Suuri osa ei tiedä värinäköviastaan – kokeile värinäkötestillä, erotatko sinä punaisen ja vihreän
Noin 8 prosenttia miehistä ja 0,5 prosenttia naisista kärsii puna-viher-häiriöistä.
Terveys

Suuri osa ei tiedä värinäköviastaan – kokeile värinäkötestillä, erotatko sinä punaisen ja vihreän

Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia miehistä, joilla on värinäössään häiriö, ei tiedä asiasta itse. Oman kykynsä erottaa värejä voi onneksi selvittää helposti värinäkötestillä.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Kaikki eivät näe värejä samalla tavalla. Jos yksi tai useampi silmän kolmesta tappisolutyypistä toimii puuttellisesti, värien erottaminen on vaikeaa. Tappisolut ovat erikoistuneet havaitsemaan punaista, vihreää ja sinistä valoa, ja ne tekevät mahdolliseksi kaikkien värien ja värisävyjen erottamisen toisistaan.

Yleisin värinäön häiriö on se, että punaisen ja/tai vihreän ja näiden sävyjen erottaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Puna–viher-häiriöistä kärsii noin kahdeksan prosenttia miehistä ja alle yksi prosentti naisista. Häiriöt ovat periytyviä. Etenkin, jos omalla veljellä tai äidin suvussa miespuolisilla henkilöillä on värinäkövikaa, on todennäköisyys värinäköhäiriöstä suurentunut.

Moni ei tiedä, näkeekö värit normaalisti

Ihmiset eivät aina ole oman värinäkönsä tilasta tietoisia. On tutkittu, että jopa 40 prosenttia puna-viherheikkoudesta kärsivistä miehistä ei tiedä puutteellisesta värinäöstään.

Koska puuttellinen värinäkö aiheuttaa jossain määrin hankaluuksia tavallisessa arjessa – esimerkiksi lii­kenteen järjes­telmien perus­tuessa puna-vi­her-koo­deihin – olisi kuitenkin hyvä tietää, erottaako itse värit oikein.

Joissakin töissä, kuten lentäjän ja rautatietyöläisen ammateissa, myös vaaditaan normaalia värinäköä.

Testaa värinäkösi Ishiara-testillä

Värinäkötestit auttavat kertomaan, toimiiko oma värinäkö normaalisti vai onko värinäössä jotain vialla. Testejä on erilaisia, mutta niistä tunnetuin on Ishiara-testi, jossa pyritään erottamaan numerot värikkäitä palloja sisältävistä kuvioista.

Testaa oma värinäkösi yrittämällä tunnistaa numerot alla olevista kuvista. Oikeat vastaukset löydät viimeisen kuvan alta.

Mikäli et erota kaikkia numeroita oikein, värinäkösi voi olla puutteellinen. Tällöin kannattaa kääntyä silmälääkärin puoleen. Huomioi kuitenkin, että näytön resoluutio ja kirkkaus voivat vaikuttaa tulokseen.

Värinäkötesti

värinäkötesti: 2
värinäkötesti: 3 värinäkötesti: 8 värinäkötesti: 12

Oikeat vastaukset ylhäältä alas: 7, 2, 3, 8 ja 12.

Lähteet: Näkövammaisten liitto, Suomen työnäköseura, Terveyskirjasto

Lue myös:

Kuivat silmät vaikuttavat jopa näkökykyyn – näin tunnistat oireet ja hoidat oikein

Älylaitteiden sinivalo aiheuttaa kuivasilmäisyyttä – 5 keinoa estää silmien kuivuminen

Silmätulehdus voi olla reuman oire – Nämä sairaudet paljastuvat silmistäsi

X