Terveys

Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan aiempaa enemmän – kysyimme asiantuntijalta, ovatko silikonirinnat turvalliset

Tulehduksia, kapseloitumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa syöpää. Silikonirinnat voivat aiheuttaa ongelmia ja terveyshaittoja, joista on syytä olla tietoinen ennen niiden ottamista.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Silikonirinnat voivat aiheuttaa kipua.

Tulehduksia, kapseloitumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa syöpää. Silikonirinnat voivat aiheuttaa ongelmia ja terveyshaittoja, joista on syytä olla tietoinen ennen niiden ottamista.

Maailman ensimmäiset silikoni-implantit laitettiin amerikkalaiselle Timmie Jean Lindseylle vuonna 1962 Houstonissa, Yhdysvalloissa. Hänellä oli samat silikonirinnat vielä vuonna 2012, kun häntä haastateltiin BBC:lle. Rinnat olivat alkaneet hieman painua alaspäin, mutta muuten hän oli niihin edelleen tyytyväinen.

Silti viimeisten vuosien aikana on alettu puhua yhä enemmän silikoni-implantteihin liittyvistä ongelmista ja terveyshaitoista.

– Rintaimplantit ovat pääsääntöisesti turvallisia, mutta toki ne ovat vierasesineitä. Meillä on aina ollut tiedossa, että niistä voi koitua myös ongelmia, sanoo HUSin plastiikkakirurgian ylilääkäri Sinikka Suominen.

Lue myös: Silikonirintojen poisto paransi Jennyn, 28, elämänlaatua: ”Nyt minusta tuntuu, että kroppa on omani”

Silikonirinnat voivat kapseloitua

Keho voi reagoida implantin pintamateriaaliin siten, että vuosien varrella implantin ympärille kehittyy kovaa arpikudosta, joka voi aiheuttaa kipua. Kovettumaa sanotaan kapselikuoreksi. Kapselikuori voi myös työntää implanttia ylöspäin, jolloin rinnat ovat eri korkeudella.

Kapselikuoren muodostumiseen vaikuttaa monet tekijät, kuten kehon yksilölliset reaktiot, implantin materiaali sekä oletettavasti bakteerit, jotka ovat rinnan maitotiehyeissä.

– Implanteille ei voida koskaan antaa ikuista takuuta, minkä takia implantteja harkitsevaa henkilöä on informoitava siitä, että implantti ei ole pysyvä ratkaisu. Implantit voivat kestää jopa kymmeniä vuosia, mutta suuri osa implanteista pitää joko poistaa tai vaihtaa noin 5–10 vuoden kuluessa, joskus jopa muutaman vuoden jälkeen implanttien laitosta, Suominen sanoo.

Syytä syövän kehittymiselle ei varmuudella tiedetä

Joskus hyvin harvoin silikonirinnat voivat myös aiheuttaa syöpää. Rintaimplanttilymfooma (BIA-ALCL) on uusi sairaus, jolle Maailman terveysjärjestö WHO määritteli diagnostiset kriteerit vuonna 2016. Duodecim-lehden mukaan Suomessa todettiin ensimmäinen BIA-ALCL-tapaus vuonna 2018.

Sinikka Suomisen mukaan Suomessa on todettu tällä hetkellä toistakymmentä rintaimplanttilymfoomaa.

– BIA-ALCL-tapaukset ovat liittyneet karheapintaisiin implantteihin, joita ei käytetä enää ollenkaan kunnallisessa sairaanhoidossa. Yksityisellä puolella (Suomessa) käytetään enää vain mikrokarhennettuja silikoneja. Niitä merkkejä, joihin liittyi BIA-ALCL-riski, ei ole enää markkinoilla.

BIA-ALCL:n oireena implantin ympärille kapselialueelle kehittyy nestettä, minkä voi huomata rinnan suurentumisena, turvotuksena tai ihon punoituksena. Rinta voi olla myös kipeä.

Syytä syövän kehittymiselle ei varmuudella tiedetä.

