Terveys

Vaikuttaako rintojen koko tai hiusvärin käyttö riskiin saada rintasyöpä? Erikoislääkäri kertoo, mitkä väitteet ovat totta ja mitkä tarua

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Mitkä siihen liittyvät väitteet ovat totta ja mitkä pelkkiä uskomuksia? Erikoislääkäri vastaa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Rintasyöpä alkaa yleistyä viisissäkymmenissä.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Mitkä siihen liittyvät väitteet ovat totta ja mitkä pelkkiä uskomuksia? Erikoislääkäri vastaa.

Tekeekö rintasyöpä aina kyhmyn rintaan tai lisääkö hiusvärien käyttö rintasyöpäriskiä? Syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Minna Tanner Tampereen yliopistollisesta sairaalasta vastasi väitteisiin.

1. Annos viiniä päivässä ei vielä lisää riskiä saada rintasyöpä.

Pienikin määrä alkoholia lisää rintasyövän riskiä. Jos joka päivä juo annoksen alkoholia, sairastumisriski kasvaa kymmenellä prosentilla. Alkoholi on karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine, joka myös altistaa ylipainolle.

Rasvakudos tuottaa estrogeeniä ja nostaa insuliinin tasoja veressä. Estrogeeni ja insuliini ovat rintasyövän kasvutekijöitä eli aineita, jotka saavat solun kasvamaan ja jakautumaan.

Rintasyöpä on monitekijäinen tauti, eikä yksittäisen potilaan sairastumiseen voida useinkaan löytää selkeää syytä. Lasillinen silloin tällöin on liikkumattomuutta pienempi riski. Puolen tunnin reippailu viidesti viikossa pienentää vaihdevuosien jälkeisen rintasyövän riskiä kymmenellä prosentilla.

2. Mitä isommat rinnat, sitä suurempi rintasyöpäriski.

Rintarauhanen koostuu rauhas-, rasva- ja sidekudoksesta sekä maitotiehyeistä, ja rintasyöpä on rintakudoksen sairaus. Se syntyy, kun rintakudoksen hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi.

Rinnan koko ja rintakudoksen määrä eivät kulje käsi kädessä. Pienessä rinnassa voi olla paljon rintakudosta ja isossa rinnassa rasvaa.

Pienestä rinnasta voi olla helpompi löytää muutos tunnustelemalla kuin isosta, mutta mammografian eli rintojen röntgenkuvauksen tarkkuuteen ei rintojen koko vaikuta.

3. Hormonikierukka ja hiusvärit lisäävät rintasyöpää.

Rintasyövällä ja hormonikierukan käytöllä on havaittu tilastollinen yhteys, kun sitä käytetään vaihdevuosissa osana estrogeenihoitoa. Nuoremmilla naisilla rintasyövän ja hormonikierukan käytöllä ei ole havaittu yhteyttä.

Hiusvärien yhteys rintasyöpään on samaa luokkaa kuin esimerkiksi rintaliivien kaaritukien, eli yhteyttä ei ole. Naiset voivat värjätä hiuksiaan ja käyttää kaarituellisia liivejä jatkossakin.

4. Suurin osa sairastuneista kuuluu rintasyöpäsukuun.

Ehkä kolmasosalla sairastuneista on suvussaan rintasyöpään sairastuneita, mutta vain viiteen–kymmeneen prosenttiin rintasyövistä liittyy perinnöllinen geenimuutos. Tällöin esimerkiksi äidillä, isoäidillä ja tädillä on ollut rintasyöpä, tai syöpä on tullut 30–40-vuotiaalle sukulaiselle.

Sukurasite on merkittävä rintasyövän yksittäinen riskitekijä, mutta pieni lapsiluku on merkittävin.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito estrogeenillä lisää rintasyövän riskiä vain, jos estrogeeniin liitetään keltarauhashormoni. Hormonikorvaushoidossa tarvitaan keltarauhashormonia, jos naisella on kohtu tallella. Keltarauhashormoni suojaa kohtusyövältä.

Raskaus ja imetys suojaavat rintasyövältä. Rintakudoksen solut jakautuvat ja monistuvat kuukautiskierron aikana, mutta raskauden ja imetyksen aikana näin ei tapahdu. Solun jakautumiseen liittyy aina mutaation eli geenimuunnoksen riski, joka voi olla alku syövälle.

