Terveys

Siedätyshoito kannattaa aloittaa, kun siitepölykausi on ohi – nämä ovat tablettihoidon ja pistosten plussat ja miinukset

Siedätyshoitoa kannattaa harkita, jos siitepölyallergia haittaa elämää lääkkeistä huolimatta. Paras hetki aloittaa siedätyshoito on silloin, kun siitepölykausi on ohi.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Hoitamattomasta allergisesta nuhasta kehittyy suurella todennäköisyydellä astma.

Siedätyshoitoa kannattaa harkita, jos siitepölyallergia haittaa elämää lääkkeistä huolimatta. Paras hetki aloittaa siedätyshoito on silloin, kun siitepölykausi on ohi.

Siedätyshoito hillitsee tehokkaasti siitepölyallergian oireita. Hoidossa kasvatetaan ihmisen sietokykyä allergian aiheuttajaa kohtaan.

– Siedätyshoito auttaa, kun allergia tekee lääkkeistä huolimatta arjesta ankeaa, keuhkosairauksien erikoislääkäri Auli Hakulinen HUS Iho- ja Allergiasairaalasta kertoo.

Siedätyshoito tuo terveyttä ja turvaa. Hoitamattomasta allergisesta nuhasta kehittyy suurella todennäköisyydellä astma. Koivuallergikko voi saada oireita monista hedelmistä ja juureksista. Hänen elimistönsä erehtyy ja laukaisee allergiaoireet, koska esimerkiksi omenan valkuaisaineet muistuttavat koivun valkuaisaineita.

– Siedätyshoito parantaa allergikon elämänlaatua. Moni allergikko oireilee helmikuusta syyskuulle, ja pahimmillaan allergia sulkee ihmisen sisätiloihin.

Lue myös: Siitepölyallergia vei Eminan, 34, voimat ja vaikeutti hengittämistä – siedätyshoito toi lopulta avun: ”Sain aina vain uusia lääkkeitä ja lähetteen astmatutkimuksiin”

Siedätyshoito on yhtä tehokasta tablettina tai pistoksena

Siedätyshoito annetaan joko pistoksina tai kielenalustabletteina. Lehtipuu- ja heinäallergiaa voidaan hoitaa kummallakin tavalla.

– Tablettisiedätys on nykyään suositumpaa kuin pistossiedätys, joka vie matkoineen aikaa.

Tablettihoidossa tabletti otetaan päivittäin. Ensimmäinen annos otetaan valvotusti vastaanotolla, minkä jälkeen jatko hoituu kotona. Pistoshoidossa potilas käy sairaanhoitajan vastaanotolla alkuun kerran viikossa. Parin kuukauden kuluttua pistosväli pitenee kuuteen–kahdeksaan viikkoon.

Pistossiedätykseen liittyy yleistyneen allergisen reaktion eli anafylaksian vaara. Se on hyvin harvinainen, ja sitä ehkäistään kasvattamalla allergeeniannosta vähitellen. Tavallisin sivuvaikutus pistoshoidossa on paikallinen turvotus pistospaikassa. Haittojen yleisyyttä ja voimakkuutta voidaan vähentää ottamalla antihistamiinitabletti ennen pistosta.

Tabletin haitat liittyvät hoidon aloitukseen. Se voi silloin kutittaa suuta ja turvottaa limakalvoja.

– Kumpikin hoitomuoto kestää kolme vuotta. Ne ovat yhtä tehokkaita – kunhan muistaa ottaa tabletit säännöllisesti.

Lue lisää: Siedätyshoidolla eroon siitepölyallergiasta? Asiantuntija kertoo miten

Pistoshoito julkisella on edullinen vaihtoehto

Siedätyshoitoa annetaan julkisella ja yksityisellä sektorilla, ja siihen voi hakeutua terveyskeskus-, työterveys- tai yksityislääkärin lähetteellä. Hoito aloitetaan allergia- ja astmatutkimuksilla. Hoitamaton, huonossa tasapainossa oleva astma vaarantaa turvallisen siedätyshoidon, sillä se lisää anafylaksian vaaraa.

Kumpikin hoitomuoto on yhtä tehokas.

Siitepölyallergian siedätyshoito aloitetaan syys-tammikuussa, kun siitepölykausi on ohi ja uuteen kauteen on vielä aikaa.

– Julkisella sektorilla pistoshoito on potilaalle edullista, sillä hoitolaitos maksaa pistossiedätyksen siitepölyuutteen eikä potilaan tarvitse maksaa kuin pistoksista.

Kela korvaa osan tablettihoidosta. Yhden vuoden kielenalushoito maksaa Kela-korvattuna noin 600 euroa, eli vuosittaisen omavastuukaton verran.

– Useimmat aloittavat tablettihoidon tammikuussa, jolloin he hyötyvät Kelan vuosiomavastuusta eli lääkekatosta.

Lähde: Terveyskirjasto

X