Terveys

Sofia, 27, käyttää nikotiinipusseja päivittäin – THL:n asiantuntija varoittaa pienistä valkoisista pusseista, joilla yhä useampi korvaa tupakan

Nikotiinipussit saatetaan mieltää paremmaksi vaihtoehdoksi kuin muut tupakkatuotteet. Nikotiinilla on kuitenkin useita haittoja.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Nikotiinipussit ovat valkoisia, pyöreässä rasiassa myytäviä tuotteita.

Nikotiinipussit saatetaan mieltää paremmaksi vaihtoehdoksi kuin muut tupakkatuotteet. Nikotiinilla on kuitenkin useita haittoja.

Nikotiinipussit vapautettiin myyntiin Suomen kauppoihin ja kioskeihin keväällä 2023, mutta niiden terveysvaikutuksista tiedetään hyvin vähän.

– Koska tuote on uusi, kestää vuosia, ennen kuin siitä saadaan epidemiologista tietoa, erityisasiantuntija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo.

Nikotiinipussit ovat pussinuuskan tapaan ikenen alla käytettäviä pieniä annospusseja. Ne sisältävät valkoista seosta, jonka joukossa on nikotiinia. Nikotiinipusseja voidaankin kutsua myös valkonuuskaksi.

Vaikka nikotiinipussien haittoja ei vielä tunneta, nikotiinin haitat toki ovat tiedossa. Nikotiini esimerkiksi kiihdyttää sykettä ja voi altistaa rytmihäiriölle. Nikotiini myös häiritsee sokeriaineenvaihduntaa ja lisää siten kakkostyypin diabeteksen riskiä. Jos nikotiinituotteita käyttää nuorena, kun aivot vielä kehittyvät, aivojen rakenteissa voi tapahtua muutoksia, jotka altistavat esimerkiksi ADHD:lle ja masennusoireille.

Nikotiinista on haittaa myös sikiölle. Jos raskaana oleva nainen käyttää nikotiinituotetta, sikiön veren nikotiinipitoisuus voi olla jopa 15 prosenttia suurempi kuin äidin. Nikotiini voi vaikuttaa sikiön aivoihin ja altistaa esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriöille. Nikotiini myös heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa ja sitä kautta sikiön hapensaantia.

Tuoreen Tupakkatilaston mukaan nikotiinipussien käyttö on yleistynyt, kun niiden myynti vapautettiin. Vuonna 2022 aikuisväestössä (20–64-vuotiaat) nikotiininuuskaa käytti päivittäin kolme prosenttia miehistä ja vajaa prosentti naisista. Tänä vuonna vastaavat osuudet olivat kahdeksan ja kaksi prosenttia.

Riippuvuus nikotiinipusseihin voi syntyä vähäisenkin käytön jälkeen

Helsinkiläinen Sofia, 27, on käyttänyt nikotiinipusseja säännöllisesti vajaan vuoden verran. Hän ei esiinny tässä jutussa oikealla nimellään, mutta henkilöllisyys on Annan toimituksen tiedossa.

– Kokeilin nikotiinipusseja ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, ja ne olivat minulla vain juhlakäytössä. Tänä vuonna aloin sitten käyttää niitä arjessakin, en oikein tiedä miksi, Sofia kertoo.

Päivittäin Sofialla kuluu nikotiinipusseja viidestä kymmeneen kappaletta. Hän käyttää nikotiinipusseja usein ruoan jälkeen tai joskus tylsinä hetkinä.

Sofia kertoo käyttävänsä nikotiinipusseja, joissa nikotiinia on noin 16 milligrammaa, ja hankkivansa tuotteet ruokakaupasta, koska se on nykyisin helppoa.

Nikotiinipusseja on markkinoilla eri vahvuuksilla. Tällä hetkellä Suomessa saa myydä nikotiinipusseja, jotka sisältävät korkeintaan 20 milligrammaa nikotiinia.