5. Rintasyöpä löytyy ajoissa, kun käy nuorena varmuuden vuoksi mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa.

Rintasyöpä alkaa yleistyä viisissäkymmenissä. Nainen saa joka toinen vuosi kutsun maksuttomiin seulontatutkimuksiin 50–69-vuotiaana. Ellei naisella ole suvussa rintasyöpää tai rintasyöpään viittaavia oireita, varhemmat tutkimukset ovat turhia.

Rintojen kyhmyt, vuoto ja muutos rinnan ulkonäössä ovat oireita, jotka tulee tutkituttaa.

Lue myös: Rinnoissa tuntuu outoa kipua – onko se merkki jostain vakavasta? Asiantuntija kertoo, mistä kivut rinnoissa voivat johtua

6. Jos saa seulonnassa puhtaat paperit, ei voi sairastua rintasyöpään.

Mammografia löytää noin kolmasosan seulontaikäisten syövistä, mutta syöpä voi tulla seulontojen välissä.

Useimmiten rintasyöpä löytyy, kun nainen itse tai lääkäri havaitsee rinnassa poikkeavaa. Kun nainen tuntee rintansa, hän osaa varmemmin reagoida niissä esimerkiksi kuukautiskierron vuoksi tapahtuviin muutoksiin.

Osa muutoksista tulee ja menee, mutta elleivät rinnat palaudu muutamassa viikossa ennalleen, on syytä varata aika lääkäriin.

7. Rintasyöpä tekee aina kyhmyn rintaan.

Lobulaarinen rintasyöpä ei yleensä tee kyhmyä rintaan. Se kasvaa samalla tavalla juosteina kuin normaali rintakudos. Rintasyövistä 15 prosenttia on lobulaarisia. Omatarkkailu auttaa niiden jäljille pääsemisessä, sillä lobulaarinen syöpä muuttaa usein rinnan muotoa.

Rintasyöpädiagnoosi perustuu kolmeen tutkimukseen eli rinnan tutkimiseen käsin ja katseella, kuvantamiseen ja neulanäytteeseen. Jos jossain näistä herää epäily syövästä, kaikki tutkimukset uusitaan.

Tarvittaessa tutkimuksia voidaan täydentää magneettitutkimuksella.

Sukurasite on merkittävä rintasyövän yksittäinen riskitekijä, mutta pieni lapsiluku on merkittävin.

8. Rintasyöpää hoidetaan aina samalla lailla: leikkauksella, sädehoidolla ja sytostaateilla.

Jokaiselle rintasyöpäpotilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Muun muassa kasvaimen koko, levinneisyys, aggressiivisuus ja hormoni- ja HER-2-riippuvaisuus vaikuttavat hoitoon.

Hormoniriippuvainen syöpä on syöpä, joka käyttää elimistön omaa estrogeenia kasvaakseen. Rintasyövistä vajaaseen 15 prosenttiin liittyy niin sanottu HER-2-kasvutekijäreseptori, joka tehostaa syöpäsolun kasvua.

Leikkaus on ensisijainen hoito. Solunsalpaajat ja sädehoito ovat liitännäishoitoja. Hormoniriippuvaista syöpää hoidetaan lääkkeillä. HER-2 -positiiviseen syöpään on omat lääkkeensä.

Lue myös: Rintasyöpään sairastuminen sai Irma Varrion, 51, löytämään luovuutensa ja tekemään elämänmuutoksen: ”Aikaisemmin olin vain suorittanut elämää”

9. Syöpähoitojen aikana nainen on työkyvytön.

Sytostaattihoito kestää noin kuusi kuukautta ja sädehoitojakso noin kolme viikkoa. Hormoniriippuvaisessa syövässä nainen käyttää lääkkeitä vähintään viisi vuotta.

Kaikilla hoidoilla on haittavaikutuksia, mutta ne eivät tule kaikille yhtä voimakkaina. Osa naisista käy työssä hoitojen aikana.

Syöpään sairastuminen kuormittaa myös mieltä, mikä vaikuttaa osaltaan arkeen ja työkykyyn. Syöpäjärjestöt tarjoavat vertaistukea ja keskusteluapua.

10. Jos on sairastanut rintasyövän, vaihde­vuosioireita ei voi lääkitä lainkaan.

Hormonikorvaushoito lisää rintasyövän uusiutumisen riskiä, ja sen käyttöä tulisi välttää. Limakalvo-oireita voi hoitaa turvallisesti paikallisestrogeenillä.

Vaihdevuosioireisiin markkinoitavien ravintolisien käytöstä kannattaa kysyä lääkäriltä.

X