Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen?
Happohyökkäys syömisen ja juomisen jälkeen kestää noin 20–30 minuuttia.
Terveys

Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen? Suuhygienisti vastaa

Aiheuttaako vichy happohyökkäyksen? Otimme siitä selvää.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Lähes jokainen syönti- ja juontikerta aiheuttaa suussa happohyökkäyksen, joka kuluttaa hampaita. Tästä syystä suunhoidossa olisi tärkeää kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, kuinka nopeasti hampaat harjaa syömisen jälkeen.

– Happohyökkäys kestää noin 20–30 minuuttia. Jos hampaita harjaa happohyökkäyksen aikana, hampaan pinta kuluu herkemmin. Tämä johtuu siitä, että bakteerit pehmentävät kiillettä, Oralin suuhygienisti Reetta Tuomola kertoo.

Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen?

Entä, kun hampaat on pesty: pitäisikö sen jälkeen odottaa myös jokin tietty aika, ennen kuin pistää mitään suuhunsa? Tarkkaa sääntöä tähän ei ole, mutta Tuomolan mukaan esimerkiksi tavallista vettä tai hiilihapollista, makeuttamatonta vichyä tai kivennäisvettä voi hyvin juoda hampaiden pesun jälkeen.

– Hapotetussa vedessä ei ole mitään sellaista, joka herättäisi suun bakteerien mielenkiinnon, Tuomola toteaa.

Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen?

Voiko vichyä juoda hampaiden pesun jälkeen? Voi, kunhan se ei ole makuvettä, johon on lisätty sokeria.

Makeutettujen kivennäisvesien suhteen kannattaa olla tarkempi. Tuomolan mukaan makuvichyt ovat käytännössä laimeita limonaadeja.

– Juomat on vain markkinoitu kivennäisvesiksi. Jos makuvichyä nauttii päivät pitkät, niillä voi saada aikaan reikiä, eroosiota ja muita suun ongelmia, Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan tuotteen tunnistaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä viimeisen parin vuoden aikana markkinoille on tullut niin paljon kivennäisvesiä, jotka sisältävät sokeria.

– On hyvä tutkia pakkausselosteita ja selvittää, mitä vichyssä oikeasti on. Sokeria sisältäviä vischyjä ei pitäisi juoda hampaiden pesun jälkeen, Tuomola kiteyttää.

Lue myös: 

Onko hampaiden valkaisu aktiivihiilellä turvallista? Asiantuntija vastaa

Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

X