Silikonirintojen poisto.
Kun Jenny oli ottanut silikonirinnat, häntä alkoi vaivata muun muassa erikoinen väsymys.
Terveys

Lääketiede ei löydä todisteita BII:stä, mutta Jenny, 28, kokee, että monet oireet hävisivät silikonien poiston jälkeen

Jenny otti rintaimplantit 23-vuotiaana, ja pian sen jälkeen hän alkoi oireilla. Silikonirintojen poisto viisi vuotta myöhemmin paransi hänen elämänlaatuaan fyysisesti ja henkisesti.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: iStock

Jenny otti silikonirinnat 23-vuotiaana. Hän oli harkinnut päätöstä pitkään, ja heti kun hän oli onnistunut säästämään riittävästi rahaa, hän meni yksityiselle kauneuskirurgiaan erikoistuneelle klinikalle Tukholmassa.

– Minulla oli huono itsetunto. Olin pitänyt itseäni pienestä pitäen liian laihana, ja minulla oli a-kuppikoko. Ajattelin, että jos rintani olisivat isommat, tuntisin itseni naisellisemmaksi, Jenny sanoo nyt, viisi vuotta myöhemmin.

Jenny on ruotsalainen, mutta hän puhuu suomea. Hänen vanhempansa ovat ensimmäisen polven ruotsinsuomalaisia. Hänen nimensä on muutettu, koska aihe on arkaluontoinen.

”En ajatellut, että silikonirinnat voisivat olla vaaralliset”

Kyseisen kirurgin Jenny valitsi, koska tiesi toistakymmentä ihmistä, jotka olivat käyneet hänen luonaan.

– Kirurgi kertoi, että silikoni-implantit voivat kapseloitua, mutta muista terveysriskeistä hän ei puhunut. Hän mainitsi myös, että ne on ehkä vaihdettava kymmenen vuoden päästä.

Kapseloituminen tarkoittaa sitä, että implantin ympärille voi kehittyä kapselikuori. Se tuntuu kovalta ja voi olla kipeä.

Pahimmillaan karheapintaiset rinta-implantit voivat aiheuttaa syöpää: BIA-ALCL on hyvin harvinainen rintaimplanttien aiheuttama lymfooma, johon on Suomessa sairastunut toistakymmentä ihmistä. Rintaimplanttilymfoomasta ei kuitenkaan tiedetty vielä vuonna 2015, jolloin Jenny otti implantit. Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli sille diagnostiset kriteerit vasta vuonna 2016.

– En ajatellut ollenkaan, että rintaimplantit voisivat olla vaaralliset. Olihan niitä laitettu naisille jo monta kymmentä vuotta.

Kirurgi ei muutenkaan kyseenalaistanut Jennyn päätöstä. Tosin hän sanoi, etteivät Jennyn rinnat olleet erityisen pienet ja näytti tietokoneen ruudulta kuvan rinnoista, jotka olivat Jennyn rintoja pienemmät. Kirurgi ehdotti myös isompia implantteja kuin mitä Jenny oli suunnitellut ottavansa, mutta Jenny pitäytyi alkuperäisessä suunnitelmassaan.

Leikkauksen jälkeen Jenny oli tyytyväinen uuteen ulkomuotoonsa. Keho ei enää hävettänyt ja tuntui helpommalta olla esimerkiksi rannalla bikineissä.

– Aikaisemmin oli tuntunut pahalta nähdä televisiosta naisia, joilla oli isommat rinnat kuin minulla. Silikonirintojen ansiosta tunsin itseni kauniimmaksi kuin aiemmin.

Lue lisää: Ahdistukseni rintojeni pienuudesta johtuukin isästäni – Isän suhtautuminen äitiini syy itsetunto-ongelmaan

Oireet alkoivat silikonirintojen ottamisen jälkeen

Pian sen jälkeen, kun Jenny oli ottanut silikonirinnat, häntä alkoi vaivata väsymys. Jenny oli aina ollut sosiaalinen, mutta nyt hän ei enää jaksanut opiskelupäivän jälkeen tavata kavereitaan.

– Menin neljältä iltapäivällä sohvalle makoilemaan, siitä syömään ja sitten nukkumaan. Ensin ajattelin väsymykseni johtuvan opiskeluista.

Alkuvuonna 2017 Jennyn äiti patisti tyttärensä verikokeisiin, sillä tämä kärsi jatkuvasta uupumuksesta. Veriarvot olivat normaalit. Ehkä elämäntapani eivät ole kunnossa, Jenny mietti. Hän alkoi syödä terveellisemmin ja käydä salilla, mutta sekään ei auttanut. Vuosien aikana hän vaihtoi kaksi kertaa työpaikkaakin ajatellen, että väsymyksen syy olisi vääränlaisessa työssä.

Kesällä 2019 Jenny saavutti pohjakosketuksen.

