Terveys

Suomalaistutkimuksen yllättävä löydös: jo yksi alkoholiannos vähentää palauttavan unen määrää

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että puheet punaviinilasillisesta yömyssynä ja hyvän unen lähteenä voi unohtaa. Jo yksi alkoholiannos vähentää palauttavan unen määrää. Vaikutus on nuorilla jopa suurempi kuin iäkkäämmillä.

Teksti:
Maija Kajanto
Kuvat:
Istock

Alkoholi heikentää palauttavan unen määrää.

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että puheet punaviinilasillisesta yömyssynä ja hyvän unen lähteenä voi unohtaa. Jo yksi alkoholiannos vähentää palauttavan unen määrää. Vaikutus on nuorilla jopa suurempi kuin iäkkäämmillä.

Jos iltaisin käyttää alkoholia, palauttavan unen määrä vähenee. Näin käy, vaikka olisit nuori ja hyväkuntoinen.

Tämä käy ilmi suomalaistutkimuksessa, johon osallistui yli 4 000 eri-ikäistä naista ja miestä.

Unta tutkittiin sykkeeseen ja sykevälivaihteluun perustuvalla analyysimenetelmällä. Tulokset osoittivat, että jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen iltaisin vähensi palauttavan unen määrää.

Nuoruus ei takaa palauttavaa unta

– Alkoholi hidastaa elimistön palautumista unen aikana, Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen professori Urho Kujala kiteyttää.

Edes nuoruus ei auttanut palautumisessa: itse asiassa alkoholi heikensi palautumista nuorilla jopa enemmän kuin iäkkäämmillä.

– Nuorilla hyväkuntoisilla henkilöillä sykevälivaihtelu on yleensä suurempaa ja kyky palautua parempi kuin iäkkäämmillä ja huonokuntoisemmilla. Tämän huomioiden ei ole kovin suuri yllätys, että alkoholin vaikutukset näkyivät hyvin juuri tässä ryhmässä.

Kaksikymppistenkään ei siis kannata tuudittautua siihen, että alkoholipitoisen illan jälkeen yöuni on aivan ennallaan.

– Ikä tai hyvä kunto eivät suojaa näiltä alkoholin vaikutuksilta. Tulosta ei kuitenkaan pidä tulkita niin että alkoholi ei vaikuttaisi palautumiseen iäkkäillä, Kujala painottaa.

Punttitreeni ei korvaa unta

Jos uni häiriintyy alkoholinkäytön takia esimerkiksi useamman kerran kuukaudessa, vaikutukset alkavat jo näkyä arjessa.

– Jos ihminen ei palaudu, niin luonnollisesti esimerkiksi työssäjaksaminen voi alkaa heiketä. On hyvä ymmärtää, että pienehkötkin alkoholimäärät toistetusti voivat altistaa ylirasitustilalle, Kujala muistuttaa.

Liikunnan terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta jos palauttava uni puuttuu, liikunta ei tarjoa oikotietä onneen.

– Hyvä fyysinen kunto ei suojaa alkoholin vaikutuksilta sykkeeseen tai sykevariaatioon. Ei siis voi ajatella, että alkoholin haittavaikutukset voitaisiin kompensoida esimerkiksi runsaalla liikunnalla, Kujala painottaa.

Entä sitten eteläeurooppalainen kulttuuri, jossa päivän pääateria syödään myöhään ja huuhdotaan alas viinilasillisella? Onko mahdollista, että vaikutukset uneen eivät eri kulttuureissa olekaan samanlaisia?

– Alkoholin fysiologisilla vaikutuksilla on jonkin verran yksilöllisiä eroja, mutta todennäköisesti ei suuria keskimääräisiä eroja eri väestöryhmien välillä, Kujala toppuuttelee.

Tutkimus on edennyt yhä enemmän siihen suuntaan, että alkoholilla ei juuri nähdä terveysvaikutuksia.

– Joskus on ajateltu, että pienten alkoholimäärien nauttiminen olisi terveydelle edullista. Menetelmällisesti paremmissa kontrolloiduissa interventiotutkimuksissa tällaista syy-seuraussuhdetta ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan.

X