Ruskeasta rasvasta on hyötyä + 4 muuta faktaa kehon rasvasta
Vyötärölle kertyvä rasva on haitallisempaa kuin esimerkiksi alavartaloon kertyvä rasva.
Terveys

Ruskea rasva laihduttaa, valkoinen rasva varastoi energiaa – 5 kiehtovaa faktaa kehon rasvasta

Oletko aina pitänyt kehon rasvaa vain ylimääräisenä läskinä? Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Ruskea rasva esimerkiksi on painonhallinnalle hyödyllistä. Hormonitoiminnan kannalta kehossa on hyvä olla sopivasti myös valkoista rasvakudosta.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Listasimme viisi kiinnostavaa faktaa kehon rasvaan liittyen. Tiesitkö esimerkiksi, että hormonit vaikuttavat rasvan varastoitumiseen?

1. Rasvan sijainnilla on merkitystä

On parempi olla päärynä- kuin omenavartaloinen. Vyötärölle kertynyt rasva on terveydelle haitallisempaa kuin rasva pakaroissa ja reisissä.

Keskivartalolihavuudessa rasvaa kertyy vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille, mikä tekee siitä ongelmallista. Runsas viskeraalirasvan määrä aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä, pitää yllä hiljaista tulehdusta ja lisää monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin, riskiä.

Jos vyötärönympärys ylittää naisella 90 senttimetriä ja miehellä 100 senttimetriä, kyseessä on vyötärölihavuus. Liikunta, kuten reipas kävely, on tehokas tapa vähentää vyötärörasvaa.

2. Rasvaa voi kertyä kehoon muistakin syistä kuin laiskuudesta ja herkuttelusta

Ylensyönti ja liikkumattomuus ovat epäilemättä suurimmat syyt siihen, että kehoon kertyy ylimääräistä rasvaa, mutta myös muilla asioilla on merkitystä.

Ensinnäkin hormonit vaikuttavat rasvan varastoitumiseen. Jos ihminen syö jatkuvasti joko liian vähän tai liian paljon, kylläisyyshormoni leptiinin toiminta häiriintyy. Ruoka ei tee oloa kylläiseksi ja keho luulee olevansa vaarassa nälkiintyä. Aineenvaihdunta hidastuu ja keho alkaa varastoida yhä tehokkaammin rasvaa itseensä.

Myös stressi voi kerryttää kehoon rasvaa. Jos ihminen kärsii jatkuvasti stressistä, hänen kortisolitasonsa ovat jatkuvasti koholla. Tämä lisää rasvan varastoitumista etenkin vatsan seudulle. Liiallinen kortisoli myös estää rasvan polttamista energiaksi.

Hormonien lisäksi ikä vaikuttaa rasvan kertymiseen. Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu ja ylimääräistä rasvaa varastoituu kehoon helpommin kuin ennen.

3. Rasvasoluja on kahdenlaisia: hyviä ja huonoja

Tiesitkö, että ihmisillä voi olla sekä valkoista, beigeä että ruskeaa rasvaa? Valkoinen rasva varastoi energiaa. Sen määrä lisääntyy ihmisen syödessä enemmän kuin mitä hän kuluttaa.

Ruskea rasva puolestaan tuottaa ihmiselle lämpöä. Ruskea rasva on aktiivista rasvaa, joka kuluttaa energiaa polttaen elimistöstä glukoosia ja rasvoja. Se auttaa sokeriaineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa. Sitä sijaitsee kehossa solisluiden ylä­puo­lella, kau­lassa ja selkä­rangan vie­ressä.

Tutkimusten mukaan ruskeaa rasvaa on todennäköisemmin normaalipainoisilla ja epätodennäköisemmin ylipainoisilla henkilöillä. On mahdollista, että ruskean rasvan aktivointi auttaa ylipainoisia pudottamaan painoaan. Tiedetään, että ruskean rasvan toiminta moninkertaistuu kylmässä, joten kylmäaltistus voi olla potentiaalinen keino lisätä ruskean rasvan energiankulutusta.

Valkoisen ja ruskean rasvan lisäksi on olemassa myös beigeä rasvaa. Se voi erikoistua joko ruskeiksi rasvasoluiksi tai valkoisiksi rasvasoluiksi.

4. Liikunta voi muuttaa rasvasolujen käyttäymistä

Geenit määrittävät osittain sitä, kuinka helposti keho varastoi itseensä rasvaa. Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan liikunta voi kuitenkin muuttaa rasvasoluihin liittyvien geenien käyttäytymistä.

Tutkimukseen osallistujat kävivät kuuden kuukauden ajan kaksi kertaa viikossa joko spinning- tai aerobic-tunneilla. Tutkimusjakson jälkeen osallistujat olivat pudottaneet painoaan ja olivat terveempiä. Lisäksi heidän rasvasolujensa käyttäyminen oli muuttunut niin, että riski ylipainon kehittymiseen oli pienentynyt.

5. Rasvasta on myös hyötyä

Pidätkö rasvaa vain rumina muhkuroina kehossasi ja ajatteletko, että siitä pitää päästä eroon hinnalla millä hyvänsä? Näin ei aivan ole. Liika rasvan määrä ei tietystikään ole terveydelle hyväksi, mutta on elintärkeää, etttä ihmisen kehosta löytyy sopivasti rasvaa. Rasva on tärkeää muun muassa hormonitoiminnalle, luustolle, aivoille ja vastustuskyvylle.

Lähteet: DuodecimEveryday Health, Huffington Post, Mind Body Green, Shape, Terveyskirjasto, The New York Times

Lue myös:

Onko aineenvaihduntasi hidastunut? 3 oiretta, jotka kertovat kehon olevan säästöliekillä

Hormonien epätasapaino voi ajaa kehon säästöliekille ja vaikeuttaa painonhallintaa – hoida näin

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Rasvat vaikuttavat hormonitoimintaan – 5 hormonitasapainoa tukevaa ruoka-ainetta

Treenaaja, näin lepäät oikein – 7 keinoa kuntoa kohottavaan ja rasvaa polttavaan palautumiseen

X