Rinnat on hyvä tutkia kerran kuussa.
Ravinto, liikunta ja painonhallinta yhdessä ovat tärkeimmät tekijät, joilla rintasyöpään sairastumisen riskiä voi vähentää.
Terveys

Rintasyöpään sairastumisen riskiä voi itse vähentää – 5 tehokkainta tapaa

Rintasyöpä yleistyy jatkuvasti, mutta valtaosa myös paranee siitä. Rintasyövän sairastaneista naisista 91 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Jokainen voi myös itse pienentää sairastumisriskiään.
Teksti: Piritta Palokangas Kuvat: iStock

Suurin syy rintasyövän yleistymiselle on se, että väestö ikääntyy. Tyypillisin ikä sairastua on 64–65-vuotiaana. Syöpä kuitenkin voitetaan yhä useammin, sillä se todetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa ja leikkaus-, säde- ja lääkehoidot kehittyvät koko ajan. Nykyään hoito voidaan myös räätälöidä rintasyöpätyypin mukaan.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri ja onkologi Liisa Pylkkänen kertoo, miten nainen voi itse edistää rintojensa terveyttä. Ravinto, liikunta ja painonhallinta yhdessä ovat tärkeimmät tekijät, joilla voi itse vähentää sairastumisriskiä jopa 30–40 prosenttia.

1. Karsi lihaa ja alkoholia, suosi kasviksia ja hedelmiä

Karsi ruokavaliosta makkarat, pekonit ja muut lihavalmisteet ja syö punaista lihaa korkeintaan 500 g viikossa. Syö runsaasti erivärisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja, sillä niissä on terveyttä edistäviä flavonoideja. Vältä alkoholia. Lasillinen alkoholia päivittäin voi lisätä sairastumisriskiä 5–10 prosenttia.

2. Liiku päivittäin

Liiku päivittäin puolesta tunnista tuntiin siten, että hengästyt. Liikunta parantaa naisen omaa immuniteettia siten, että jos syöpäsoluja syntyy, elimistö pystyy itse hävittämään niitä. Painonhallinta on tärkeää, sillä ylipainoisella estrogeenitaso on korkea, ja tämä hormoni lisää rintasyövän riskiä. Vyötärönympäryksen olisi hyvä olla alle 80 cm. Istu päivän aikana mahdollisimman vähän.

3. Käy mammografiaseulonnoissa

Kunnalliset maksuttomat mammografiaseulonnat tarjotaan 50–69-vuotiaille, ja siinä ikäryhmässä rintasyöpiä todetaan eniten. Jos on perinnöllinen alttius rintasyöpään, lääkäri voi yksilökohtaisesti suositella rintojen tutkimuksia jo nuoremmalla iällä. Seulonnat lisäävät rintasyöpäpotilaiden elossaolon todennäköisyyttä noin 20 prosenttia väestötasolla.

4. Pitkä imetys suojaa

Useat raskaudet ja ensisynnytys alle 30-vuotiaana sekä pitkä imetys suojaavat rintasyövältä. Sen sijaan yli 5 vuotta jatkunut vaihdevuosien hormonikorvaushoito voi lisätä riskiä sairastua.

5. Tutki rintasi kerran kuussa

Tutki itse rintasi kerran kuussa noin viikko kuukautisten jälkeen. Säännöllisellä tutkimisella opit tuntemaan rintasi. Esimerkiksi kivuton kyhmy, rusehtava erite nännistä tai ihon vetäytyminen ovat muutoksia, joiden vuoksi on syytä mennä lääkäriin.

Lisätietoa: cancer.firoosanauha.syopasaatio.fi

X