Silmätulehdus oirehtii tyypillisesti punoituksena ja vuotamisena.
Silmätulehdus oirehtii tyypillisesti punoituksena ja vuotamisena.
Terveys

Silmätulehdus iskee flunssapotilaan ylimääräiseksi riesaksi – miksi? Lääkäri kertoo myös, millainen itsehoito auttaa

Flunssapotilasta katsovat peilistä punoittavat silmät, joihin ilmestyy rähmää. Oireiden perusteella päällä on yleisin silmätulehdus eli sidekalvotulehdus. Se on yleinen vaiva flunssapotilaille.
Teksti: Karoliina Kakko Kuvat: iStock

Silmätulehdus on tullut vuodenvaihteessa usein vastaan hengitystieinfektiotapauksissa, vahvistaa Terveystalon lääkäri Toni Vänni. Liikkeellä on ollut paljon erilaisia flunssaa aiheuttavia viruksia.

Flunssan yhteydessä ilmestyvä silmätulehdus on tavallisesti lievää eikä vaadi erityistä hoitoa. Tämän vuoksi Vänni epäilee, että sitä ei aina tuoda myöskään esiin lääkäriin tullessa.

Silmätulehdus, kuten muutkin helposti tarttuvat taudit, yleistyvät aina kun ihmiset palaavat lomien jälkeen yhteen. Siksi silmätulehdus on yleinen esimerkiksi loppukesällä, kun lapset palaavat lomalta kouluun.

Muutamista silmätulehdukseen käytettävistä antibiooteista on ollut vuodenvaihteen tautiaallossa jopa pulaa. Vänni vakuuttaa, että aina löytyy kuitenkin jokin korvaava tuote.

Silmätulehdustartunta ei katso ikää

Tarttuvan silmätulehduksen syy voi olla joko virus tai bakteeri. Silmätulehdus tarttuu yhtä herkästi kuin flunssa.

— Tartunnan saa usein kun on koskenut väärään paikkaan tai joku on aivastanut päälle väärässä paikassa, Vänni sanoo.

Usein silmätulehdusta pidetään lasten sairautena. Syy siihen, miksi vaivaa ilmenee useammin lapsilla, on yksinkertainen. Aikuisilla ja lapsilla on yleensä hyvin erilainen tapa käyttäytyä muiden seurassa – esimerkiksi siinä, miten estottomasti kosketaan toisten kasvoihin.

— Harvemmin aikuiset riehuvat päiväkodin kaltaisessa ympäristössä, missä virukset ja bakteerit pääsevät leviämään helposti.

Vännin mukaan lapsilla ei ole aina yhtä vahvaa immuniteettiakaan, mikä altistaa heidät herkemmin sairauksille.

— Lasten vähän kuuluukin sairastaa, että tulee vastustuskykyä, sanoo Vänni.

Normaalista poikkeavat oireet silmissä on syy hakeutua lääkäriin

Usein flunssan yhteydessä havaittavan silmätulehduksen hoidoksi riittää silmien huuhtelu vedellä.

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos silmissä alkaa olla kipua, kirkasta vuotoa tai runsasta rähmimistä. Silmätulehduksen hoitoon voidaan määrätä esimerkiksi antibioottisilmätippoja tai -geelejä.

Paras tapa välttää silmätulehdus on huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja olla koskematta silmiin. Silmät ja nenä ovat hyvin lähellä toisiaan kasvoissa, joten helposti tulee koskeneeksi molempiin ja samalla levittäneeksi virusta.

Toni Vänni kehottaa muistamaan myös tämän: Hyvillä elämäntavoilla voi olla vaikutusta. Kun nukkuu ja syö hyvin, vastustuskyky kehittyy. Se auttaa pitämään erilaiset sairaudet loitolla – ja ehkäisee silmätulehdustakin.

X