runsaat kuukautiset
Terveys

Runsaat kuukautiset voivat johtua monesta syystä – runsaaseen vuotoon on olemassa täsmähoitoja

Kolmasosa naisista kärsii ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä runsaista kuukautisista. Näillä asiantuntijan vinkeillä saat kuukautiset hallintaasi.
Teksti: Laura Koljonen

Kovien kuukautiskipujen lisäksi myös erittäin runsaat kuukautiset saattavat rajoittaa arkielämää. Jotkut voivat joutua vaihtamaan kuukautissuojaa jopa niin tiuhaan, että kotoa ulos lähteminen voi tuntua vaikealta ajatukselta. 

Naistentautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Sari Ahonkallio Terveystalosta kertoo, että joka kolmas nainen kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä runsaista kuukautisista. Ne ovat myös yleisin syy suomalaisnaisten anemiaan.

Mikä lasketaan erityisen runsaaksi vuodoksi?

– Joskus aikaisemmin runsaus määriteltiin vuodon määrällä, mutta sellainen mittaaminen on käytännössä mahdotonta. Nykyään runsauden määrittelee subjektiivinen haitta. Joutuuko nainen jättämään väliin työtehtäviä tai harrastuksia? Eli jos nainen kokee, että kuukautisvuodon määrä haittaa normaalia elämää, kuukautiset ovat runsaat. Esimerkiksi 8–10 päivää jatkuva vuoto voidaan luokitella runsaaksi. Samoin se, jos suojaa tarvitsee vaihtaa alle tunnin välein, Ahonkallio sanoo.

Runsaat kuukautiset voivat johtua useasta syystä

Ahonkallion mukaan suunnilleen kolmasosta runsaista kuukautisista liittyy kohtuperäisiin syihin.

– Kohdussa saattaa olla joko limakalvopolyyppi tai kohtuonteloa painava myooma eli hyvälaatuinen kohdun lihaskasvain. Sekä polyypit että myoomat poistetaan kirurgisesti. Myoomataipumus voi olla perinnöllinen.

Nuorilla naisilla syy runsaisiin kuukautisiin voi olla yleinen verenvuorotaipumus.

– Muita vaikuttavia tekijöitä ovat ikä, useat synnytykset, kilpirauhasen ongelmat, diabetes tai munuaisongelmat.

Kuukautisia voi hillitä monin tavoin

Ahonkallion mukaan tehokkain hoito runsaisiin kuukautisiin on hormonikierukka, jonka voi asentaa myös synnyttämättömille naisille.

– Tutkimusten mukaan hormonikierukka vähentää vuotoa noin 90 prosentilla naisista. Ensimmäisen vuoden jälkeen 20–25 prosenttia sen käyttäjistä on kokonaan vuodottomia.

Nuorille naisilla kuitenkin testataan ensin ehkäisypillereitä. Moni syö pillereitä usean liuskan peräkkäin. Tällöin kuukautiset tulevat harvakseltaan, ja jos pillereitä pystyy käyttämään tauotta, jäävät kuukautiset kokonaan pois.

Ahonkallio sanoo, että ehkäisypillereiden tapauksessa tyhjennysvuotoa ei tarvita terveydellisistä syistä, sillä pillereissä oleva keltarauhashormoni estää kohdun limakalvoa kasvamasta liikaa. Sen sijaan yhdistelmähormonivalmisteita käyttävien pitäisi saada kuukautiset tulemaan 3–4 kertaa vuodessa, jotta kohdun limakalvo ei pääsisi kasvamaan liikaa.  

– Usein naiset ajattelevat, että jos jokin tietty hormonaalinen valmiste ei sovi, niin mikään hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Se ei pidä paikkaansa. Ensinnäkin pillereissä on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Useimmiten jokin valmiste sopii. Ja jos ei voi käyttää pillereitä, kierukka kuitenkin voi sopia. Ennen kirurgisia toimenpiteitä pitäisi kuitenkin testata pillereiden lääkkeellisen hoidon toimivuus omalla kohdalla.

Ei-hormonaalisista hoidoista vuotoa vähentää ainakin traneksaamihappo. Sen teho perustuu veren hyytymiseen. Ahonkallion mukaan se yhdistettynä tulehduskipulääkkeeseen saattaa vähentää vuotoa puolella.

Jos nämäkään eivät toimi, voidaan kokeilla kohdun limakalvon lämpöhoitoa, jossa limakalvo tuhotaan.

– Sitä ei kuitenkaan voi tehdä, jos haaveissa on lapsi. Tästä hoitomuodosta parhaimmat tulokset on saatu yli 40-vuotiailla naisilla. Ja lopullinen vaihtoehto on kohdun poisto. Se on kuitenkin iso leikkaus, johon liittyy omat riskinsä verenvuodoista virtsanjohdinvaurioihin, joten ensin kokeillaan aina riskeiltään vähäisemmät hoidot. Kohdunpoistojen määrä Suomessa onkin vähentynyt.

Kuukautisvuodon määrä voi vaihdella kuukausittain

Joinakin kuukausina vuoto tuntuu erityisen runsaalta. Ahonkallion mukaan silloin kierto on yleensä tavallista pidempi.

– Tällaisessa tapauksessa naisella ei kyseisenä kuukautena ole välttämättä ollut olekaan ovulaatiota, mistä syystä kohdun limakalvo on paksuuntunut. Tuleva vuoto on runsas, kun limakalvo alkaa hajota ilman keltarauhashormonivaikutusta.

Ikä ja synnyttäminen muuttavat kuukautisia

Runsaat kuukautiset saattavat piinata myös synnyttäneitä naisia sekä niitä, joilla on menopaussi lähellä.

– Vähän ennen menopaussia kuukautiset voivat niukentua, mutta yksittäisiä runsaita vuotoja voi vielä tulla.

X