Terveys

Siitepölyallergia vei Eminan, 34, voimat ja vaikeutti hengittämistä – siedätyshoito toi lopulta avun: ”Sain aina vain uusia lääkkeitä ja lähetteen astmatutkimuksiin”

Emina Ouni oli ehtinyt unohtaa, miltä metsässä tuoksuu. Siitepölyallergia sulki hänet kesäkuukausiksi sisätiloihin. Siedätyshoito vapautti Eminan nauttimaan luonnosta.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Emina Ouni vertaa vaikeaa siitepölyallergiaa jatkuvaan pahaan hengitystieinfektioon ja poskiontelotulehdukseen. Kuvituskuva.

Emina Ouni oli ehtinyt unohtaa, miltä metsässä tuoksuu. Siitepölyallergia sulki hänet kesäkuukausiksi sisätiloihin. Siedätyshoito vapautti Eminan nauttimaan luonnosta.

Tänä vuonna kevät oli myöhässä. Oli vappu, eikä Emina Ouni, 34, ollut koskenut koko keväänä allergialääkkeisiin. Siitepölytiedotteen mukaan koivu kukki Uudellamaalla, mutta Eminan nenä ei vuotanut eivätkä kurkku ja silmät kutisseet. Emina oli aloittanut tammikuussa koivuallergian siedätyshoidon.

– Hoito vaikutti niin nopeasti, että minun oli vaikea uskoa sitä. Kannoin entiseen tapaan lääkkeitä kaikkialla mukanani.

Emina ajatteli, ettei hänen hyvä olonsa kestä kauan. Huomenna hän voisi yhtä huonosti kuin aina ennen, ja silloin allergialääkkeet tulisivat tarpeeseen. Mutta kun oireet pysyivät poissa kesäkuussakin, Emina päätti sujauttaa käsilaukkuun allergialääkkeiden sijaan aurinkorasvaa.

– Aiempina kesinä aurinkovoide on jäänyt käyttämättä, sillä olen viettänyt koivun siitepölykauden sisätiloissa.

Lue myös: Voiko diffuuseri pelastaa allergikon kevään? Anna testasi suolasumutinlaitetta kuusi viikkoa – yksi odottamaton seuraus

Allergia vaikeutti hengittämistä ja vei voimat

Sehän on vain pientä nuhaa. Sen kuin otat nipun nenäliinoja mukaan ja suihkautat nenäsuihketta. Emina ei ole ainoa siitepölyallergikko, jonka oireita on vähätelty.

– Hankala siitepölyallergia ei ole mitään pientä nuhaa. Olen sairastanut kahdesti koronataudin, ja se tuntui siitepölyallergiaani verrattuna huomattavasti helpommalta vaivalta.

Emina vertaa vaikeaa siitepölyallergiaa jatkuvaan pahaan hengitystieinfektioon ja poskiontelotulehdukseen. Jälkimmäiset menevät ohi parissa viikossa, mutta siitepölyallergia kiusaa kuukausia. Niiden kuukausien aikana Emina sai selittää kysyjille monta kertaa, ettei hän ollut surullinen eikä itkenyt eikä kukaan ollut tehnyt hänelle pahaa. Silmät vuotivat, punoittivat ja turposivat vaikean koivuallergian takia. Nenän alusta oli verillä, koska jatkuva nuha rikkoi ihon.

– Ulkonäköhaitta oli kuitenkin pieni haitta siihen verrattuna, miten allergia vaikutti jaksamiseen. Se vaikeutti hengittämistä ja vei voimat.

Tukkoinen olo väsytti, ja lääkkeet pahensivat väsymystä entisestään. Emina on tarvinnut lääkehoitoa seitsemänvuotiaasta.

– Muistan, kuinka alakoululaisena pakkasin kesäleirille hammasharjan ja viisi eri lääkettä. Halusin nukkua teltassa kuten muut lapset, mutta pärskin koko ajan.

Kun Emina tuli teini-ikään, lääkkeet vaihdettiin vahvempiin. Aivastelu väheni, mutta väsymys paheni entisestään. Erästä lääkettä sai ottaa vain iltaisin, sillä se vei Eminalta kirjaimellisesti jalat alta. Lisäksi se vaikutti mielialaan, joka oli jo valmiiksi matala.

– Kun kaverit viettivät vapaa-aikaa ulkona, minä kökötin sisällä ikkunat tiukasti säpissä ja huuhtelin röörejäni nenäkannulla.

