Terveys

Sympatikotoniassa keho käy jatkuvasti ylikierroksilla – 5 keinoa rauhoittaa yliaktiivinen hermosto

Nopean tahtiin lyövä sydän, rauhaton olo ja ruoansulatusongelmat voivat kertoa siitä, että keho käy koko ajan ylikierroksilla. Sympatikotoniaksi kutsuttua tilaa voidaan hoitaa elämäntahtia hidastamalla.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Sympatikotonian vuoksi ihminen ei saa levättyä ja hänen olonsa voi olla ahdistunut.

Nopean tahtiin lyövä sydän, rauhaton olo ja ruoansulatusongelmat voivat kertoa siitä, että keho käy koko ajan ylikierroksilla. Sympatikotoniaksi kutsuttua tilaa voidaan hoitaa elämäntahtia hidastamalla.

Monen ihmisen arki on täynnä stressaavia tilanteita. Onneksi elimistömme on kuitenkin luotu selviämään tiukoista paikoista. Saamme kiittää tahdosta riippumatonta eli autonomista hermostoamme siitä, että kykenemme toimimaan tarvittaessa nopeasti mutta pystymme myös palautumaan ja keräämään voimia työlään suorituksen jälkeen.

Autonominen hermosto jakautuu kahteen haaraan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto aktivoituu, kun ihmisen pitää olla valmis toimimaan, ja parasympaattinen hermosto puolestaan on aktiivinen levossa.

Kun autonominen hermosto toimii tasapainoisesti, ihmisen keho kykenee sekä nopeaan toimintaan että palautumiseen ja rentoutumiseen. Ongelmia syntyy, jos sympaattinen hermosto on hallitsevassa asemassa. Tällöin elimistö on koko ajan virittynyt ”taistele tai pakene” -valmiuteen eikä ihminen saa levättyä kunnolla. Tilaa kutsutaan sympatikotoniaksi eli sympaattisen hermoston yliaktiivisuudeksi.

Sympatikotonian oireet ovat kehon viestejä

Sympatikotonia johtuu usein pitkään jatkuneesta stressistä. Sympaattinen hermosto on tällöin ikään kuin jäänyt päälle ja parasympaattinen hermosto ajettu alas. Stressin lisäksi esimerkiksi kilpirauhasen ylitoiminta voi aiheuttaa sympatikotoniaa, joten asian selvittäminen voi vaatia tarkempia tutkimuksia.

Keho hälyttää sympatikotoniasta monenlaisin merkein. Sympaattisen hermoston yliaktiivisuuden oireita ovat muun muassa:

  • tiheä pulssi
  • kohonnut verenpaine
  • rytmihäiriöt ja sydämentykytykset
  • mielen rauhattomuus, levottomuus ja keskittymisvaikeudet
  • ärtyneisyys
  • ruoansulatusongelmat
  • päänsärky
  • kananlihalle meno
  • väsymys ja uniongelmat
  • raajojen kylmyys
  • yöhikoilu
  • jatkuva sairastelu
  • seksuaalisen halukkuuden väheneminen.

Mikäli kärsit useammasta yllämainitusta oireesta, tilanteeseen kannattaa reagoida. Jos keho käy koko ajan ylikierroksilla, seurauksena voi olla burnout tai sairastuminen. Sympatikotonia lisää muun muassa sydäntautien, masennuksen ja kroonisen väsymyksen riskiä.

Tasapainoita autonominen hermosto elintavoillasi

Sympatikotonia ei ole sairaus vaan elimistön epätasapainotila, jota on mahdollista hoitaa. Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainon palauttaminen vaatii usein arjen hidastamista, riittävää lepoa ja elämäntapamuutoksia.

Muun muassa seuraavat keinot voivat auttaa pääsemään sympatikotoniasta eroon:

1. Hengitä syvään

Syvään hengittäminen on yksi nopeimmista tavoista saada hermostonsa rauhoittumaan. Lisää päivääsi hetkiä, jolloin vain keskityt hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos. Kokeile esimerkiksi kolmea yksinkertaista hengitysharjoitusta.

2. Harrasta matalatehoista liikuntaa

Kun elimistö on stressitilassa, kovatehoinen liikunta kuormittaa sitä entisestään. Sen sijaan jooga, luonnossa käveleminen tai puutarhanhoito ovat hyviä aktiviteetteja sympatikotoniasta kärsivälle keholle.

Muista keskittyä vain siihen, mitä teet, ja vähennä ylimääräiset ärsykkeet minimiin. Älä siis selaa puhelinta harrastushetkesi aikana ja kuuntele mielummin luonnon ääniä kuin nopeatempoista musiikkia.

3. Pidä unirytmi säännöllisenä

Sympatikotonian vuoksi keho käy ylikierroksilla myös yöllä, mistä voi seurata unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia. Säännöllinen unirytmi niin arkena kuin viikonloppunakin auttaa kehoa rauhoittumaan iltaisin.

Varaa unelle myös riittävästi aikaa ja malta mennä nukkumaan silloin, kun väsyttää.

4. Varo kofeiinia ja alkoholia

Kofeiini ja alkoholi stimuloivat sympaattista hermostoa ja lisäävät sen aktiivisuutta. Niitä siis kannattaa välttää, kun hermosto on jo ennestään yliaktiivinen.

Vaihda kahvi yrttiteehen tai kofeiinittomaan kahviin ja vältä alkoholia kokonaan.

5. Syö runsaasti kasviksia ja riittävästi proteiinia

Kavikset sisältävät monia ainesosia, kuten A-, B- ja C-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa, joita elimistö tarvitsee rauhoittaakseen yliaktiivisen sympaattisen hermoston. Syö runsaasti esimerkiksi porkkanoita, punajuuria, bataattia ja perunaa.

Muista myös riittävä proteiininsaanti, sillä elimistö saa proteiinista aminohappoja, joita tarvitaan hermoston rauhoittamiseen. Syö esimerkiksi kananmunia, pähkinöitä, kalaa ja kanaa.

Muista pureskella ruoka kunnolla ja rauhallisesti, koska sympatikotonian vuoksi ruoansulatus ei usein toimi niin kuin sen pitäisi. Helpotat ruoansulatuksesi toimintaa, kun pureskelet ruoan hyvin.

Lähteet: Jyrki Korkeila: Stressi, tunteiden säätely ja immuniteetti, Natural solutions, Chad Oler: Symptoms of an Overactive Sympathetic Nervous SystemSydänliitto

Lue myös:

Johtuuko ihottumasi tai vatsavaivat stressistä? Tunnista ja hoida 12 psykosomaattista oiretta

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Syke kuriin joogan avulla – 5 sykettä ja verenpainetta laskevaa jooga-asentoa

Näin kehosi viestii stressistä – 8 hälytysmerkkiä ja paljastava hengitystesti

X