityisesti naisille, joiden vatsa ei kestä rautatabletteja. Tujun rautaruiskeen saa esimerkiksi veriruoista, kuten verisyltystä tai veriletuista, joita voi kyydittää puolukkahillolla. Myös maksa sisältää paljon rautaa, mutta sitä ei suositella, koska siinä on niin paljon A-vitamiinia. Maksapasteijaa voi kuitenkin syödä.

Ylipäänsä liharuoat, kuten riista ja lammas, sisältävät paljon rautaa. Hyviä raudan lähteitä ovat niin ikään ravut, katkaravut, simpukat sekä täysjyväleipä. Rautaa on myös munan keltuaisessa, vehnänalkiossa ja jopa tummassa siirapissa. Rautaa saa lisäksi vihanneksista, erityisesti pinaatista, nokkosesta, parsakaalista, brysselinkaalista, fenkolista ja vihreistä yrteistä.

Kokeile myös valkoisia papuja, keltaisia herneitä, linssejä, mustajuurta, kurpitsaa, persiljaa ja avokadoa. Myös monet hedelmät, marjat ja pähkinät sekä siemenet sisältävät rautaa: mustat ja punaiset viinimarjat, mustikat, lakat, hasselpähkinät, kurpitsansiemenet, auringonkukansiemenet, banaanit ja passionhedelmät sekä kuivatut aprikoosit ja taatelit.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (31.3.2005)

Lähteet: Gravid, Nr 1 / 2005; Sari Helin ja Sinikka Pakeman, Ra(s)kas raskaus, Otava.

X