Terveys

Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito nostaa rauta-arvot nopeasti – miksi sitä suositellaan vain harvoin?

Rautainfuusio voi olla apu raudanpuutteeseen. Lääkäri Ilona Ritola kertoo, mistä rautainfuusiossa on kyse ja miksi raudanpuutetta pitäisi ensisijaisesti pyrkiä hoitamaan muilla keinoilla.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Rautainfuusiossa rautavalmiste annostellaan suoraan suoneen.

Rautainfuusio voi olla apu raudanpuutteeseen. Lääkäri Ilona Ritola kertoo, mistä rautainfuusiossa on kyse ja miksi raudanpuutetta pitäisi ensisijaisesti pyrkiä hoitamaan muilla keinoilla.

Rautainfuusio on puhuttanut viime aikoina, kun ihmiset ovat tulleet tietoisiksi varastoraudan merkityksestä ja mittauttavat ferritiinitasojaan.

On olemassa raudanpuuteanemiaa sekä raudanpuutetta ilman anemiaa.

Raudanpuutteessa ilman anemiaa hemoglobiini on vielä viiterajoissa, mutta elimistön rautavarastot ovat tyhjentymässä tai tyhjentyneet. Tällöinkään rauta ei riitä kehossa kaikkiin sen tarvitsemiin toimintoihin. Raudanpuute näkyy rautavarastoissa eli ferritiinitasoissa, joiden viitearvot vaihtelevat laboratorioittain, mutta ovat naisilla esimerkiksi HUSLABissa 15–125 µg/l.

–  Viitearvot ilmentävät sitä, millaiset arvot 95 %:lla sen laboratorion tekemässä otannassa ovat olleet. Ne eivät kerro ihmiselimistön toiminnasta tai siitä mikä on hyvä ja mikä huono arvo. Erityisesti ferritiinin kohdalla haetaan hyvin yksilöllisesti sitä, mikä on kenellekin riittävä arvo, lääkärikeskus Medipudaksen lääkäri ja lääketieteellinen johtaja Ilona Ritola huomauttaa.

Raudanpuuteanemiassa rautavarastojen tyhjenemisen lisäksi myös hemoglobiiniarvot ovat laskeneet. Hemoglobiinin viitearvon alaraja on Suomessa miehillä 134 ja naisilla 117 g/l.

Raudanpuutteesta puhutaan usein, jos ferritiinitaso laskee alle 30.

– Tämä tarkoittaa, että luuydin on jo lähes tyhjä raudasta, eivätkä varastot riitä turvaamaan joka hetki uutta punasolutuotantoa, Ritola sanoo.

Tyypillisiä raudanpuutteen oireita ovat esimerkiksi väsymys, hengenahdistus, levottomat jalat, unihäiriöt, aivosumu ja muistihäiriöt. Lisäksi raudanpuute voi näkyä fyysisen suorituskyvyn heikentymisenä sekä sydämentykytyksinä.

Lue myös: Jos ferritiiniarvo on matala, pyydä nämä lisäkokeet – foolihaponpuute aiheuttaa samoja oireita

Rautainfuusio on usein viimeinen vaihtoehto, jos mikään muu hoitokeino ei auta

Raudanpuutetta hoidetaan ensisijaisesti rautatableteilla, sillä esimerkiksi pelkkä ruokavalion monipuolistaminen ei auta nostamaan arvoja tarpeeksi.

– Rautaa otetaan tabletin muodossa 100–200 mg päivässä. Tabletti otetaan tyhjään vatsaan C-vitamiinin kera, eikä heti tulisi nauttia kalsiumpitoisia valmisteita tai esimerkiksi kahvia ja teetä, Ritola ohjeistaa.

Jos itselle sopivaa rautavalmistetta ei löydy, rauta-arvot eivät oikein annostellusta ja otetusta tablettikuurista huolimatta nouse tai purkista otettu rauta ei imeydy elimistöön, on mahdollista turvautua myös rautainfuusioon, jolloin rauta annostellaan kertaluontoisesti tipan kautta suoraan suoneen.

– Yleisesti perusterveellä infuusio voidaan antaa, jos suun kautta rautahoito ei ole onnistunut ja ferritiiniarvo on ilman tulehdusta alle 15. Tapauskohtaisesti rautainfuusio voidaan toteuttaa suuremmillakin arvoilla, jos on esimerkiksi hankalat levottomat jalat tai muut rauta-arvot osoittavat luotettavasti raudanpuutteen, Ritola sanoo.