– Mitä suurempi määrä nikotiinia tuotteessa on, sitä herkemmin riippuvuus voi kehittyä. On toki yksilöllisiä eroja siinä, miten kunkin ihmisen keho pilkkoo nikotiinia. Savukkeisiin liittyvissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että riippuvuus voi syntyä vähäisenkin käytön jälkeen, Ruokolainen sanoo.

Sofia ei ole ainakaan toistaiseksi huomannut nikotiinipussien aiheuttavan itselleen terveyshaittoja tai voimakasta riippuvuutta.

– Koen, että voisin lopettaa niiden käytön koska vaan. Ne ovat minulle enemmänkin mukavuusjuttu ja rentoutumistapa kuin sellainen tuote, jota ilman en voisi olla.

Nikotiiniriippuvuuden voi tunnistaa vieroitusoireista. Jos nikotiiniannosta ei ota, ihminen voi kokea ärtyisyyttä, kärsimättömyyttä, levottomuutta, makeanhimoa, univaikeuksia ja päänsärkyä. 

Kumpi on pahempi: nikotiinipussi vai nuuska?

Sofia on huomannut, että hänen omassa ystävä- ja tuttavapiirissään nikotiinipussien käyttö on viime aikoina jonkin verran yleistynyt. Samaan aikaan tupakoiminen ja nuuskaaminen vähentynyt.

– Moni on ehkä vaihtanut nikotiinipusseihin. Luulen, että ihmiset ajattelevat, että nikotiinipussit ovat parempi vaihtoehto kuin tupakan ja nuuskan myrkyt.

Nikotiinipussit voidaan kokea terveellisemmiksi kuin nuuska tai tupakka, sillä ne eivät sisällä tupakkakasvia. Vähäisen tutkimustiedon vuoksi vertailua nikotiinipussien ja nuuskan välillä on kuitenkin vaikeaa tehdä.

– Mutta se tiedetään, että nikotiini pystyy imeytymään tehokkaammin nikotiinipusseista kuin nuuskasta, joten riippuvuuspotentiaali voi olla korkeampi, Ruokolainen sanoo.

Lue myös: Susanna rauhoitti hermojaan tupakalla 25 vuoden ajan – nämä kolme asiaa auttoivat viimein lopettamaan

Nikotiinipussit voivat auttaa eroon tupakasta – toisaalta osa aloittaa nikotiinituotteiden käyttämisen niistä

Nikotiinipusseihin sovelletaan tällä hetkellä tupakan vastikkeita koskevia tupakkalain säännöksiä. Siksi niitä voi ostaa kaupasta vain tiskin takaa, kuten tupakkaa. Kauppojen hyllyillä voi kuitenkin nähdä nikotiiniannospusseja, jotka on tarkoitettu tupakasta tai nuuskasta vieroittumiseen. Nämä tuotteet sisältävät korkeintaan neljä milligrammaa nikotiinia, ja niihin sovelletaan lääkelakia.

– Nikotiinikorvaushoitovalmisteet on kehitetty niin, ettei nikotiini tuo samanlaista potkua ja hyvän olon tunnetta kuin kuluttajatuotteena myytävät nikotiinipussit, Ruokolainen kertoo.

Osa saattaa yrittää lopettaa tupakan ja nuuskan käytön myös nikotiinipussien avulla. Sofia kertoo, että hän ei kuitenkaan ole koskaan tupakoinut tai nuuskannut säännöllisesti, vaan nikotiinipussit ovat ensimmäinen tuote, jonka hän käyttää arjessa.

Onko niin, että erityisesti monet naiset ovat löytäneet nikotiinipussit, jotka ehkä koetaan miellyttävämmäksi käyttää kuin nuuska ja tupakka?

– On tutkittu, että tupakkateollisuus pyrkii kehittämään markkinoille uusia tuotteita, ja se on nimenomaan kohdentanut markkinointia uusille käyttäjäryhmille, kuten naisille, Ruokolainen sanoo.

X