– Päänahkani alkoi kutista. Silmien valkuaiset olivat harmahtavat, ne eivät näyttäneet puhtaanvalkoisilta. Kasvoni olivat turvoksissa ja iholleni puhkesi finnejä ja aknea. Päässä oli raskas olo, vähän kuin olisin kulkenut sumussa. Oli vaikea keskittyä mihinkään.

Syksyllä hän vaihtoi vegaaniseen ruokavalioon toivoen siitä apua ongelmiinsa, mutta turhaan. Jenny nukkui kymmmenen tuntia ja oli silti väsynyt aamulla herätessään. Hiuksia alkoi tippua. Hän meni uudestaan verikokeisiin, mutta tulokset olivat jälleen normaalit.

Silikonirintojen poisto alkoi tuntua hyvältä ajatukselta

Tammikuussa 2020 Jennyn serkku soitti ja kertoi lukeneensa, että rintaimplanteista voi sairastua.

– Aluksi en halunnut kuunnella häntä. Oli kova paikka ymmärtää, että olin itse valinnut jotakin, mikä tuotti minulle pahaa oloa.

Pari viikkoa uutinen raksutti Jennyn takaraivossa. Sitten hän alkoi lukea netistä Breast Implant Illnessistä (BII:stä). Termiä käyttävät naiset, jotka kertovat sairastuneensa rintaimplanteista.

Lääketieteessä ei kuitenkaan ole näyttöä, että rintaimplantit aiheuttaisivat väsymystä, silmäoireita, hiustenlähtöä tai muita oireita, joista rintaimplantteja ottaneet naiset ympäri maailman ovat kertoneet. Toisin sanoen lääkärit eivät pidä sitä sairautena.

Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan kuitenkin nykyään aiempaa enemmän. Silikonirinnat voivat aiheuttaa tulehduksia, kapseloitumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa syöpää. Lue asiantuntijan haastattelu tästä.

Jenny liittyi Facebookin Breast Implant Illness Nordic -ryhmään. Mitä enemmän hän luki BII:stä, sitä varmemmaksi hän tuli siitä, että silikonirintojen poisto olisi oikea ratkaisu.

– Minulle oli ihan sama, miltä näyttäisin, kunhan vain olisin terve.

Facebook-ryhmän avulla hän sai vinkin, kuka olisi hyvä kirurgi poistatuttamaan implantit Tukholmassa.

Implantit poistettiin viime maaliskuussa.

– Jo seuraavana päivänä silmäni näyttivät kirkkaammilta ja kasvojen turvotus laski. Muutaman kuukauden kuluttua painokin alkoi tippua. Samalla viikolla aloin valvoa jo kymmeneen yhteentoista illalla. Sellaista ei ollut tapahtunut sen jälkeen, kun olin ottanut implantit.

Silikonirintojen poisto, kuvassa implantteja.

Silikonirintojen poisto on tärkeää, jos niistä koituu terveyshaittoja, kuten kapseloitumista.

Silikonirintojen poisto paransi elämänlaatua

Rintaimplanttien poistamisen jälkeen Jennyn oireet hiustenlähtöä lukuun ottamatta ovat kadonneet.

– Hiuksia tippuu hieman vieläkin, mutta tilanne ei ole enää niin mahdoton. Myös uusia hiuksia kasvaa.

Hän voi paremmin myös henkisesti.

– Nyt olen taas sataprosenttisesti minä. Ei haittaa, vaikka rinnat ovat pienemmät ja ilman silikoneja epäsymmetriset. Tunnen itseni kauniiksi juuri tällaisena kuin olen.

Vasta jälkikäteen Jenny on pystynyt myöntämään itselleen, miten epämukavilta silikonirinnat tuntuivat.

– Silikonirinnat olivat aina tiellä. Jos vaikka rannalla käännyin makaamaan vatsalleni, tuntui kuin olisi maannut kahden tennispallon päällä, hän sanoo.

Ikä on tuonut itsevarmuutta. Nykyisin hän sanoo arvostavansa tervettä kehoa sen sijaan, että yrittäisi tavoitella jonkinlaista kauneusihannetta.

– Keho on väline, jonka ansiosta voimme kokea asioita maailmassa. Matkustaa, laittaa hyvää ruokaa, synnyttää lapsia, kokea elämän ylä- ja alamäet.

Oman kehon hyväksymiseen meni vuosia. Jenny maksoi siitä paitsi kehon oireiluna myös riihikuivana rahana. Silikoni-implanttien laittamiseen ja poistamiseen meni yhteensä noin 7500 euroa.

–  Mutta nyt minusta tuntuu, että kroppa on omani.

Juttua muokattu 13.10.2020 klo 10:11. Lisätty leipätekstiin seuraava kohta: Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan kuitenkin nykyään aiempaa enemmän. Silikonirinnat voivat aiheuttaa tulehduksia, kapseloitumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa syöpää. Lue asiantuntijan haastattelu tästä.

Annan uutiskirje

Kiinnostavimmat jutut hyvinvoinnista, ihmisistä ja suhteista

Lue myös

X