Terveys

Rypytön ruokavalio

Teksti: Anna.fi

Kolmekympin rajapyykin tullessa täyteen sitä alkaa huomaamattaan iltaisin peilin edessä miettiä kasvojumppaoppaan ja antiradikaalivoiteen hankinnan ajankohtaisuutta.

Rypytön ruokavalio

Nykyajan itsevarma sisko ei tosin kai pikkurypyistä piittaa. Ainahan voi ottaa käyttöön sen silmiä hipovan otsatukan tai lainata hattuja miehen vaatekaapista kuten Kate Moss. Toisaalta, mikä olisikaan sen mutkattomampi tapa pysyä terveenä ja näyttää hyvältä kuin syöminen?

Kalavaletta vai helppo lautasmalli?

Asennekasvatusta antamaan maailmalla on onneksi tarjota meille naisesikuvia, jotka taistelevat vuodesta toiseen tyylikkäinä ajan hammasta vastaan. Kaikkia näitä tähtösiä yhdistää se tosiseikka, että he kieltävät hidastaneensa ajan kulua kirurgin veitsellä. Päinvastoin kaunottaret ovat väittäneet tyrmäävän ulkonäkönsä olevan täysin ruokavalion ja liikunnan ansiota. Jos juttu ei ole aivan kalavaletta – ja lehtien sivujen kuvakäsitellyistä kasvoista on tietysti vaikea sanoa varmasti – niin voisiko syömisellään oikeasti vaikuttaa ihonsa vanhenemiseen?

Mimmeistä timmein Madonna ja eteerisen kaunis kahden lapsen äiti Gwyneth Paltrow ovat julkisesti luottaneet makrobioottisen ruokavalion kaikkivoipuuteen, välillä tosin äärimmäisyyksiin asti. Täydellisyyden tavoittelijana tunnetun Madonnan käsivarsista on nähty viime aikoina kuvia, jotka saavat epäilemään, että hänen rasvaprosenttinsa lähestyy hurjaa vauhtia yksinumeroista lukua. Gwyneth puolestaan on hurjine detox-kokeiluineen päätynyt jopa sairaalaan. Mutta jos haluaakin kultaisen keskitien, helpon lautasmallin ja sileän ihon, on parempi ottaa avuksi alan asiantuntija.

Miten rypyt selätetään ja apinadieetin alkeet

Ymmärtääksemme paremmin ruoassa piileviä mahdollisuuksia, meidän täytyy aloittaa aivan alusta. Lontoossa koulutettu ravintoterapeutti Riikka Haikonen ja fytonomi Altti Parviainen kertovat meille, mistä rypyt tulevat ja miten ne listitään.

– Ryppyjen muodostuminen johtuu solujen luonnollisesta aineenvaihdunnasta, kertaa Altti ihon käyttäytymisen aakkosia.

– Soluhengityksessä syntyy kuona-aineita, vapaita radikaaleja, jotka rappeuttavat ihon soluja. Kollageenin hapettumista voidaan kuitenkin neutraloida antioksidanteilla.

Rypytön ruokavalio

Eli syömällä antioksidanttisia ominaisuuksia omaavia ruoka-aineita, meillä on mahdollisuus pitää ihomme nuorena pidempään?

– Ilman muuta. Iho kertoo kehon sisäisestä hapetuskuormasta, täsmentää alan ammattilainen.

Okei, mitä lautaselle sitten tulisi kerätä?

– Oikea ravinto takaa iholle tärkeät ravintoaineet. Esimerkiksi C-vitamiini tukee kollageenin muodostumista, kertoo puolestaan Riikka.

Ravintoterapeuttien mukaan ihonsa kuntoa arvostavan tulisi syödä paljon erivärisiä kasviksia ja marjoja. Korkealaatuinen proteiini, esimerkiksi kala, auttaa ihosoluja uusiutumaan. Pavut, linssit ja täysjyvävilja ovat kuitupitoisia, hellivät suolistoa ja sitä kautta ihoa.

– Ihon tulee olla myös hyvin nesteytetty. Tähän vaikuttavat kaliumin, natriumin ja magnesiumin suhteelliset tasot. Esimerkiksi apinat saavat banaaneista kaliumia 1500 mg ja C-vitamiinia jopa 6000 mg päivässä. Olisi mielenkiintoista kokeilla sellaista apinadieettiä ryppyjen estoon ihmisellä, myhäilee Altti.

