Terveys

Seisotko oikein sähköpöydän ääressä? Seisomalla oikein voit kuluttaa jopa lenkin verran kaloreita työpäivässä – katso ohjeet!

Pelkkä sähköpöytä ei vielä poista runsaasta paikallaanolosta ja istumisesta johtuvia ongelmia. Sen ääressä tulisi myös seistä oikein. Fysioterapeutti Lari Lautamäki neuvoo, miten seisot oikein sähköpöydän ääressä.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Jo pienikin istumisen vähentäminen lisää terveyshyötyjä, joten seiso vähän pidempään tänään ja lisää päivittäistä seisomista pikkuhiljaa.

Pelkkä sähköpöytä ei vielä poista runsaasta paikallaanolosta ja istumisesta johtuvia ongelmia. Sen ääressä tulisi myös seistä oikein. Fysioterapeutti Lari Lautamäki neuvoo, miten seisot oikein sähköpöydän ääressä.

Miksi on tärkeä kiinnittää huomiota seisoma-asentoon? Yksinkertaisesti siksi, että seisomalla oikein on monia terveysvaikutuksia, joita ei tulisi heti ajatelleeksi.

– Hyvässä seisoma-asennossa nivelet kuormittuvat optimaalisesti sekä asentoa ylläpitävät lihakset aktivoituvat ja antavat tukea selkärangalle, fysioterapeutti Lari Lautamäki aloittaa.

Huono ryhti altistaa sen sijaan tuki- ja liikuntaelinvaivoille.

– Yleisimmässä ryhtivirheessä keskivartalon hallinta pettää ja olkanivelet työntyvät eteen. Jos ihminen viettää huonossa asennossa paljon aikaa, lisääntyvät muun muassa hartiaseudun lihaskireys sekä olkanivelen liikerajoitus. Lannerankakin joutuu kovalle kuormitukselle, Lautamäki jatkaa.

Usein jo pienellä seisoma-asennon korjauksella voidaan vähentää tai jopa poistaa pitkään esiintyneitä kiputiloja.

Seisomalla oikein vain 20 minuuttia enemmän päivässä jo terveyshyötyjä

Runsaasti ja yhtäjaksoisesti istuva altistuu ylipainolle ja erilaisille sairauksille.

Istumisen on todettu olevan yhteydessä muun muassa 2 tyypin diabetekseen sekä sydän ja verisuonisairauksiin sekä ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Riskit voivat kasvaa liikuntamääristä, ravitsemuksesta ja muista elämäntavoista riippumatta, jos päivisin istumista kertyy liikaa.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan jo 20 minuuttia vähemmän istumista päivässä ylläpitää terveyttä ja lihasmassaa. Lisäksi seisten ja aktiivisesti työskentelevä voi kuluttaa helposti työpäivän aikana jopa puolen tunnin lenkin verran.

Lue myös: Core kuntoon kuukaudessa: syvät vatsalihakset kehittyvät yllättävän nopeasti – katso helpot treenivinkit

Miten paljon työpäivän aikana sitten voi istua tai kannattaa seistä?

– Tähän ei ole suoraa vastausta, koska siihen vaikuttaa työn kuormittavuus sekä tuki- ja liikuntaelinten pohjakunto. Jo pienikin istumisen vähentäminen lisää terveyshyötyjä, joten pienistä muutoksista kannattaa aloittaa.

Entä miten omaa istumistaan voisi vähentää päivän aikana?

– Keinoja istumisen vähentämiseen on useita. Itse olen esimerkiksi sijoittanut tulostimen toiseen huoneeseen, jonka seurauksena joudun nousemaan useammin tuolista ylös, kun haen muun muassa asiakkaille harjoitusohjeita. Tavoitteena minulla on työskennellä seisoma-asennossa noin puolet päivästä, Lautamäki kertoo.

Tällainen on hyvä seisoma-asento

Seisomalla oikein on monia terveyshyötyjä.
Seisomalla oikein on monia terveyshyötyjä.
  • Kyynärnivel on noin 90 asteen kulmassa
  • Hartiat ovat ryhdikkäässä asennossa, mutta rentona
  • Pää ei työnny eteen
  • Polvet ovat hieman koukussa
  • Selän on suorana ja haara-asento on lantionlevyinen

Tällainen on huonoryhtinen seisoma-asento

Seisomalla oikein on monia terveyshyötyjä. Oikea seisoma-asento on kuitenkin tärkeä!
Ei näin! Työpöytä on aivan liian alhaalla, jolloin ryhti painuu kumaraan.
  • Pää työntyy eteen
  • Hartiat työntyvät eteen ja jännittyvät
  • Asennon painopiste työntyy eteenpäin keskilinjasta
  • Polvet yliojentuvat

Lähde: Mehiläinen

X