– Kyseessä saattaa olla hiljainen, pitkäaikainen infektio, joka voi laukaista kehon puolustusjärjestelmän. Vaikka implantti laitetaan steriilisti, rintarauhasen bakteerit saattavat pesiytyä karheapintaisen implantin koloihin, Suominen sanoo.

Breast Implant Illness ei ole sairaus

Duodecim-lehden mukaan silikoni-implanttien on epäilty myös lisäävän riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin, kuten Sjögrenin oireyhtymään, sarkoidoosiin tai systeemiseen skleroosiin.

– Tämä epäily on ollut olemassa pitkään, mutta näyttöä ei ole, Suominen sanoo.

Myös Breast Implant Illness puhuttaa, varsinkin Yhdysvalloissa. Moni nainen, jolla on silikonirinnat, on kertonut saaneensa outoja oireita implanttien laiton jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat väsymys, turvotus, silmien oireilu ja hiustenlähtö.

– BII on uudehko ilmiö, mutta se ei ole sairaus. Siihen liittyy paljon erilaisia oireita, jotka voisivat selittyä esimerkiksi fibromyalgialla, vaihdevuosioireilla tai vain ikääntymiseen liittyvillä muutoksilla, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan silikoni-implanttien yhteyksistä sairauksiin on olemassa paljon tutkimustietoa.

– Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa on tietokantarekisterejä kymmenien vuosien päähän, joissa on kymmenien, jopa satojentuhansien ihmisten tietoja, eikä näistä ole löydetty yhteyttä BII:hin.

Suominen ei silti kiellä naisten oireita, kun he puhuvat BII:sta.

– Kyse on ihmisten aidosta kokemuksesta, mutta se ei silti vielä tarkoita, että BII olisi sairaus. On myös tärkeää, ettei lähde laittamaan oireitaan BII:n piikkiin. Jos epäilee sairautta, on mentävä lääkäriin ja pyrittävä selvittämään oireiden syy.

Silikonirinnat
Jos silikonirinnat alkavat ahdistaa, voi implantit otatuttaa pois.

Silikonirinnat voivat tuntua epämukavilta

Suomessa kauneuskirurgiaan kuuluva rintojen suurennus tehdään joko silikoni-implanteilla tai rasvansiirrolla.

Syöpäleikkauksen jälkeen rinnan rekonstruktio tehdään pääsääntöisesti omakudossiirteillä. Ne ovat niin sanottuja paikallisia kielekkeitä, joita otetaan esimerkiksi selästä tai mikrokielekkeitä, joita otetaan esimerkiksi vatsasta. Omakudossiirteet pitävät sisällään myös rasvansiirron, joka on kuitenkin rintasyöpäleikkauksissa harvinainen.

Lopulliseen valintaan vaikuttaa moni tekijä, kuten esimerkiksi kehon koostumus. Jos henkilö on hyvin hoikka, rasvansiirtoa ei voi tehdä, vaan on käytettävä implantteja.

– Suomessa suositaan rintasyöpäkorjauksissa potilaan oman kudoksen käyttöä, koska implantteihin liittyy pitkäaikaisongelmia. Sädehoito lisää kapselinmuodostuksen riskiä ja syöpäpotilailla silikoni-implanteilla pitkäaikaistulokset ovat huonoja ja pitkän päälle kalliimpia kuin omakudossiirteet.

Jos silikonirinnat ahdistavat tai tuntuvat aiheuttavan oireita, ne saa onneksi aina otettua pois.

– Implantti voi tuntua viileältä, se voi painaa paikallisesti hermoja ja voi olla tuntemuksia, kuten kiristystä. Tuntemukset häviävät, kun implantit ottaa pois, ja voi olla, että silloin niihin liittyvä huolikin häviää, Suominen sanoo.

Implanttien poisto on useimmiten tehtävä kuitenkin yksityisellä puolella. Julkisella puolella implantit poistetaan vain silloin, jos ne ovat rikki, infektoituneet tai niistä aiheutuu sairaudeksi luokiteltavaa merkittävää haittaa.

X