Riikka korostaa suoliston ja maksan kunnon merkitystä ihon hyvinvoinnille.

– Monelle Hollywood-tähdellekin tehdään ravintoterapiakuuri laittamalla suolisto tasapainoon ja tukemalla maksan myrkynpoistojärjestelmää. Harva tietää, että suolistossa on avain kauneuteen. Oikea ravinto auttaa eliminoimaan myös myrkkyjä, jotka vaikuttavat ihon kuntoon.

Makrobioottista magiaa?

Madonnan ruokavalmentaja Tracy Anderson on kertonut julkisuudessa Madonnan tiukasta ruokavaliosta: ei maitotuotteita, ei kofeiinia, ei alkoholia, ei turvottavia mausteita, ei prosessoitua ruokaa. Sen sijaan Madonna saattaa nauttia aamupalakseen kasviskeittoa ja lounaaksi kanaa ja vihanneksia.

– Pidemmän päälle todella ankara ruokavalio voi olla stressaava. Ihminen tarvitsee lisäksi välttämättä korkealaatuisia öljyjä, sillä muuten keho sairastuu, kommentoi Riikka viisikymppisen tähden ruokatottumuksia.

– Hyvää tässä on se, että hän välttää liikaa kofeiinia ja syö puhdasta ruokaa. Maitotuotteitakaan ihminen ei tarvitse, jos muuten syö monipuolisesti ja ruokavalioon kuuluu pähkinöitä, manteleita ja siemeniä.

Pähkinöitä

Altti puolestaan vinkkaa, että liian tiukka ruokaideologia ei ole hyväksi psyykelle eikä avioliitolle… Madonnan luomuruokiin pohjautuva ruokavalio onkin enemmän elämäntapa kuin pelkkä dieetti.

Nykypäivän makrobioottinen filosofia perustuu vuosisatoja vanhaan perinteeseen, jossa lähdetään sisäisestä hyvinvoinnista. Makrobioottisessa ruokavaliossa kehotetaan syömään päivittäin kasviksia ja täysjyväviljaa ja suosimaan eläinproteiinien sijaan kasviproteiineja. Makrobiootikot suosittelevat myös siirtymistä luonnollisiin makeutusaineisiin, kuten riisi- tai vaahterasiirappiin. Maitotuotteiden käyttöä kehotetaan välttämään. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kärsivällisyys ja henkilökohtainen hyvä olo.

Riikka ja Altti eivät suosittele tiukkaa makrobioottista ruokavaliota tai vain elävän ravinnon syömistä Suomen olosuhteisiin sellaisenaan.

– Makrobioottinen ruokavalio on joskus liian rajoittunutta, Riikka miettii. – Lisäksi ihmisen elimistö tarvitsee täällä Pohjolassa myös lämpöisiä ruokia.

Antiradikaaleja radikaaleille

Monelle suomalaiselle kaikkein tärkein kysymys on kuitenkin vielä kysymättä: Voiko kahvista edelleen nauttia hyvällä omalla tunnolla?

– Kofeiini kuluttaa ravintoaineita, rasittaa lisämunuaisia ja kuivattaa kehoa, terapeutit toteavat. – Terve ihminen voi kuitenkin nauttia pari kuppia päivässä, Altti keventää. – Vihreä tee on kuitenkin parempi valinta.

Vihreää teetä

Ravinnon asiantuntijat muistuttavat, että sama ravinto ei sovi kaikille. Kaikessa on kyse tasapainosta, juomisessakin.
– Vettä voi juoda puolitoista litraa päivässä, mutta ei mielellään ruokailun yhteydessä sillä se laimentaa vatsahappoja.

Altti ja Riikka muistavat korostaa, että ruokavalio on tärkeä osa koko kehon hyvinvointia ja sitä kautta ulkoista kauneutta.

Eli voiko sen antiradikaalivoiteen nyt sitten jättää ostamatta?

– Ruokaa päivällä, jolloin keho kuluttaa, ja ryppyvoidetta yöllä, kun keho korjaa, muotoilee Altti haastattelun lopuksi.

En tainnut sittenkään päästä kuin koira veräjästä.

Lisätietoja ja lukemista

Sinikka Pakeman: Pysy nuorekkaana ja terveenä

Circlumfarsia
Nutribalans
Masabi
Naturmedia

Heidi

X