Lue myös: 10 lääkkeetöntä vinkkiä allergiakauteen – näin helpotat siitepölyallergian oireita

”Kuntoni romahti kesäaikaan”

Suomessa on neljä vuodenaikaa, mutta Emina eli 25 vuotta vain kahta. Keväällä ja kesällä hän odotti syksyä ja parempaa oloa.

– Kuntoni romahti kesäaikaan, kun en päässyt ulos lenkille. Kuntosalilla en jaksanut tehdä mitään, sillä henki kulki huonosti.

”Allergia vaikutti jaksamiseen: se vaikeutti hengittämistä ja vei voimat.”

Emina työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana päiväkodissa. Siellä hänen allergiaansa ymmärrettiin, ja koivun kukinnan aikaan hän sai tehdä sisätöitä lasten ulkoilun ajan. Siitä huolimatta Emina oli usein sairauslomalla.

– Hain lääkäriltä apua allergiaan, mutta minulle kirjoitettiin sairauslomaa flunssan vuoksi.

Jos vain sai, Emina otti kesälomansa keväällä ja matkusti Välimeren seudulle. Siellä oireet katosivat.

– Allergiassa kurjinta on ollut se, että se on vaikuttanut myös perheeseeni. Kun 6- ja 12-vuotiaat lapseni olivat pieniä, en voinut lähteä heidän kanssaan luontoretkille tai leikkipuistoon niin usein kuin he olisivat halunneet.

Tablettihoito kestää kolme vuotta

Kun allergia haittaa elämänlaatua, sitä voidaan hoitaa siedätyshoidolla, sanotaan Terveyskirjastossa. Potilaan allergia pitää varmistaa allergiatestillä. Hoitoa annetaan lähinnä sellaisen allergisen nuhan ja silmätulehduksen hoitoon, joka ei reagoi riittävän hyvin lääkkeisiin. Lisäksi potilaan pitää haluta siedätyshoitoa.

– Minä täytin kaikki kriteerit, mutta en saanut lähetettä hoitoon. Sain vuosi vuoden perään uusia lääkkeitä ja lähetteen astmatutkimuksiin – mutta ei minulla mitään astmaa ollut. Se on selvitetty lähes kymmeneen kertaan.

Viime vuonna koivun siitepölyä oli ilmassa poikkeuksellisen paljon. Se teki olon niin hankalaksi, että Emina päätti, ettei hän kestä enää yhtään vastaavaa kevättä. Hän varasi ajan terveyskeskukseen ja sai lähetteen sairaalaan allergia- ja astmatutkimuksiin ja viimein luvan aloittaa siedätyshoito.

Eminan koivuallergiaa hoidetaan tablettihoidolla. Hän ottaa yhden tabletin joka aamu kolmen vuoden ajan. Emina laittaa tabletin heti heräämisen jälkeen kielen alle ja antaa sen sulaa suussa.

– Sen jälkeen vältän nielemistä minuutin ja ruokailua ja juomista viiden minuutin ajan. Kuuden minuutin päästä jatkan aamutoimiani.

Lue myös: Siedätyshoito kannattaa aloittaa, kun siitepölykausi on ohi – nämä ovat tablettihoidon ja pistosten plussat ja miinukset

Eron huomasi jo neljän kuukauden kuluttua

Hoitava lääkäri kertoi Eminalle, ettei siedätyshoito välttämättä auta kaikkia ja että hoidon tehoa saattaisi joutua odottamaan pitkään.

– Lääkärin varovainen asenne saattoi olla hänen tapansa säästää minua pahalta pettymykseltä, mutta onneksi hän oli väärässä.

Kun siedätyshoidon aloittamisesta oli kulunut neljä kuukautta, Emina teki retken metsään – ensimmäisen vähän pidemmän luontoretken sitten lapsuutensa. Metsässä kaikki tuntui uudelta. Emina olisi voinut jäädä sinne ihan vain istumaan ja katselemaan, kuuntelemaan ja haistelemaan.

– En muistanut, kuinka hyvältä metsässä tuoksuu. Tukkoinen nenäni ei ollut haistanut mitään.

Nykyään Emina kävelee työmatkansa. Kävelyreitti kulkee viheralueella, ja Emina kävelee matkan parissakymmenessä minuutissa.

– Palaudun nykyään työstä nopeammin ja paremmin kuin ennen – jo työmatkan aikana. Olen enemmän elossa kuin ennen.

Jos aikataulu sallii, Emina venyttää kävelymatkaa, sillä enää hänen ei tarvitse kiirehtiä allergiaoireiden takia sisätiloihin.

– Viikonloppuna pakkaan usein repun ja liikun lasteni kanssa luonnossa. Siellä riittää ihmeteltävää meille kaikille.

X