Terveys

Satu Silvo ja Paula Heinonen antavat ravintoneuvoja

Teksti: Anna.fi

Satumaista voimaa -kirja ohjeistaa terveisiin elämäntapoihin.

Satu Silvon ja ravintovalmentajan sekä koulutus- ja konsultointiyritys Pro Health Oy:n omistajan Paula Heinosen kuin kuumille kiville myyvä kirja ”Satumaista voimaa” opastaa kohti terveellistä elämää. Kirja on varsinainen tietopaukku – kiitos Paula Heinosen asiantuntemuksen. Heinonen vastaa perinpohjaisesti Silvon kysymyksiin, ja niin lukija saa paljon tietoa muun muassa vatsavaivojen hoitamisesta ja laihduttamisesta.

Silvo ja heinonen ovat vannoutuneita elävän ravinnon kannattajia. Naisten mukaan kypsentämätön kasvisruoka pitää vatsan toiminnassa ja poistaa väsymystä, masennusta, migreenejä – jopa PMS-oireet saattavat hoitua oikealla ruokavaliolla.

Geeniperimä

Heinosen mukaan nykyisin yleistyneet vatsavaivat johtuvat siitä, että ihminen ei syö geeniperimänsä mukaista ruokaa. Esi-isämme ovat syöneet satojatuhansia vuosia keräilyruokia, kuten hedelmiä, juuria, pähkinöitä, siemeniä, riistaa ja kalaa. Vaikka me olemme siirtyneet syömään teollisesti tuotettua ruokaa, se ei ole kuitenkaan muuttanut meidän geeniperimäämme. Toisin sanoen: meidän pitäisi edelleen saada samoja ravintoaineita kuin mitä esi-isämme ovat saaneet tuhansia vuosia meitä aikaisemmin.

Ainoastaan laktoosin sietokyky on nykyihmisellä kehittyneempi kuin esi-isillämme. Siitä huolimatta me syömme kuitenkin aivan liikaa maitotuotteita, ja Heinonen haluaakin kumota maitotuotteiden välttämättömyyden laktoosin tuottajina. Jos haluaa käyttää maitotuotteita, niin silloin Heinonen suosittelee hapanmaitotuotteita, kuten piimää tai maustamatonta luomujogurttia.

Laihduttajia muuten kiinnostaa ehkä tieto, että esimerkiksi rasvaton maustettu jogurtti voi sisältää lihottavia ja epäterveellisiä keinomakeutusaineita. Sama koskee useita muitakin rasvattomia tuotteita, joiden käyttöä tulisi siksi välttää.

Maitotuotteiden lisäksi me syömme liikaa myös muita eläinkunnantuotteita, kuten lihaa ja munia. Tämä vaikuttaa siihen, että saamme liian vähän kuituja, koska viljatuotteet, kuten vaalea leipä, ovat kuiduttomia. Kuituvaje aiheuttaa vatsavaivoja sekä väsymystä ja huonovointisuutta.

Näin ollen Heinonen neuvoo lisäämään ruokavalioon hapanmaitotuotteiden lisäksi myös kalaa ja vaaleaa lihaa sekä kohtuudella pähkinöitä, siemeniä, manteleita, linssejä, papuja ja soijatuotteita.

Lisäksi Satumaista voimaa -kirjassa on elävän ravinnon reseptejä. Kirjaa voi suositella lämpimästi aiheesta kiinnostuneille.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (
Kuva: Gummerus

Paula Heinonen ja Satu Silvo: Satumaista voimaa arkeen. Uutta puhtia jaksamiseen. Gummerus 2004. s.132. ovh n. 35,90.

Lue lisää:
www.novakari.fi
www.silvoplee.com
www.satulinna.fi
www.bioteekki.fi

X