Saako antibioottikuurilla käyttää alkoholia? Farmaseutti: "Osa valmisteista aiheuttaa antabusreaktion"
Vaikka alkoholista ei olisi antibioottien kanssa haittaa, sitä ei sinänsä voi suositella. Alkoholi ei nimittäin edistä sairaudesta paranemista.
Terveys

Saako antibioottikuurin aikana käyttää alkoholia? Farmaseutti: ”Osa antibiooteista aiheuttaa antabusreaktion”

Tiedätkö, voiko oman lääkkeesi ja alkoholin yhteiskäyttö aiheuttaa riskejä? Selvitimme, minkä lääkkeiden kanssa alkoholinkäyttöä kannattaa välttää ja milloin lasillisesta viiniä tuskin aiheutuu vaaraa.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Lääkekuuri ja pikkujoulukausi voivat olla kinkkinen yhdistelmä. Voiko alkoholinkäytöstä antibioottikuurin yhteydessä olla haittaa?

– Riippuu valmisteesta. Jotkut antibiootit, kuten metronidatsoli, aiheuttavat antabusreaktion. Tällöin jo pienestä määrästä alkoholia tulee paha olo, farmaseutti Maria Mäkelä Lääkehoidon Turvasta kertoo.

Metronidatsolia käytetään muun muassa emättimen bakteeritulehduksen ja vatsan helikobakteerin häädössä. Sen sijaan yleisimpien antibioottien – kuten useimpien virtsatieinfektioon, poskiontelotulehdukseen ja angiinaan määrättyjen antibioottien – kanssa alkoholia voi yleensä käyttää kohtuudella.

– Apteekissa muistetaan yleensä varoittaa asiakasta, jos alkoholi ei sovi lääkekuurin aikana käytettäväksi. Mutta vaikka alkoholista ei olisikaan antibioottien kanssa haittaa, sitä ei sinänsä voi suositella. Jos ihminen on kipeä, alkoholinkäyttö ei ainakaan edistä paranemista. Parempi olisi levätä.

Runsas alkoholinkäyttö voi myös ärsyttää ruoansulatuskanavaa, joka voi antibioottikuurin takia olla jo valmiiksi herkillä.

Tiettyjen lääkkeiden kanssa alkoholi on ehdoton ei

Entä sitten muut lääkkeet kuin antibiootit?

Katso alla olevasta listasta, millaisten lääkkeiden kanssa alkoholia on syytä välttää ja milloin alkoholin kohtuukäytöstä ei yleensä aiheudu vaaraa.

Allergialääkkeet

Allergialääkkeet ja alkoholi eivät ole vaarallinen yhdistelmä.

– Allergialääkkeet voivat kuitenkin aiheuttaa väsymystä. Jos alkoholia nauttii runsaasti, väsymys voi lisääntyä etenkin pienikokoisella ihmisellä, farmaseutti Maria Mäkelä sanoo.

Reseptillä saatava Duact, jota käytetään myös poskiontelotulehdukseen liittyvään tukkoisuuteen, saattaa myös voimistaa alkoholin vaikutusta.

Diabeteslääkkeet

Kakkostyypin diabeteksen hoitoon yleisesti käytetty metformiini voi runsaan alkoholinkäytön yhteydessä altistaa hengenvaaralliselle maitohappoasidoosille.

Verensokerin heittelyt ovat muutenkin mahdollisia runsaan alkoholin käytön yhteydessä, joten alkoholilla on insuliinihoidonkin kanssa riskinsä.

Kipulääkkeet

Tavallisista kipulääkkeistä, kuten ibuprofeiinista tai parasetamolista, ei ole satunnaisessa käytössä alkoholin yhteydessä haittaa.

Tulehduskipulääkkeet kuitenkin ärsyttävät herkästi vatsaa, jos alkoholin käyttökin on runsasta.

– Maksa voi rasittua myös, jos parasetamolia käyttää pitkään ja alkoholia kuluttaa runsaasti. Alkoholia satunnaisesti ja kohtuullisesti käyttävälle ei kuitenkaan aiheudu vaaraa, jos Panadolia ottaa esimerkiksi krapulaan, Mäkelä sanoo.

Kolmiolääkkeet

Kolmiolääkkeet ovat ehdoton ei alkoholinkäytölle. Ne vaikuttavat keskushermostoon ja yhteiskäyttö lisää molempien vaikutuksia.

Verenpainelääkkeet

Pitkäaikaisessa käytössä alkoholi nostaa verenpainetta ja lisää verenpainetaudin kehittymisen riskiä. Hetkellisesti alkoholi voi kuitenkin laskea verenpainetta.

– Jos käyttää verenpainelääkkeitä, alkoholi voi aiheuttaa huimausta, Mäkelä sanoo.

Verenpainelääkkeitä käyttäessä alkoholin kanssa kannattaa siis olla varovainen.

Verenohennuslääkkeet

Verenohennuslääke Marevanin kanssa alkoholi ei sovi yhteen.

– Kovin montaa alkoholiannosta lääkkeen käyttäjä ei saisi ottaa, sillä alkoholi lisää yhdessä Marevanin kanssa verenvuotoriskiä, Mäkelä sanoo.

Huomioi!

Varmista ammattilaiselta, sopivatko omat lääkkeesi yhteen alkoholin kanssa.

Lisätietoja: Lääkehoidon Turva, Ehkäisevä Päihdetyö

X