Piilolinssit on syytä ottaa pois ennen suihkuun tai uimaan menemistä.
Piilolinssit on syytä ottaa pois ennen suihkuun tai uimaan menemistä.
Terveys

Saako piilolinssit päässä mennä suihkuun tai uimaan? Vastaus löytyy selkeästä nyrkkisäännöstä, joka jokaisen olisi syytä muistaa

Voiko piilolinssit päässä suihkutella tai uida? Olisiko piilolinssit parempi laittaa ennen vai jälkeen silmämeikin? Kysyimme asiantuntijalta.
Teksti: Christina Boman Kuvat: iStock

Piilolinssit ovat kätevä vaihtoehto sangallisille silmälaseille, ja vaihtoehtoja löytyy tänä päivänä joka lähtöön. Ihan joka tilanteeseen niitä ei kuitenkaan suositella. Specsaversin optikko Anna-Riitta Ripatti kertoo, mitä piilolinssien kanssa tulisi ottaa huomioon.

Saako piilolinssit päässä mennä suihkuun?

Yksi tärkeimmistä yleissäännöistä Ripatin mukaan on, että vesi ja piilolinssit eivät kuulu yhteen.

– Vaikka Suomessa onkin puhdas vesijohtovesi, siinäkin elää mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa ikäviä tulehduksia, Ripatti sanoo.

Piilolinssit heikentävät hieman silmien vastustuskykyä, minkä vuoksi on olemassa pieni vaara, että silmään eksynyt mikrobi aiheuttaa tulehduksen. Tästä syystä piilolinssit tulisi muistaa poistaa ennen suihkuun menemistä.

– Jos suihkuun jostain syystä piilolinssit päässä menee, pitäisi silmät pyrkiä pitämään niin visusti kiinni kuin mahdollista.

Tällaisessa tapauksessa kertakäyttöiset linssit heitetään roskakoriin suihkun jälkeen. Useamman käyttökerran kuukausilinssit puolestaan tulisi puhdistaa erityisen huolellisesti.

Kotiliesi.fi: Kylmä suihku kaunistaa ja virkistää – 7 syytä kääntää hana viileälle

Silmien kosteuttaminen tärkeää

Vesi myös kuivattaa silmiä. Kuivuus puolestaan altistaa silmää hankaukselle, ja silmä on siten tulehdukselle alttiimpi. Tästä syystä olisi erityisen tärkeää huolehtia silmien kosteuttamisesta, jos käytössä on piilolinssit.

”Silmän pinta on vähän saman tyylinen kuin iho.”

– Silmän pinta on vähän saman tyylinen kuin iho: jos se on kuiva ja rikki, pöpö iskee helpommin, Ripatti selventää.

Siksi kuivuuden tunteeseen silmässä tulisi aina reagoida. Kuivuuden ehkäisemiseksi Ripatti suosittelee kosteuttavia silmätippoja, joita saa apteekista ja optikkoliikkeistä. Lisäksi etenkin lämpimillä ilmoilla tulisi muistaa huolehtia myös nestetasapainosta juomalla riittävästi.

Veden lisäksi silmien kuivuutta voivat aiheuttaa myös ikä, allergia ja sisäilman kuivuus.

Piilolinssit ja vesi eivät sovi yhteen.

Vesi ja piilolinssit eivät kuulu yhteen, asiantuntija muistuttaa. 

Uimareille lasit päähän

Myös uimareita Ripatti kehottaa varovaisuuteen, sillä uimahalleissa ja luonnonvesissä on usein suihkuvettä enemmän mikrobeja, jotka altistavat tulehdusriskille.

– Mitä lämpimämpää vesi on, sitä paremmin bakteerit viihtyvät niissä. Helteillä lämmenneissä luonnonvesissä tai etelänmatkoilla on syytä huolellisuuteen, jos piilolinssit on käytössä – porealtaista puhumattakaan, Ripatti sanoo.

Varmin tapa suojata silmää on käyttää uimalaseja. Tiiviitä uimalaseja voi käyttää piilolinssien päällä. Tällöin on suositeltavaa käyttää kertakäyttöisiä piilolinssejä, jotka heitetään käytön jälkeen pois. On myös olemassa vahvuuksilla varustettuja uimalaseja.

Jos vedessä kastautuu ilman uimalaseja, tulisi huolehtia siitä, ettei vettä pääse silmään.

Entä jos piilolinssit päässä nukahtaa?

– En voi suositella, mutta ei se mikään maailmanloppukaan ole, Ripatti sanoo.

Silmät kuivuvat nukkuessa erityisen herkästi, minkä vuoksi jälleen kosteutus on erityisen tärkeää. Herätessä silmiin kannattaa laittaa kosteuttavia tippoja ja odotella hetki. Sitten piilolinssit tulisi poistaa ja tämän jälkeen silmää tulisi kosteuttaa lisää.

– Sinä päivänä silmien olisi hyvä olla ilman linssejä, jotta silmä saa toipua rauhassa, Ripatti sanoo.

On olemassa myös linssejä, joita voi pitää yötä päivää, mutta niiden käyttöönotto vaatii konsultaatiota optikon kanssa sekä huolellista seurantaa ensimmäisen kuukauden aikana, jotta niiden sopivuudesta voidaan varmistua.

Meikkaajan helppo muistisääntö

Ripatti muistuttaa, että piilolinssit ovat helppo ja turvallinen vaihtoehto, kunhan muistaa huolehtia hyvästä hygieniasta ja kuivata kädet pesun jälkeen huolella.

Helppo muistisääntö auttaa, jos ei ole varma, kuinka piilolinssien tulisi toimia. Se pätee niin peseytymiseen kuin meikkaamiseenkin:

– Linssit aina ensin! Kun alkaa meikata, laitetaan piilolinssit aina ensin silmiin ja kun meikkejä alkaa poistaa, linssit otetaan aina ensimmäisenä pois, Ripatti muistuttaa.

Ennen meikkiä silmää ympäröivä iho on vielä puhdas, eikä likaa näin ollen päädy silmään yhtä herkästi kuin meikkaamisen jälkeen.

X