Terveys

Sarveiskalvon tulehdus on piilolinssien käyttäjän kivulias riesa – hoitamattomana voi arpeuttaa silmän

Sarveiskalvon tulehdus oireilee terävänä kipuna ja roskan tunteena silmässä. Riski on piilolinssin käyttäjällä kymmenkertainen.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
Istock

Sarveiskalvon tulehdus voi olla bakteeri-, virus- tai sieniperäinen.

Sarveiskalvon tulehdus oireilee terävänä kipuna ja roskan tunteena silmässä. Riski on piilolinssin käyttäjällä kymmenkertainen.

Sarveiskalvon tulehdus aiheuttaa yleensä voimakasta silmäsärkyä ja punoitusta, sillä silmämunan värikalvon päällä oleva sarveiskalvo on tiheästi hermotettu ja aistii herkästi kipua.

− Kipu on yleensä terävää. Tulehdusalueella voi olla myös roskantunnetta, kuvailee Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Jouni Ruokonen.

Piilolinssien käyttö lisää voimakkaasti tulehdusriskiä. Piilolinssejä käyttämättömillä tulehdusta esiintyy vuosittain noin 15 ihmisellä sadasta tuhannesta, mutta jos käytössä on piilolinssit, riski on kymmenkertainen.

Riski kasvaa etenkin, jos käsittelee piilolinssejä epäpuhtain käsin tai jos ne jättää silmiin liian pitkäksi aikaa.

− Omalla toiminnalla on vaikutusta riskiin, samoin kuin piilolinssien käyttötiheydellä. Jos käyttää harvakseltaan kertakäyttöpiilolinssejä, riski tuskin on kymmenkertainen, Ruokonen tuumaa.

Sarveiskalvon tulehdus vaatii aina hoitoa

Myös kuivasilmäisyys lisää sarveiskalvon tulehduksen riskiä jonkin verran. Kun silmät ovat jatkuvasti kuivat, kyynelneste ei pääse ehkäisemään tulehdusta.

− Sarveiskalvo voi tulehtua myös tapaturman seurauksena. Jos silmään osuu esimerkiksi risu, silmän suojaava pinta saattaa rikkoutua ja aiheuttaa tulehduksen sarveiskalvolle, Ruokonen kertoo.

Sarveiskalvon tulehdus ei parane itsestään, vaan vaatii aina lääkekuurin. Mahdollisimman hyvän hoitovasteen aikaansaamiseksi on tärkeä selvittää viljelynäytteellä, mikä on sarveiskalvon tulehduksen aiheuttaja.

sarveiskalvon tulehdus
Sarveiskalvon tulehdus saa silmän punoittamaan vahvasti.

Tulehduksen takana voi olla bakteeri tai virus, joskus myös sieni-infektio. Viruksista yleisin tulehduksen aiheuttaja on herpesvirus.

− Jos kyseessä on bakteeri, sille tulisi tehdä herkkyysmääritys, joka kertoo, mille antibiootille bakteeri on herkkä. Näin lääkäri osaa määrätä tehokkaan antibiootin, Ruokonen sanoo.

Tulehduksen hoito kestää viikkoja

Jos tulehduksen aiheuttaja on bakteeri, silmää lääkitään tiheästi annosteltavilla antibioottitipoilla ja yöksi silmään laitettavalla salvalla. Viruksen aiheuttamaa tulehdusta hoidetaan suun kautta otettavalla viruslääkkeellä ja sieni-infektion aiheuttamaa tippamuotoisella sienilääkkeellä.

”Silmän keskeisessä osassa olevat arvet voivat heikentää näköä pysyvästi.”

Tulehduksen rauhoituttua hoitoon yhdistetään usein kortisonitippa, joka ehkäisee arven muodostumista silmään.

− Jos tulehdusta ei hoida, se saattaa jättää silmään arpia. Silmän keskeisessä osassa olevat arvet voivat heikentää näköä pysyvästi, varoittaa Ruokonen.

Sarveiskalvon tulehdus kestää yleensä useita viikkoja. Piilolinssejä ei saa käyttää ennen kuin tulehdus on parantunut. Työnkuvasta riippuu, tarvitseeko sarveiskalvon tulehduksesta kärsivä sairauslomaa ja kuinka paljon.

− Toimistotyötä tekevä saattaa saada muutaman päivän sairausloman. Jos tulehtuneen silmän kaverina on terve silmä, työkyky palautuu yleensä nopeasti, Ruokonen tuumaa.

Toisin kuin tavallinen sidekalvon tulehdus, sarveiskalvon tulehdus ei tartu kovinkaan helposti silmästä toiseen.

− Käsihygieniasta kannattaa toki silti huolehtia hyvin, jottei vie silmään lisää bakteereja, Ruokonen sanoo.

Kotiliesi.fi: Testasimme silmätipat – onko niistä apua kuiviin silmiin?

X