Terveys

Ravintolisissä on usein myös lääkeaineita – ota huomioon ainakin nämä asiat, kun harkitset ravintolisien syömistä

Pahimmassa tapauksessa ravintolisät sisältävät lääkeaineita, jotka aiheuttavat terveysvaaran. Kokosimme listan, jonka avulla hälytyskellojesi pitäisi soida oikeaan aikaan.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos pakkauksessa ei kerrota ravintolisän koostumusta tai tuotteella luvataan olevan ”supertehoja”.

Pahimmassa tapauksessa ravintolisät sisältävät lääkeaineita, jotka aiheuttavat terveysvaaran. Kokosimme listan, jonka avulla hälytyskellojesi pitäisi soida oikeaan aikaan.

Kannattaako ravintolisiä käyttää, jos haluaa lisäbuustia omien kuntoilutavoitteidensa saavuttamiseen? Yksiselitteistä vastausta ei kysymykseen ole, mutta ainakin niiden syömisessä kannattaa olla tarkkana.

Syksyllä 2018 julkaistun yhdysvaltalaisselvityksen mukaan monista valmisteista on löydetty pieniä määriä lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa vakavia ongelmia terveydelle. Lääkeaineita lisätään, jotta muuten tehottomat ravintolisät tehoaisivat edes vähän.

Kokosimme muistilistan, joka helpottaa suunnistamista ravintolisämarkkinoilla.

1. Muista, että ravintolisät eivät ole lääkkeitä…

Ravintolisissä käytetyillä aineilla ei saa olla lääkkeellistä vaikutusta, eikä niillä saa esittää olevan sairauksien ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia. Erotat lääkkeet ravintolisistä parhaiten niissä olevista Vnr-numeroista.

Vnr-numeroita on kahdenlaisia. Pohjoismaisia Vnr-numeroita käytetään rekisteröidyissä lääkkeissä ja kasvisrohdoslääkkeissä. Kansallisia tuotenumeroita (National Vnr) käytetään muissa valmisteissa, kuten ravintolisissä. Pohjoismaisen ja kansallisen Vnr-numeron voi erottaa toisistaan numerosarjan perusteella. Pohjoismaisia Vnr-numeroita ovat 000001-199999 ja 370000-599999 väliltä löytyvät numerot.

2. … vaan elintarvikkeita

Ravintolisät tulevat kauppaan kuten muutkin elintarvikkeet. Niiden tarkoitus on täydentää terveen ihmisen normaalia ruokavaliota. Ravintolisien tuomiseksi markkinoille ei tarvita viranomaisen myöntämää myyntilupaa, joten niiden vaikutuksia tai turvallisuutta ei arvioida etukäteen.

3. Pysähdy, jos ravintolisä lupaa ”supertehoja”

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos valmisteiden koostumusta ei kerrota tai sillä luvataan olevan ”supertehoja”. Liian hyvältä kuulostavat mainokset ovat usein huijausta, sillä painavaa näyttöä esimerkiksi laihdutukseen tarkoitettujen ravintolisien tehosta ei ole.

4. Älä luota pelkkään mielikuvaan

Painonhallintaan, rasvanpolttoon ja makeanhimon vähentämiseen tarkoitetut ravintolisät sisältävät mitä erilaisimpia yrttejä, vihreää teetä, chilipaprikaa, maa-artisokkaa, kuminaa, voikukkaa, ananasjauhetta ja kirsikankanta- ja perunauutetta. Vaikka lähtöaineena olisi tuttu ruoka-aine, sen vaikuttavien yhdisteiden pitoisuudet moninkertaistuvat valmistusprosessin aikana, jolloin myös vaikutukset voivat muuttua.

5. Tarkista yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa

Ravintolisillä voi olla yhteisvaikutuksia käyttämiesi lääkkeiden kanssa. Kerro lääkärillesi, jos käytössäsi on lääkkeiden lisäksi ravintolisiä.

6. Älä käytä ravintolisiä jatkuvasti

Ravitsemussuositusten mukaan vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet voivat olla tarpeen tietyissä elämänvaiheissa ja erityisryhmissä, erityisesti silloin, kun monipuolinen ruokavalio ei riitä yksinään. Jatkuvaan käyttöön niitä ei kuitenkaan suositella.

7. Tunnista laillinen verkkokauppa

Ihmiset tilaavat nykyään ravintolisiä suoraan internetistä ja valmisteiden valvominen on sen vuoksi vaikeampaa.

Laittomalle sivustolle on saatettu kopioida laillisen sivuston ulkoasu. Lisäksi verkkotunnus voi olla yhden kirjaimen erotuksella sama kuin tunnetun lääkeyhtiön verkko-osoite. Laillisen verkkoapteekin erottaa tunnuksella, joka on linkitetty kansallisen viranomaisen verkkosivustoon.

Lähteet: Duodecim, Lääkärilehti, Potilaan Lääkärilehti, Fimea: Lääkkeet ja ravintolisät, Fimea: Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke?, Ruokavirasto

Juttua muokattu 4.4. klo 13:21: Tarkennettu tietoa Vnr-koodeista.

X