Rautainfuusio on perustelua myös tapauksissa, joissa potilaalla on esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa tai hän kärsii tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

– Rautainfuusioon päädytään vasta sitten, kun kaikki muut keinot on jo koetettu, sillä siihen liittyy suurempia riskejä kuin rautatabletteihin. Infuusion mahdolliset hyödyt ja haitat kartoitetaan aina tapauskohtaisesti, Ritola sanoo.

Rautainfuusion suurin riski liittyy allergiseen reaktioon. Lievempiä haittavaikutuksia ovat väsymys, päänsärky, pahoinvointi ja joskus harvoin kuume. Lisäksi reumaatikoilla infuusio voi hetkellisesti pahentaa kiputiloja. Yleensä sivuoireet väistyvät muutamassa viikossa.

– Sivuvaikutusten riski on aina olemassa. Mutta jos on vakava anemia ja huono vointi, mahdolliset haittavaikutukset voivat tuntua niiden rinnalla pieneltä pahalta, Ritola sanoo.

Useammilla rautapuutteen oireet väistyvät nopeasti infuusion jälkeen.

– Muutoksen näkee olossa usein jo parissa päivässä tai viimeistään muutaman viikon jälkeen, Ritola sanoo.

Lue myös: Raudan imeytyminen – tästä syystä rautakuuri tai rautapitoinen ruokavalio ei reipastakaan

Rautainfuusioon pääsy saattaa riippua kotikunnasta

Moni joutuu hakemaan apua raudanpuutteeseen yksityiseltä puolelta. Tämä johtuu Ritolan mukaan siitä, että julkisella puolella on tietyt kriteerit eri hoidoille ja sairauksille sekä sille, milloin mikäkin kuuluu julkiseen hoitoon ja milloin ei. Kriteerit ovat monenkirjavia ja vaihtelevat terveyskeskuksesta ja sairaalasta toiseen.

– Näin on myös rautainfuusioissa. Joissakin paikoissa täytyy olla anemia ennen kuin sitä annetaan ja toisissa paikoissa hoidetaan myös raudanpuutetta ilman anemiaa. Riippuu siis hyvin paljon ihmisen kotikunnasta, joutuuko hän hakeutumaan yksityiselle vai ei, Ritola sanoo.

Kriteerit rautainfuusioon pääsemiselle eivät Ritolan mukaan eroa toisistaan julkisella tai yksityisellä puolella, mutta Suomessa jokainen voi hakea yksityiseltä puolelta hoitoa kotikunnasta riippumatta.

– Rautavalmisteet eivät ole Kela-korvattavia, mutta sen sijaan  lääkäri- ja hoitajakäynnit sairauden hoitoon yleensä ovat, Ritola lisää.

Infuusio ei ole pysyvä parannuskeino

Vaikka rautainfuusio on tehokas ja nostaa rauta-arvot kerralla nopeasti, se ei ole kuitenkaan pysyvä ratkaisu. Rauta-arvoja pitää ylläpitää, jotta ne eivät ala jälleen laskea. Muuten seuraa ei-toivottu infuusiokierre.

– Siksi oikea rautavalmiste pyritään aina löytämään. Oikeanlainen ruokavalio sekä kevyemmät rautavalmisteet, kuten nesteet ja suihkeet auttavat arvojen ylläpitämistä, vaikka eivät riitä hoitamaan varsinaista puutosta, Ritola sanoo.

Ritolan mukaan erityisen tärkeää on myös selvittää syitä raudanpuutteen taustalla. Jos taustasyytä ei hoida, arvot alkavat taas laskea. Esimerkiksi runsaat kuukautiset aiheuttavat monille hedelmällisessä iässä oleville naisille raudanpuutetta.

– Jos parikymppisenä menee rautainfuusioon, edessä voi hyvinkin olla 30 vuotta elämää kuukautisten kanssa. Jos kuukautisten myötä menettää aina runsaasti verta, rauta-arvot alkavat taas laskea, Ritola selittää.

Kannattaisiko rautalisää sitten syödä jatkuvasti rauta-arvoja ylläpitääkseen?

– Omat rauta-arvot tulee aina mittauttaa ennen lisäraudan syömistä ja arvoja tulee seurata säännöllisesti. Rautakuuria ei pidä aloittaa omin päin, Ritola sanoo.

Syy on geeneissä, sillä pienellä osalla ihmisistä on raudankertymäsairaudelle altistava geenivirhe.

– Tällöin rauta kertyy erityisesti maksaan, jolloin se voi olla vaarallista, Ritola täsmentää.

Sen sijaan muuten raudan syömisessä ei piile varsinaisia riskejä, eikä esimerkiksi hemoglobiinin nousua ole Ritolan mukaan syytä pelätä.

Kaksplus.fi: Desire Nyman kävi lähetteellä rautainfuusiossa ja kertoo kokemuksesta

X