Mainos Terveys

Riitta Väisänen vaihdevuosista: ”Jopa naurun purskahdus voi päästää matkaan pienen karkulaisen”

Riitta Väisänen yllättyi vaihdevuosien mukanaan tuomista fyysisistä oireista, erityisesti virtsankarkailusta. Lue Riitan kolumni siitä, kuinka hän pääsi sinuiksi vaihdevuosivaivojen kanssa.
8.5.2017 Teksti: Yhteistyössä TENA

”Inkontinenssi – hieno nimi virtsankarkailulle, joka on naisten yleisempiä mutta varmasti vaietuimpia vaivoja. Melkein joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä näistä ongelmista.

Naisilla voi olla virtsankarkailuongelmia jo raskausaikana. Ainakin minulla oli. Aina piti olla vessareitit selvillä, kolikot taskussa ja TENAt laukussa. Piti jopa käydä varastoon veskissä.

Virtsankarkailuun voi olla syynä erkaantuneet vatsalihakset, gynekologinen laskeuma tai joku muu ongelma, mutta ilman näitäkin syitä riittää, että on vaihdevuosi-ikäinen. Oli ongelman aiheuttaja mikä hyvänsä, kannattaa varoa yskimistä, aivastuksia ja raskaita nosteluita ainakin julkisilla paikoilla. Jopa hillitön nauraminen saattaa päästää pienen karkulaisen matkaan. Onneksi laukussa on varmuuden vuoksi mukana TENA.

Minulla on ollut ainakin 50 oiretta ja ongelmaa vaihdevuosien takia. Kuumien aallokoiden loiskiessa tämä virtsankarkailu on ollut oireista hankalin ja ehkä työläin. En tiennyt asiasta ennen kuin vaihdevuodet osuivat kohdalle, sillä ymmärrettävästi kukaan ei ollut puhunut, ettei vessaan välttämättä aina ehdi.

Luin virtsankarkailuongelmasta ensimmäisen kerran hormonikorvauspakkauksesta. Kun tietoa ei oikeastaan ollut missään, päätimme sisareni kanssa alkaa tutkia asioita. Olihan meillä vuosien kokemus monenlaisista oireista.

Tottahan olimme käyneet lääkäreissä, mutta asiat eivät oikein käynneillä selvinneet. Kirjoitimme aiheesta jopa Hilmapäivät-kirjan ja myöhemmin gynekologini paljastikin minulle, että sen ansiosta monet naiset tulevat nykyään vastaanotolle ja kertovat, että heillä on samoja oireita kuin sillä Riitta Väisäselläkin.

Tässä iässä kotoa poistuessa täytyy aina varautua hieman hillitsemään itseään ja varautua yllätyksiin – ehkäpä ottaa mukaan jopa varasetti vaatteita. Vaikka hankala vaiva haittaakin harrastuksia, pomppuja ja hyppyjä, ratsastusta ja kärryajelua, ei kannata vaipua epätoivoon. Onneksi apuna on kaikenlaisia jumppia, lantionpohjalihasten fysioterapiaa ja lääkkeitä sekä tietysti eripaksuisia TENA Ladyja.

Täyttä elämää voi elää pikku karkulaisista huolimattakin!

Terkuin Riitta”

Riitta Väisänen Tena vaihtoehdot

Virtsankarkailu vaivaa jopa joka kolmatta naista

Housuun lirahtaa naurunremakassa tai ilman mitään näkyvää syytä – suurin osa naisista kohtaa jossakin vaiheessa elämäänsä pidätysvaikeuksia.

Virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on tavallinen oire, joka vaivaa jopa joka kolmatta naista. Vaikka ongelma voi kiusata ketä tahansa ikään katsomatta, säännöllinen haittaava virtsankarkailu lisääntyy usein iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

Ongelman taustalla on heikentynyt lantionpohja, joka ei ole riittävän vahva eri tilanteissa, kuten kuntoillessa, aivastaessa, yskiessä tai nauraessa. Useimmiten kyse on vain muutamasta pienestä pisarasta.

Virtsankarkailun syistä riippumatta on olemassa erilaisia tapoja vähentää vaivoja tai jopa päästä niistä kokonaan eroon. Rakon harjoittaminen ja lantionpohjan lihasharjoitukset ovat tärkeitä tilanteen saamiseksi hallintaan.

Suositeltavia liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, pilates, jooga ja pyöräily sekä vatsatanssi tai muu tanssi, jossa lantionpohjan lihaksia voi supistaa. Myös painonhallinta, tupakoimattomuus, ummetuksen hoito ja yleinen fyysinen aktiivisuus ehkäisevät virtsankarkailua.

Tilannetta voidaan auttaa myös apuvälineillä, ja nykyisin on saatavissa tehokkaita inkontinenssisuojia. Siteet, vaipat ja vuodesuojat estävät virtsan vuotamisen vaatteisiin. Lääkäriin kannattaa hakeutua silloin, kun oire on jatkuva ja se haittaa päivittäistä elämää tai aiheuttaa sosiaalista tai hygieenistä haittaa.

TENA Lady Discreet 

Uudet TENA Lady Discreet -suojat ovat nyt 20 prosenttia ohuemmat, mutta aivan yhtä varmat uuden MicroPROTEX™-teknologian ansiosta. Teknologia sitoo tiukasti yhteen erittäin imukykyisiä materiaaleja, jotka takaavat imukyvyn siellä, missä sitä tarvitaan, jotta voit tuntea olosi varmaksi. TENA Lady Discreet antaa sinulle varman tunteen.

Lue lisää TENA Lady Discreet -tuotteistamme ja osallistu kilpailuun tästä.

Osallistu kilpailuun!

Vastaa kyselyyn ja voita hyvinvointilahjakortti! Vastaamalla kyselyymme voit voittaa itsellesi korkeintaan 300 euron arvoisen hyvinvointilahjakortin valitsemaasi kylpylään. Arvomme palkinnon kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken. Kampanja on voimassa 2.5.–18.6.2017.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Kilpailu on päättynyt!


Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *