Terveys

Se näkyy naamasta – näin elimistösi kertoo, että juot liikaa alkoholia

Liiallinen alkoholin kulutus aiheuttaa monia vakavia haittoja, mutta ensimmäisenä se näkyy kasvoissa. Lue, miten elimistösi kertoo, että juot liikaa alkoholia.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Liiallinen alkoholin kulutus aiheuttaa monia vakavia haittoja, mutta ensimmäisenä se näkyy kasvoissa. Lue, miten elimistösi kertoo, että juot liikaa alkoholia.

Alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa monenlaisia vakavia haittoja, kuten riippuvuutta sekä sosiaalisia ja psyykkisiä ongelmia. Mutta tiedätkö, miten alkoholi vaikuttaa elimistöön?

Runsas alkoholin nauttiminen voi näkyä ensimmäisenä kasvoissa: juonteet syvenevät, iho punoittaa, silmäluomet lerpattavat ja ihohuokoset laajenevat. Alkoholi voi myös pahentaa tai laukaista ihosairauksia.

Lisäksi alkoholi lihottaa, huonontaa unta sekä hidastaa kehon palautumista.

Kasvot paljastavat

Oletko kuullut niin sanotusta viininaamasta? Liika alkoholinkäyttö näkyy selvimmin kasvoista.

Runsas juominen syventää ihon juonteita, sillä alkoholi kuivattaa ihoa ja kuivalla iholla rypyt korostuvat. Tämä saattaa näkyä esimerkiksi syvinä suupielten juonteina.

Alkoholi saa kasvot myös punoittamaan, sillä nestehukka turvottaa ihon pieniä hiusverisuonia. Lisäksi alkoholi kerää nestettä elimistöön, mikä saattaa näkyä turvotuksena kasvoissa.

Alkoholin sokeripitoisuus vahingoittaa ihon kollageenin tuotantoa. Kollageeni pitää ihon kimmoisana, joten runsas alkoholin nauttiminen voi saada myös ihohuokoset laajentumaan ja silmäluomet roikkumaan.

Ihoanalyysimenetelmä face mapping perustuu siihen, että kasvojen eri osilla uskotaan olevan yhteys kehon muihin osiin. Sen mukaan kasvoista voidaan siis lukea ihmisen terveysongelmia.

Face mappingin mukaan silmien välinen alue on yhteydessä maksaan, joten rypyt ja punoitus kulmakarvojen välissä voivat kertoa alkoholin liikakäytöstä.

Ihosairaudet pahenevat

Liika juominen voi pahentaa iho-oireita tai olla jopa syy sairauden puhkeamiseen.

Runsas alkoholinkäyttö pahentaa esimerkiksi psoriasista, infektioekseemaa ja ruusufinniä.

Iho saattaa myös hilseillä tai punoittaa eri kohdista kehoa. Maksan toimintahäiriö voi puolestaan aiheuttaa hämähäkkiluomia tai muita ihomuutoksia.

ihosairaudet
Alkoholi ei tee hyvää ihosairauksille.

Vyötärölle kerääntyy rasvaa

Alkoholi on yleinen lihomisen syy.

Monissa alkoholijuomissa on runsaasti sokeria ja kaloreita, joista saatu ylimääräinen energia kertyy erityisesti vyötärön seudulle vaaralliseksi sisäelinrasvaksi. Alkoholi myös heikentää rasvanpolttoa.

Runsas juominen lihottaa myös epäsuorasti. Alkoholi muun muassa lisää ruokahalua, tekee ruokailuista epäsäännöllisiä, huonontaa unta ja saa usein ihmisen liikkumaan vähemmän.

Vyötärölihavuus
Alkoholilla ja vyötärölihavuudella on yhteys.

Keho ei palaudu rasituksesta

Alkoholi heikentää monella tavalla lihasten toimintaa esimerkiksi vähentämällä lihasproteiinien rakentumista. Tämä häiritsee mahdollisesta treenistä palautumista.

Yleensä runsas alkoholinkäyttö vähentääkin liikunnan harrastamista. Krapulassa urheilu voi olla myös hengenvaarallista.

Lisäksi alkoholi heikentää unta muun muassa vähentämällä melatoniinin ja lisäämällä stressihormonien tuotantoa. Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin, että jo yksi alkoholiannos vähentää palauttavan unen määrää.

Aiheuttaa vakavia sairauksia

Suomessa yleisin maksatulehdusten aiheuttaja hepatiittivirusten lisäksi on alkoholi.

Runsas alkoholinkäyttö ja maksasolujen tulehtuminen voivat johtaa vuosien kuluessa jopa maksakirroosiin. Alkoholi on myös yleisin äkillisen haimatulehduksen aiheuttaja.

Runsas alkoholinkäyttö on myös yleinen kihdin syntyyn vaikuttava tekijä. Kihti syntyy, kun elimistössä on liikaa uraattia, ja alkoholi lisää elimistön uraatin tuotantoa.

Alkoholilla on yhteys myös sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, DailyMail, Lihastohtori, Ihosairaala, Päihdelinkki

X