Terveys

Melanooma tulee useimmiten aiemmin terveelle iholle – tietyn riskiryhmän pitäisi käydä iho itse läpi jopa parin kuukauden välein

Melanoomaan sairastuneiden määrä on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Sitä on myös nuorilla aikuisilla. Tietyt asiat kasvattavat melanoomaan sairastumisen riskiä.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Dermatoskoopilla näkee tarkasti syvemmälle luomen rakenteisiin.

Melanoomaan sairastuneiden määrä on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Sitä on myös nuorilla aikuisilla. Tietyt asiat kasvattavat melanoomaan sairastumisen riskiä.

Melanooma on vakavin ihosyöpä, sillä se lähettää muita ihosyöpiä herkemmin etäpesäkkeitä. Pinnallinen, ohut melanooma paranee erinomaisesti monesti pelkällä leikkaushoidolla, mutta levinnyttä melanoomaa ei yleensä voida parantaa.

Ihosyövät ovat pääasiassa ikääntyneiden sairauksia, mutta melanoomaa on myös nuorilla aikuisilla.

– Vaikka melanoomaan sairastuneiden määrä on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla, kuolleisuudelle ei onneksi ole käynyt samoin. Melanooma löydetään entistä varhemmin, lääketieteen tohtori, ihotautien erikoislääkäri Toni Karppinen Epilaserista kertoo.

Lue myös: Heli, 56, lykkäsi luomitarkastusta vuoden – diagnoosi oli melanooma: ”Luomi oli katseilta piilossa, ja unohdin koko jutun”

Alkavaa melanoomaa voi olla vaikea erottaa harmittomasta luomesta

Noin kolmannes melanoomista saa alkunsa olemassa olevasta luomesta. Useimmiten melanooma tulee aiemmin terveelle iholle.

– Väriltään poikkeavia, epäsymmetrisiä, kasvavia, kutisevia ja itsestään rikkoutuvia luomia sekä sinnikkäitä karhentumia ja hilseileviä iholäiskiä tulee näyttää lääkärille.

Lue myös: Harmiton luomi vai melanooma? Hakeudu heti lääkäriin, jos ihosi oireilee näin

Lääkäri tutkii ihon katseellaan, poistaa epäilyttävän ihomuutoksen ja lähettää sen mikroskooppitutkimukseen. Ihotautilääkäri käyttää tutkimuksessa dermatoskooppia, jonka avulla hän näkee tarkasti syvemmälle luomen rakenteisiin.

– Alkavaa, vielä ohutta melanoomaa voi olla vaikea erottaa hyvänlaatuisesta, harmittomasta luomesta.

Se vaikeutuu entisestään, jos henkilöllä on runsaasti poikkeavan näköisiä luomia tai ihossaan punapigmenttiä. Punahiuksisilla henkilöillä luomi voi näkyä pelkkänä punertavana läikkänä ihossa.

Lue myös: Rasvaluomi vai melanooma? Lääkäri kertoo, miten tunnistat ihomuutoksen ja milloin on syytä mennä lääkäriin

Runsasluomisuus on yksi riskitekijä

Poikkeavat, seurattavat luomet voidaan kuvata säännöllisin väliajoin kameralla. Lääkäri voi verrata kuvia keskenään ja etsiä niistä muutoksia. Kuvauksissa voidaan käyttää perinteisen kameran sijaan tekoälyyn perustuvaa robottikameraa. Tekoäly vertaa uusia kuvia edellisiin ja tunnistaa pienetkin ihomuutokset. Se arvioi luomet ja antaa niille riskipisteet nollasta kymmeneen.

– Laite ei diagnosoi syöpää, mutta korkeat riskipisteet voivat puoltaa luomenpoistoa. Päätöksen luomen poistosta tai seurannasta tekee kuitenkin lääkäri.

Luomikuvauksia tehdään julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa. Ne on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua melanoomaan.

– Runsas auringon ultraviolettisäteilylle altistuminen ja erityisesti ihon toistuvat palamiset etenkin lapsuudessa ja nuoruudessa ovat merkittävin melanooman riskitekijä. Pohjoismainen vaalea iho palaa herkästi.

Aiemmin sairastettu ja lähisukulaisen melanooma sekä runsasluomisuus lisäävät myös sairastumisriskiä. Luomia on runsaasti silloin, kun niitä on enemmän kuin 50. Punapigmenttisillä henkilöillä rajana pidetään 20 luomea.

– Jos suvussa on melanoomaa, iho kannattaa käydä itse läpi parin kuukauden välein, muille kahdesti vuodessa riittää. Selän ja päänahan katsastamiseen tarvitaan toisen ihmisen apua, Karppinen neuvoo.

Pohjoismainen vaalea iho palaa herkästi, muistuttaa ihotautilääkäri Toni Karppinen.
X